Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ο ποταμός της μνήμης - Ρίτσαρντ Πάουερς

Ο ποταμός της μνήμης - Ρίτσαρντ Πάουερς

Οι Εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν, την κυκλοφορία του μυθιστορήματος του Ρίτσαρντ Πάουερς, Ο ποταμός της μνήμης σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου.

 

Μετά από ένα τρομερό αυτοκινητικό ατύχημα ο Μαρκ παύει να αναγνωρίζει την αδελφή του, πιστεύοντας πως την έχουν αντικαταστήσει με μια σωσία του. Η περίπτωσή του διαγιγνώσκεται: σύνδρομο Κάπγκρας. Απελπισμένη η Κάριν, η αδελφή του Μαρκ, ζητάει την αρωγή του Τζέραλντ Βέμπερ, διάσημου νευρολόγου κι επιτυχημένου συγγραφέα βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Ό,τι θα μάθει ο Βέμπερ για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, αντιμέτωπος με τούτη τη σπάνια περίπτωση, θα τον αλλάξει για πάντα.

Ταξίδι ώς τις εσχατιές της συνείδησης και του εγώ, περιπλάνηση στις λεωφόρους και τα μονοπάτια του εγκεφάλου κι εξερεύνηση όσων μας χωρίζουν από την υπόλοιπη πλάση και μας ενώνουν μ’ αυτήν, να τι είναι ο Ποταμός της μνήμης.

Με φόντο την τεράστια αποδημία των καναδικών γερανών στον ποταμό Πλατ, στη Νεμπράσκα, αφηγείται την ιστορία ενός νέου άντρα, του Μαρκ, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα με τρόπο συναρπαστικό, μυθιστορηματικό, όλα τα επιτεύγματα, τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα της σύγχρονης νευροεπιστήμης.

 

Ο Ρίτσαρντ Πάουερς γεννήθηκε το 1957 στο Έβανστον του Ιλινόις. Σπούδασε φυσική, σύντομα όμως αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία . Σήμερα διδάσκει δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Το πρώτο μυθιστόρημά του Three farmers on their way to the dance (Τρεις αγρότες καθ’ οδόν για το χορό) εκδόθηκε το 1985. Έκτοτε έγραψε και δημοσίευσε πολλά μυθιστορήματα. Το Operation wandering soul (Επιχείρηση περιπλανώμενη ψυχή), που γράφτηκε κατά την παραμονή του στο Κέμπριτζ, ήταν υποψήφιο για το National Book Award το 1993. Έχει λάβει πολλά βραβεία για τα βιβλία του, όπως το Lannan Literary Award και το James Fenimore Cooper Prize for Historical Fiction. Χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους «πέντε συγγραφείς της δεκαετίας» από το περιοδικό Esquire το 1993. Το The Time of Our Singing κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις της Εστίας, με τίτλο Ο καιρός των τραγουδιών μας (Εστία 2006).

 

Το ανά χείρας μυθιστόρημά, Ο ποταμός της μνήμης, κέρδισε το βραβείο National Book Award και ήταν υποψήφιο για το Pulitzer Prize for Fiction.

Σχετικές ειδήσεις
Σεπτέμβρης - Ζαν Ματέρν
27.01.2017 10:42
Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την κυκλοφορία ενός νέου τίτλου στη σειρά «Ξένη Λογοτεχνία» το βιβλίο του Ζαν Ματέρν, Σεπτέμβρης σε μετάφραση από τα γαλλικά Γιώργου Καράμπελα.
 Η σκιά στο δέντρο - Θανάσης Δ. Σταμούλης
12.01.2017 12:52
Από τις εκδόσεις Ποταμός κυκλοφορεί το βιβλίο, Η σκιά στο δέντρο του Θανάση Δ. Σταμούλη.
Οι Ναζί της διπλανής πόρτας - Έρικ Λίχτμπλαου
24.10.2016 11:35
Από τις εκδόσεις Ποταμός κυκλοφορεί το βιβλίο, Οι Ναζί της διπλανής πόρτας. Πώς η Αμερική έγινε ασφαλές καταφύγιο των χιτλερικών του Έρικ Λίχτμπλαου σε μετάφραση Αριάδνης Λουκάκου.
Ασκήσεις περιέργειας – Κώστας Βρεττάκος
01.08.2016 13:46
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ποταμός το βιβλίο Ασκήσεις περιέργειας του Κώστα Βρεττάκου.
Κάνναβη: νομιμοποίηση και ρύθμιση - Κώστας Σκλιάμης
14.07.2016 11:00
Από τις εκδόσεις Ποταμός κυκλοφορεί το βιβλίο, Κάνναβη: νομιμοποίηση και ρύθμιση του Κώστα Σκλιάμη.