Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Αφιέρωμα στον Sir John Tavener από τον Νίκο Λαάρη στο Beton7

Αφιέρωμα στον Sir John Tavener από τον Νίκο Λαάρη στο Beton7

Tο κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7 φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον Άγγλο συνθέτη Sir John Tavener με τον Νίκο Λαάρη, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014.

 Ο σπουδαίος μινιμαλιστής ελληνορθόδοξος Άγγλος συνθέτης Sir John Tavener, δημιουργός έργων όπως The protecting veil και Song for Athene (που εκτελέστηκε στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα) έφυγε από την ζωή πριν ένα χρόνο: στις 12 Νοεμβρίου 2013.  

Στο αφιέρωμα παρουσιάζονται τα έξι έργα του για πιάνο . Τα δύο πρώτα έργα ασχολούνται με μια μεγάλη αγάπη του συνθέτη: τις γάτες του. Το Mandoodles, μάλιστα, αφηγείται τα σημαντικότερα στάδια της ζωής της γάτας του ονόματι Mandu.


Τα επόμενα δύο έργα εδράζονται στην ελληνορθόδοξη παράδοση και διαπραγματεύονται τις θρησκευτικές έννοιες του Παλινδρόμου και της Αναστάσιμης Υπακοής. Τα δύο αυτά έργα έχουν συντεθεί στην Ελλάδα: το Πάλιν στην Πάτμο το 1977 και η Υπακοή στην Χαλκιδική είκοσι χρόνια αργότερα.


Τα δύο τελευταία έργα επικεντρώνονται στην ανατολικότερη πνευματική παράδοση. Η Pratirupa βασίζεται στην παραδοσιακή Ινδική έννοια της αντανάκλασης της θεϊκής παρουσίας στον άνθρωπο.


Ο Νίκος Λαάρης, που έχει χαρακτηριστεί από τον Stephen Pettit των Times του Λονδίνου ως “ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, που δεν μπορεί να παράγει ούτε έναν άσχημο ήχο” σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Royal College of Music του Λονδίνου. Του απoνεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα από το Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης, όπου υπήρξε επί έτη καθηγητής πιάνου, θεωρητικών, παιδαγωγίας και διετέλεσε συντονιστήςτου τμήματος ακουστικών, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο Columbia. Είναι επίσης απόφοιτος της σχολής διεύθυνσης ορχήστρας του Conservatorium van Amsterdam. Στους χορηγούς του περιλαμβάνονται οι Allied Distillers και τα ιδρύματα Αλ.Ωνάσης και Λ. Βουδούρη . Με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστοπούλου ηχογραφήθηκε ο υπό έκδοση πρώτος σόλο δίσκος του.


Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ευρώπη (South Bank Centre, Ballantine’s Festival, Ελληνικό Φεστιβάλ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) και στις ΗΠΑ (Carnegie Hall, Onassis Cultural Center). Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με ορχήστρες στηνΕλλάδα (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα – και ως διευθυντής ορχήστρας με την ΕΡΤ) και στη Γερμανία (Ars Academica Freiburg). Την περίοδο 1999-2002 συνέπραξε ως σολίστ με το Munich Ballet Theater στην χορογραφία του Philip Taylor Παραλλαγές Goldberg τουBach, για την οποία το περιοδικό Dance Europe τον απεκάλεσε “το αστέρι της βραδυάς”.


Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο ο Νίκος Λαάρης παρουσιάζει προγράμματα της εποχής μπαρόκ ("Les Indes Galantes" για τα 250 χρόνια από τον θάνατο του Rameau και "Παραλλαγές Goldberg" του Bach), της κλασικής ("Τα Επτά Τελευταία Λόγια του Λυτρωτή Μας Στο Σταυρό" του Haydn), της ρομαντικής (αφιέρωμα στον Wagner με έργα Wagner και Liszt) και της μοντέρνας (αφιερώματα στους Cage" "John Cage: the keyboards" και Tavener, για τον ένα χρόνο από τον θάνατό του συνθέτη).

Σχετικές ειδήσεις
Ο βιρτουόζος Νίκος Σκαλκώτας: ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 16:32
Σε μια από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής μουσικής του προηγούμενου αιώνα αποδίδει φόρο τιμής ο ετήσιος κύκλος του Μεγάρου Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949). Η εναρκτήρια συναυλία του κύκλου έχει τίτλο «Ο βιρτουόζος Ν. Σκαλκώτας» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για βιολί και πιάνο του δεινού δεξιοτέχνη του βιολιού και μεγάλου συνθέτη, τα οποία θα ερμηνεύσουν ο βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.
«Ήτανε μια φορά…»: Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Περάματος
03.06.2016 11:51
Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Νίκο Ξυλούρη, διοργανώνουν μία μουσική παράσταση στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Περάματος "Μίκης Θεοδωράκης" την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 με την συμμετοχή της Γεωργίας Νταγάκη.
Heroes - Tribute to David Bowie στο Gazarte
13.04.2016 15:53
Το Gazarte φιλοξενεί την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 ένα αφιέρωμα στον David Bowie.
In the clear: Αφιέρωμα στον Marc Blitzstein στο Θέατρο Πόρτα
25.01.2016 14:42
Η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου ΡΑΦΗ συμπράττει με τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό, τον σκηνοθέτη/λιμπρετίστα Δημήτρη Δημόπουλο και τους sound artists Ντάνα Παπαχρήστου και Γιώργο Σαμαντά για ένα αφιέρωμα στον Αμερικανό συνθέτη Μαρκ Μπλιτζσταην (1905-1964), σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση. Οι χώροι του θεάτρου Πόρτα γεμίζουν ήχους και εικόνες πρωτότυπης αναβίωσης της αυθεντικής μεσοπολεμικής σάτιρας.
50 χρόνια Γιώργος Κατσαρός: Αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
29.12.2015 14:32
Ένα σπουδαίο, τιμητικό αφιέρωμα στον συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών Γιώργο Κατσαρό έρχεται τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.