Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Κατάματα - Χρήστος Μαρκίδης

Κατάματα - Χρήστος Μαρκίδης

Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης επανακυκλοφορεί σε 2η έκδοση το δοκίμιο του Χρήστου Μαρκίδη με τίτλο Κατάματα.


Πρόλογος στην Α Έκδοση

Χρόνια συγκατοικώ με την Πεπλοφόρο κόρη. Συγκατοικώ ακόμη με τον Γρηγόριο Παλαμά και τον Γεράσιμο Σκλάβο. Τον Έζρα και τον Βικέντιο. Την Ήβη και την Ευθύνη. Τον Θεοφάνη Στρελίτζα Μπαθά και τον Αντρέι Αρσενίου Ταρκόφσκι. Τον Μέλανα Δρυμό και την απόκρημνη Σφίγγα. Την παραμεθόρια διάσταση της ζωγραφικής και την απύθμενη ελευθερία της γλώσσας.


 Το ουτοπικό άγγελμα του μοντερνισμού, όπως μνημονικά και απερίφραστα διαφαίνεται, οι διαχρονικές αλήθειες του παρελθόντος και τα ψευδαισθητικά φαντάσματα του παρόντος, οι δραματικές μεταλλαγές στο πέρασμα των αιώνων, η οριακή κρίση του πολιτισμού, η χαίνουσα πληγή στο μεταιχμιακό απολωλός της συνείδησης, η σακατεμένη εντοπιότητα της αυτογνωσίας, η επί ξύλου κρεμάμενη ιερότητα, θα παλινορθώσουν –άμποτε- μέσα μας νόστο και μέλλον;
  Τα κείμενα που ακολουθούν θέτουν ερωτήματα, αναζητώντας ολιστικές, παρηγορητικές απαντήσεις.

Πρόλογος στην Β Έκδοση

Ξεκίνησα να δημοσιεύω το 1989. Παράλληλα με τις ζωγραφικές μου αναζητήσεις συνέχισα να γράφω κατά περίσταση για όσα βαθειά αγαπούσα, κυρίως για πρόσωπα και αξίες που σημάδεψαν τη ζωή μου- ήταν μια αφορμή διαλόγου με αυτό που οι ήρωές μου, δάσκαλοι ή συνοδοιπόροι αντιπροσώπευαν, αλλά και μια προσπάθεια να κατανοήσω, μέσα από εκείνους, εμένα.
  Τα κείμενα του ανά χείρας βιβλίου –προστέθηκαν πέντε που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην πρώτη έκδοση, ενώ έγιναν ορισμένες καίριες επεμβάσεις στο corpus- δεν διεκδικούν εύσημα δοκιμίων ούτε είναι προιόντα αναλυτικού στοχασμού. Σπουδές της αγάπης μου συνιστούν για ό,τι ακριβοθώρητο διέγραψε και συνεχίζει να διαγράφει τον κύκλο του, παραμένοντας ταυτόχρονα ακατάλυτο και ζωοποιό- ας μην ξεχνάμε πως υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει πέρα από τον κατακερματισμένο χρόνο, κι ένας χρόνος αλώβητος.
  Σφαλίζοντας λοιπόν, έστω για μια στιγμή, τα μάτια, ας ξανασυλλογιστούμε το άγγελμα του ακροτελεύτιου αισθητικού κινήματος: μποτίλια δηλονότι στο πέλαγος- εφέστια ζωηφόρος επιλογή- παραμυθητική ανάμνηση της αιωνιότητας.

Χ.Μ.

Σχετικές ειδήσεις
e μερολόγιο - Χρήστος Μποκόρος
27.12.2016 09:49
Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο, e μερολόγιο του Χρήστου Μποκόρου.
Migozarad - Χρήστος Τσαντής
17.11.2016 12:01
Το βιβλίο,Migozarad. Η εποχή των υπερπολιτισμένων πιθήκων του Χρήστου Τσαντή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ραδάμανθυς.
 Αόριστη Ελλάδα - Χρήστος Γιανναράς
14.10.2016 13:34
Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός το βιβλίο του Χρήστου Γιανναρά, «Αόριστη Ελλάδα. Κονσέρτο για δυο αποδημίες», η πρώτη έκδοση του οποίου έγινε το 1995.
Ο Χρήστος Γιανναράς στις Συναντήσεις Με Συγγραφείς στο Cafe του ΙΑΝΟΥ
16.09.2016 13:15
Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον Χρήστο Γιανναρά με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Την αλήθεια κατάματα των εκδόσεων ΙΑΝΟS. Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή, με τη συμμετοχή του κοινού.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.