Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Έκθεση της Eveline Konstantinides – Ziegler στην αίθουσα τέχνης Καπλανών 5

Έκθεση της Eveline Konstantinides – Ziegler στην αίθουσα τέχνης Καπλανών 5

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Kaplanon 5» η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Eveline Konstantinides – Ziegler, με θέματα από δύο ιστορικά ξενοδοχεία της Πλατείας Ομονοίας, το «Μ. Αλέξανδρος» και το «Μπάγκειον».


Η έκθεση φωτογραφίας της Eveline Konstantinides-Ziegler αποδίδει τη μαγεία και το μυστήριο που έχουν αφήσει τα ίχνη του χρόνου στα κτήρια. Μας προσφέρει όνειρα από το παρελθόν που σβήνει και μας βάζει ξανά σε επαφή με την ιστορία: μια ιστορία που πρέπει να ξανανιώσουμε προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο σήμερα.

Φίλιππος Δραγούμης


Η Αρχιτέκτων Μαρία Δανιήλ γράφει για την ιστορία των δύο ξενοδοχείων: «… Τα δύο ιστορικά ξενοδοχεία «Μ. Αλέξανδρος» και «Μπάγκειον»  ευτύχησαν να κτιστούν από τον σημαντικό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ (1837-1923), σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της νεώτερης πόλης των Αθηνών, την πλατεία Ομονοίας. Οικοδομήθηκαν τη δεκαετία του 1880, εποχή κατά την οποία η σημαντική αύξηση του πληθυσμού, ιδιαίτερα μετά την επέκταση των ορίων της χώρας (1881) και τη μεγάλη ζήτηση καταλυμάτων που προέκυψε, ανέπτυξε ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την επένδυση κεφαλαίων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η θέση τους στην πολυσύχναστη πλατεία Ομονοίας, τόπο συνάντησης όλων των κοινωνικών στρωμάτων της εποχής, ήταν πλεονεκτική και ευνόησε τη λειτουργία τους.

Και τα δύο αποτελούν μέρος της δωρεάς του εθνικού ευεργέτη Ι. (Μ)πάγκα (1814-1895) στο ελληνικό κράτος και σήμερα ανήκουν στην ιδιοκτησία του Μπαγκείου Ιδρύματος, που διαχειρίζεται το κληροδότημα. Λειτούργησαν με μεγάλη επιτυχία και για πολλά χρόνια ως ξενοδοχεία. Αν και εκσυγχρονίστηκαν την περίοδο του Μεσοπολέμου, ώστε να πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής, υπέστηκαν μεγάλη καταστροφή την περίοδο 1941-47, όπως και τα περισσότερα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής Ομονοίας, παρήκμασαν μεταπολεμικά και στέγασαν έκτοτε διάφορες χρήσεις (φροντιστήρια, σχολή θεάτρου κ.ά), που αλλοίωσαν μερικώς τη δομή τους, ενώ σχετικά πρόσφατα ανακαινίστηκαν οι όψεις τους (2004).  

Την τελευταία δεκαετία οι όροφοι παραμένουν σε αχρηστία. Τα δύο κτήρια έχουν κοινή πορεία. Ανεγέρθηκαν δίπλα-δίπλα, σχεδόν ταυτόχρονα, σε σχέδια του ίδιου αρχιτέκτονα, από τον ίδιο ιδιοκτήτη, με κοινή λειτουργία. Έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα μνημεία και αποτελούν ένα ιδιαίτερα αξιόλογο αρχιτεκτονικό σύνολο και τοπόσημο της πόλης μας.»

 

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Γούλιας

Σχετικές ειδήσεις
Up Above & Down Under: Έκθεση της Μαρίνας Βερνίκου στην Γκαλερί Ακρόπρωρο
21.07.2016 10:52
Στην Αίθουσα Τέχνης «Ακρόπρωρο» στο παλιό λιμάνι στις Σπέτσες, φιλοξενείται έως και τις 4 Αυγούστου 2016, η έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο «Up Above & Down Under» της καλλιτέχνιδας και φωτογράφου, Μαρίνας Βερνίκου.
Intersection: έκθεση της Ευγενίας Ευσταθίου στην αίθουσα Τέχνης αγκάθι - κartάλος
13.05.2016 14:58
Η Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι - κartάλος» οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Ευσταθίου με τίτλο «Intersection». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 14 Μαΐου 2016, 12 – 3 το μεσημέρι.
Jazz Moments: έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Ζαχαράτου στην Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟS
29.03.2016 14:08
Η Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟS εγκαινιάζει την Τρίτη 5 Απριλίου την έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Ζαχαράτου, με τίτλο Jazz Moments.
In praise of dreams: έκθεση του Βασίλη Γεροντάκου στην αίθουσα τέχνης kaplanon5
16.02.2016 16:19
Η αίθουσα Kaplanon 5 εγκαινιάζει την Πέμπτη, 3 Μαρτίου στις 20:00, την έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Γεροντάκου με τον τίτλο «In praise of dreams».
Δύο: Έκθεση της Φωτογραφικής Ομάδας Λήμνου στην αίθουσα τέχνης Αποθήκη
04.02.2016 14:31
Η Φωτογραφική Ομάδα της Λήμνου συνδιοργανώνει με τον Χώρο Τέχνης Ώχρα Μπλε και την Αίθουσα Τέχνης ΑΠΟΘΗΚΗ από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 έκθεση φωτογραφίας με τη νέα δουλειά των μελών της κάτω από τον τίτλο «Δύο».