Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Aquis Submersus: Έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στη Κυψέλη

Aquis Submersus: Έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στη Κυψέλη

Με γενικό τίτλο AQUIS SUBMERSUS (στο νερό βυθισμένος) εγκαινιάζεται η έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, στο κτήριο επί της οδού Κυκλάδων αριθμός 8 (κτίσμα του αρχιτέκτονα Α. Προβελέγγιου), στην Κυψέλη. Πρόκειται για ένα σχέδιο (οπτικοακουστική εγκατάσταση  αποτελούμενη από 6 βιντεοπροβολές κ.α.) μια τοπιογραφία με έκδηλο τον ψυχικό τόνο (Stimmung), μια αλληγορία «ζωής και θανάτου». Πώς θα επιτευχθεί ο συγκερασμός δύο όρων... μιας Λίμνης (η Αμβρακία εν προκειμένω..) και ενός μοντέρνου κτηρίου, φαινομενικά αδιάπτωτων... πώς ο απόηχος συμβάντων, γεγονότων που έκαναν την καρδιά του... να... κτυπά, «άλλους χρόνους, άλλες εποχές» πώς, πώς θα βρουν μια προσωρινή θέση ως εικονοθεσία, ως διανομή (distributio), ως μια ιδεώδη διαμόρφωση εν τέλει, έτσι ώστε όλα τα στοιχεία να βρίσκονται σε διαρκή διαθεσιμότητα «χωρίς απώλειες», εντός ενός εμβαδού, εντός ενός κελύφους;

 

Επιστρατεύοντας «ναυαγιοευρήματα» που ξέβρασε η Αμβρακία, συντρίμια απ’ την κατεδάφιση του εργοστασίου της COLUMBIA (2006), υπολλείματα φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σφοδρές χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες), εκατοντάδες δίσκους βινυλίου (ο ίδιος έχει παράξει επτά δίσκους βινυλίου τα Soundtracks της δικής του ζωής)... στήνει ένα προσωρινό Αρχείο, μια παράδοξη δισκοθήκη... αμέσως μετά, όλα θα περιέλθουν στη σιωπή, την αφάνεια... θα επανενωθούν με το «Αρχαίον».

 

Το σχέδιο ”Aquis Submersus” είναι ένα αυτό-οριοθετούμενο γεγονός με αρθρωτά συμβάντα, εντός του οποίου ο εικαστικός Π. Χ. αποκτά τη δική του ταυτότητα... μια ταυτότητα αμφίβια, ελαστική, ανοικτή στις μεταβολές του καιρού. Είναι μια ένδειξη της αντιδιαστολής των εννοιών χώρου - τόπου, όπου ο τόπος αποβαίνει καθοριστικός – αναντικατάστατος για το καλλιτεχνικό υποκείμενο.

 

Εδώ και χρόνια ο εικαστικός Πάνος Χαραλάμπους με τις ενότητες, tobacco area (1986-2011), περί αλιείας (1993-1996), ψυχαγωγία (1997-2001), voice-o-graph (2001-2003), phonopolis (2003), αργά, μεθοδικά, βραδυπορώντας σχεδόν, με πειθαρχία κοινωνικού ανθρωπολόγου, φυσιοδίφη, ερευνά τις δύσκολες εκφραστικές περιοχές, τις επίμαχες σχέσεις, χωρίς να χάσει τον πυρήνα, «το δόγμα» του ποιητή έναντι ενός σοφολογιοτατισμού των ημερών.

 

Οργάνωση-Επικοινωνία :Βάσω Μπαταγιάννη

Σχετικές ειδήσεις
η ΠΡΟΛΗΨΗ μέσα από την ΤΕΧΝΗ: Ομαδική έκθεση στη Φωκίωνος Νέγρη 16
19.09.2016 13:08
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 8 μ.μ. εγκαινιάζεται στη ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ 16, στην Κυψέλη, η Ομαδική Εικαστική Έκθεση με θέμα «η ΠΡΟΛΗΨΗ μέσα από την ΤΕΧΝΗ», σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Βαφειάδη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου.
Άσπρο <=> Μαύρο: Ομαδική έκθεση στην Depôt Art Gallery
30.05.2016 12:35
Η Depôt Art Gallery σας προσκαλεί την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 στην ομαδική έκθεση των: Γιώργος Ζογγολόπουλος, Όπυ Ζούνη, Κωστής, Νίκος Τρανός, Γιώργος Τσακίρης, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, με τίτλο «Άσπρο <=> Μαύρο».
Aenima: έκθεση του Πάνου Φαμέλη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
18.01.2016 11:03
Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Πάνου Φαμέλη με τίτλο “Aenima”.
Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα: Έκθεση από τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη
25.11.2015 12:28
Τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυσή τους, οργανώνουν στο κτήριο της οδού Πειραιώς έκθεση με τίτλο «Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα».
Έκθεση έργων του Πάνου Φειδάκη στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο
09.11.2015 10:13
Η ΔΗΚΕΠΑ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έκθεση που διοργανώνεται προς τιμήν του σπουδαίου Πάνου Φειδάκη που καταγόταν από το Αίγιο.