Κείμενα φίλων, γνωστών και λιγότερο γνωστών. Αυτά συνθέτουν το έργο «Αντί Βιογραφικού…! Παγίδες της παιδικής και εφηβικής μας ηλικίας», το οποίο κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 στο χώρο του θεάτρου «Σχήμα εκτός Άξονα» στο κέντρο της πόλης.

Η σύλληψη του κειμένου ανήκει στην Αναστασία Θεοφανίδου, η οποία σκηνοθετεί επίσης την παράσταση. Πρόκειται για μια ‘συλλογή’ αναμνήσεων θετικών, αναμνήσεων αρνητικών, αναμνήσεων πολλών ειδών από τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια που μας συντροφεύουν μια ζωή. Κουβαλάμε το φορτίο των αναμνήσεων και προσπαθούμε να βρούμε την ταυτότητα μας μέχρι να πεθάνουμε, συνθέτοντας ένα διαφορετικό βιογραφικό κάθε στιγμή. Είμαστε ταυτόχρονα δημιουργοί και πρωταγωνιστές.

Όπως η ίδια η κ. Θεοφανίδου εξηγεί: «Τα κείμενα της παράστασης έγραψαν φίλες, φίλοι, γνωστοί και λιγότερο γνωστοί! Τους ζήτησα να γράψουν για κάτι που τους στιγμάτισε στην παιδική ή την εφηβική τους ηλικία, θετικά ή αρνητικά. Η Ολυμπία, η Κατερίνα, η Νίκη, ο Γιάννης, ο Γιώργος, η Αναστασία, η Θωμαή, ο Μπάμπης, η Εριφύλη, η Δανάη, ο Ηλίας, η Αλεξία, η Θεανώ, η Βάσω, ο Παβλίν, ο Νίκος, ο Φόλγκαρ, η Λίζα, η Ελπίδα και η Μάρω, είναι οι συγγραφείς των κειμένων και φυσικά αυτοί που χωρίς να ξέρουν τι θα έγραφαν οι άλλοι, καθόρισαν τη θεματολογία της παράστασης και το βιογραφικό της. Τους ευχαριστώ πολύ που μου εμπιστεύτηκαν αυτές τους τις εμπειρίες- ιστορίες».

Με τη σειρά τους οι συντελεστές της παράστασης αναφέρουν:

«Άλλοι τότε, άλλοι τώρα, και η ιστορία δεν σταματάει ποτέ», Αχιλλέας Αναγνώστου.

«Είμαστε το άθροισμα των ενθυμίων μας και ο αυτοσχεδιασμός κάθε στιγμής», Αντώνης Μιχαλόπουλος.

«Οι αναμνήσεις για τους ανθρώπους είναι κάτι σαν το πίσω κείμενο για τους ηθοποιούς. Σε κινητοποιούν και σε εμποδίζουν. Σε ωθούν και σε κλειδώνουν. Σε ελευθερώνουν και σε φυλακίζουν. Φταίνε για όλα και για τίποτα», Θωμαή Ουζούνη.

«Κάποιος είπε ‘να είσαι επιεικής με τους ανθρώπους, ποτέ δεν ξέρεις τι ιστορίες κουβαλάει ο καθένας», Ευτυχία Σπυριδάκη.

«Under construction. Αέναο. Αναμνήσεις και βιώματα συνθέτουν το οικοδόμημα του είναι μας, ρίχνοντας ενίοτε σοβάδες στους ανυποψίαστους περαστικούς!», Ειρήνη Ατματζίδου.

«Σήμερα μου συνέβη κάτι που με τρόμαξε πολύ. Συνειδητοποίησα ότι άρχισα να ξεχνώ»,  Γιώργος Τσόπας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αναστασία Θεοφανίδου

Σκηνικό-Κοστούμια: Ειρήνη Ατματζίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Τσόπας

Παίζουν: Αχιλλέας Αναγνώστου, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Θωμαή Ουζούνη, Ευτυχία Σπυριδάκη. Ακούγεται ηχογραφημένη φωνή της Αίγλης Κατσίκη (κείμενο: Θεανώ Αμοιρίδου)

Σχεδιασμός εντύπων: Ειρήνη Ατματζίδου

Εκτύπωση εντύπων: Graphica

Ηχογράφηση: Tcsound

Φωτογραφίες: Elise Ntoremi

Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Τσόπας, Ειρήνη Ατματζίδου