Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Βιντεοπροβολή και performance στο πλαίσιο του έργου Παλμικά πεδία - Pulsating Fields

Βιντεοπροβολή και performance στο πλαίσιο του έργου  Παλμικά πεδία - Pulsating Fields

Η έκθεση της Αιμιλίας Παπαφιλίππου στην Αρχαία Αγορά, με το έργο Παλμικά πεδία/Pulsating Fields, συνεχίζεται με βιντεοπροβολή και performance και αυτό το σαββατοκύριακο.
 

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα τέχνης στο δημόσιο χώρο, Έργο στην Πόλη, που καθιερώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, αναθέτοντας σε έναν καλλιτέχνη ετησίως τη δημιουργία ενός έργου που θα εκτίθεται σε δημόσιο χώρο και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα εκφράζει την προσπάθεια του ΝΕΟΝ να ενεργοποιήσει το ιστορικό κέντρο της πόλης και να συμβάλλει στην αξιοποίηση των δημόσιων χώρων ως μέρος της καθημερινής πολιτιστικής ζωής της πόλης ενεργοποιώντας τους πολίτες.

 
Παρακάτω, το πρόγραμμα για αυτό το σαββατοκύριακο, 25 & 26 Οκτωβρίου.
 
Εκπέμποντας "Παλμικά Πεδία" στη στοά Αττάλου/ η βιντεοπροβολή

Περπατώντας παραλληλα με τις γραμμές του τραίνου, στην οδό Αδριανού,  τον πεζόδρομο  που συνδεει το Θησείο με το Μοναστηράκι, οι πολίτες και οι επισκέπτες της Αθήνας μπορούν να ζήσουν μια σπάνια εμπειρία αντικρύζοντας στη Στοά του Αττάλου το έργο «Παλμικά Πεδία» της Αιμιλίας Παπαφιλίππου, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ. Πρόκειται για βιντεοπροβολή επί της κιονοστοιχίας και της βόρειας πλευράς της στοάς του Αττάλου, που αποτελεί το ένα από τα δύο σκέλη του έργου της καλλιτέχνιδος που παρουσιάζει ο ΝΕΟΝ στην Αρχαία Αγορά. Μέσω αυτής της  βιντεοπροβολής καλείται ο επισκέπτης να συμμετάσχει και να βιώσει μια διαφορετική εμπειρία ενός αρχαίου δημόσιου χώρου ενεργού στο σήμερα.

 
Υφαίνοντας "Παλμικά Πεδία" στην Αρχαία Αγορά/ η  performance

Κλωστή δημιουργικότητας υφαίνει "Παλμικά Πεδία" : η performance της Αιμιλίας Παπαφιλίππου με την σύμπραξη των Ευθύμη Θεοδόση (μουσική) και Μαριέλας Νέστορα (ερμηνεία) που παρουσιάζει ο ΝΕΟΝ στην καρδιά της Αρχαίας Αγοράς την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στις 4 το απόγευμα. Πρόκειται για δράση όπου επανεξετάζονται οι ίδιες οι ανθρώπινες σχέσεις, αναδύεται η έννοια του δικτύου ως συνεκτικότητα, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια του ανθρώπου να κάνει επιλογές, να δίνει λύσεις και να χαράσσει πορεία καθημερινά, η προσπάθεια του καθενός μας να βρει το δρόμο του… Όπως αναφέρει η ίδια η Παπαφιλίππου, " Υφαίνεται ξυφαίνεται το μέλλον, από όλους μας και από τον καθένα ξεχωριστά, και αυτη η αντίληψη γενέθλιο τόπο έχει την Αρχαία Αγορά των Αθηνών. Σε αυτή τη προσέγγιση - ας την ονομάσουμε δικτυακή συνείδηση- ο σεβασμός έχει αξία φυσικού νόμου".

Σχετικές ειδήσεις
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στο Venice International Performance Art Week
13.12.2016 15:36
Στη Βενετία, στο Palazzo Mora, βρίσκεται ήδη το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 10 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2016 υποστηρίζοντας το Venice International Performance Art Week και συμμετέχοντας στην έκθεση με τίτλο «Το ‘Όνειρο της Αντιγόνης. Performance Art στην Ελλάδα μεταξύ της δεκαετίας του '70 και σήμερα» με έργα της Λήδας Παπακωνσταντίνου από τις συλλογές του.
Βαβέλ, Βαβέλ, είσαι εδώ;, μια 24ωρη performance στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
05.10.2016 13:54
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων μας προσκαλεί σε μία 24ωρη performance, με τίτλο Βαβέλ, Βαβέλ, είσαι εδώ;
Athens Photo Festival: Unstable Fields στο Μουσείο Μπενάκη
14.07.2016 10:24
Στο κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα του Athens Photo Festival 2016, υπό τον γενικό τίτλο [Mis/Dis]Placed, παρουσιάζεται η φωτογραφική ενότητα Unstable Fields / «ασταθή πεδία», η οποία αναφέρεται στην ιδέα της ρευστότητας και των συνεχών ανακατατάξεων σε μια περιοχή ή σε μια κατάσταση.
Fields of Vision: έκθεση στην έκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
25.05.2016 15:57
Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Τρίτη 7 Ιουνίου, την έκθεση «Fields of Vision» βασισμένη σε μια ιδέα του Κορνήλιου Γραμμένου.
Το πρόγραμμα As one από το Μουσείο Μπενάκη και το Marina Abramović Institute ολοκληρώνεται
19.04.2016 15:23
Για πρώτη φορά στην Αθήνα παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην performance με τόσους καλλιτέχνες, με τέτοια συμμετοχή κοινού, με τόση ενέργεια. Το AS ONE, οι performances, η Μέθοδος Abramović, οι συζητήσεις, εντυπωσίασαν, θετικά ή όχι, μίλησαν στην καρδιά του κοινού, έγιναν αποδεκτά ή απορρίφθηκαν.