Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Παρουσίαση βιβλίου για τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Ιανό

Παρουσίαση βιβλίου για τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Ιανό

Οι εκδόσεις Ιανός παρουσιάζουν το βιβλίο του Νίκου Ορδουλίδη με τίτλο  Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983). Ανάλυση της µουσικής του και τα προβλήµατα της έρευνας στην ελληνική λαϊκή µουσική, σε επιµέλεια Κώστα Βλησίδη στον Ιανό την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου.

 

Θα μιλήσουν οι:

 

Γιώργος Κοκκώνης μουσικολόγος–επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, ΤΕΙ Ηπείρου

Basma Zerouali Επιστημονικό μέλος, Γαλλική Σχολή Αθηνών

Σωτήρης Λυκουρόπουλος Seed Point music publishing – Publisher του Βασίλη Τσιτσάνη για όλο τον κόσμο

Χάρης Σαρρής διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας– επιστημονικός συνεργάτης , Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής , ΤΕΙ Ηπείρου

Γιώργος Τσάμπρας ερευνητής–παραγωγός μουσικών εκπομπών

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος προλογίζει και το βιβλίο.  

 

Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983) αποκαλύπτει πληροφορίες που δεν αφορούν μόνο την ίδια τη μουσική , αλλά και τις ποικίλες κοινωνιολογικές όψεις του ελληνικού πολιτισμού.

Η παρούσα, πρώτη ενδελεχής ανάλυση των μουσικών έργων του και του συνθετικού του ύφους πραγματεύεται σοβαρά και σημαίνοντα επιχειρήματα που αφορούν το έργο του και αποβλέπει στην καλύτερη κατανόηση των σύνθετων και από μακρού υφισταμένων ζητημάτων, τα οποία προβληματίζουν μουσικούς και μουσικολόγους, όπως η εξέλιξη της αρμονίας, ο ρόλος των τραγουδιστών, ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του μπουζουκιού και ούτω καθεξής.  Συνεπώς, η πρωτότυπη συμβολή της παρούσας εργασίας συνίσταται στην ανάλυση του δισκογραφικού έργου του Βασίλη Τσιτσάνη που παρέχει το κλειδί για το ξεκλείδωμα πολλών ιστορικών, κοινωνικών και πολιτισμικών ζητημάτων, τα οποία αναφέρονται στο ρόλο που έπαιξε ο Τσιτσάνης στην εξέλιξη της ελληνικής λαϊκής μουσικής, του πρώτου αστικού μουσικού προϊόντος της σύγχρονης Ελλάδας.

Δεδομένης της πρότερης παραμέλησης των ρεμπετολογικών και λαϊκολογικών ζητημάτων από τον ακαδημαϊκό κόσμο, η παρούσα διατριβή συνιστά την πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη συλλογής και σύνθεσης ενός μεγάλου όγκου πληροφοριών γύρω από την ελληνική λαϊκή μουσική. Με την ανάλυση της μουσικής του Τσιτσάνη, η παρούσα διατριβή πετυχαίνει να εντοπίσει σε πολυάριθμα σημεία τα όρια του ρεμπέτικου και του νεότερου λαϊκού στυλ, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το νέο μουσικό ύφος. Μπορούμε να πούμε ότι η εργασία δεν συμβάλλει μόνον στην κατανόηση της ελληνικής λαϊκής μουσικής, αλλά παρουσιάζει ευρήματα που αφορούν άλλες μουσικές κουλτούρες όπως η τουρκική, η αφροκουβανέζικη, τα μπλουζ, η λατινοαμερικάνικη, η ιταλική, η ινδική και ούτω καθεξής.

Η εργασία για τον Βασίλη Τσιτσάνη συντελεί ώστε η ελληνική λαϊκολογία να κατακτήσει τη θέση της ανάμεσα στις λαϊκές μουσικολογικές μελέτες, επειδή αφενός πραγματεύεται μία πολύ πλούσια μουσική κουλτούρα και, αφετέρου, επειδή αποκαλύπτει πληροφορίες που βοηθούν τους ερευνητές, τους μουσικούς και το κοινό να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία μιας ευρείας γεωγραφικής περιοχής (της Μεσογείου). Η έκδοση αυτή αποτελεί μετάφραση και εξέλιξη της διδακτορικής μου διατριβής με τίτλο ‘The recording career of Vasílis Tsitsánis (1936-1983); an analysis of his music and the problems of research into Greek popular music’, η οποία εκπονήθηκε στο πανεπιστήμιο του Leeds της Αγγλίας το διάστημα 2008-2012. Την ελληνική έκδοση επιμελήθηκε ο Κώστας Βλησίδης.

Σχετικές ειδήσεις
 Ξεγελώντας το θάνατο! - Γιώργος Αθανασιάδης: Παρουσίαση βιβλίου στον Ιανό
29.08.2016 10:32
O Γιώργος Αθανασιάδης έρχεται στον ΙΑΝΟ, την 13 Σεπτεμβρίου 2016, για να παρουσιάσει την πλούσια σε αναμνήσεις ζωή του, την οποία διηγείται μ’ ένα μοναδικό τρόπο, σε μια κατάθεση ψυχής, στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο Ξεγελώντας το θάνατο!
Bullying. Και όμως νικιέται!: Παρουσίαση βιβλίου στον Ιανό
19.02.2016 12:00
Ο Ιανός και οι εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Bullying: Και όμως νικιέται! Μια νέα στρατηγική για γονείς, παιδαγωγούς, παιδιά και όλους τους άλλους την Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016, στο βιβλιοπωλείο Ιανός.
Οι Κουμπάροι - Βασίλης Τσιτσάνης και Γιάννης Παπαϊωάννου: μια μουσική παράσταση στο Ίλιον Plus
16.02.2016 10:58
Μια ιδιαίτερη μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο των σπουδαίων συνθετών Βασίλη Τσιτσάνη και Γιάννη Παπαϊωάννου, θα παρουσιαστεί για τρεις βραδιές στη μουσική σκηνή “ΙΛΙΟΝ plus’’, τις Δευτέρες 22, 29 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου 2016.
Αστέρι της Ερήμου-Ναλιμάρ: παρουσίαση βιβλίου και cd στον Ιανό
29.12.2015 14:40
Οι εκδόσεις Νόηση και η μουσικός-ερμηνεύτρια Μάνια Βλαχογιάννη παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ, την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 20:30, το βιβλίο-CD με τίτλο Αστέρι της Ερήμου-Ναλιμάρ σε εικονογράφηση Θωμαή Ζωγράφου, με αφήγηση και σκηνές με τραγούδια και χορό από την μουσικοθεατρική απόδοση του έργου.
Συναυλία - Αφιέρωμα στους Βασίλη Τσιτσάνη και Γιάννη Παπαϊωάννου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
21.12.2015 17:17
Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης θα συναντηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με τους φίλους του μπουζουκιού τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015, για μια συναυλία - αφιερωμένη στους Βασίλη Τσιτσάνη και Γιάννη Παπαϊωάννου.