Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μπαγκλαντές, ένα νέος χώρος στο Κέντρο της Αθήνας

Μπαγκλαντές, ένα νέος χώρος στο Κέντρο της Αθήνας

Το Μπαγκλαντές είναι ένας νέος χώρος, στο κέντρο της Αθήνας, αφιερωμένος στις παραστατικές τέχνες. Τρεις φίλοι –σκηνοθέτες και ηθοποιοί-, η Βάσω Καμαράτου, ο Κώστας Κουτσολέλος και ο Βασίλης Νούλας ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε ένα εγχείρημα αυτοδιαχείρισης ενός χώρου ανοιχτού στον πειραματισμό, την τόλμη, την καλλιτεχνική ελευθερία. Με τη βοήθεια φίλων και συνεργατών, επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μια νησίδα, στο κέντρο της πόλης μας, όπου να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε, όπως εμείς τα θέλουμε!

 

Στο Μπαγκλαντές, στο Μπαγκλαντές

ανθίζει ένας κατιφές

 

Το Μπαγκλαντές είναι ένα υπόγειο στην οδό Χαλκοκονδύλη 35, πίσω από την Ομόνοια, σε μια δύσκολη και υποβαθμισμένη περιοχή, στην καρδιά της Αθήνας. Μακριά από τις «εκ των άνω» λογικές gentrification μεγάλης ή μικρής κλίμακας που κατά καιρούς επιχειρούνται στο πολύπαθο κέντρο της πόλης από διάφορους φορείς, η δική μας ανάγκη έγκειται απλά στο να υπάρχουμε, να κάνουμε βόλτες, να βρισκόμαστε και να δημιουργούμε στο μητροπολιτικό κέντρο, διότι αυτό πάντα αποτελούσε και αποτελεί την κύρια πηγή της έμπνευσής μας.  

 

Το Μπαγκλαντές έχει ήδη μια μικρή ιστορία που μας αρέσει: για κάποιο διάστημα μαζευόντουσαν εκεί μέλη της μπαγκλαντεσιανής κοινότητας της Αθήνας και οργάνωναν εκδηλώσεις, κυρίως έπαιζαν μουσική και τραγούδια από τον τόπο τους. Τα ίχνη τους (αφίσες, μικρές αρχιτεκτονικές επεμβάσεις) διατηρούνται ακόμη στο χώρο και είναι αυτά που μας οδήγησαν στην επιλογή του ονόματος.

 

Έχοντας πίσω μας την σημαντική και πολυεπίπεδη εμπειρία του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ (ο Κώστας Κουτσολέλος και ο Βασίλης Νούλας είναι μέλη της Κίνησης Μαβίλη, της ομάδας  που ξεκίνησε την ενεργοποίηση του ΕΜΠΡΟΣ το 2011, και η Βάσω Καμαράτου ήταν εξ αρχής αρωγός και συνοδοιπόρος στην περιπέτεια του ΕΜΠΡΟΣ) εγκαινιάζουμε τώρα με ενθουσιασμό το νέο μας πείραμα συνεργασίας – αυτοδιαχείρισης – δημιουργίας που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ζωντανό εναλλακτικό πόλο συσπείρωσης γύρω από την περφόρμανς.

 

Το Μπαγκλαντές ανοίγει την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 με τις «Ωδές στον πρίγκιπα», μια περφόρμανς από την ομάδα NovaMelancholia.  

Σχετικές ειδήσεις
«Η Αποστολή – Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση»: Παράταση παραστάσεων
25.01.2017 12:48
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν ανακοινώνει την παράταση της παράστασης του έργου του Χάινερ Μύλλερ, «Η Αποστολή – Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση», στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, μέχρι την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017.
To ΚΘΒΕ στο Masterclass για νέους Ευρωπαίους σκηνοθέτες και σκηνογράφους της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης
11.11.2016 15:50
To Kρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στο «Masterclass για νέους Ευρωπαίους σκηνοθέτες και σκηνογράφους σε συνεργασία με Ρώσους ηθοποιούς» με θέμα «Ο πόλεμος στα έργα του Σαίξπηρ» που διοργανώνει η ΄Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης στο Ροστόφ της Ρωσίας από 23 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2016.
Πολυχώρος Underground: Πρόγραμμα παραστάσεων Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016
19.07.2016 16:58
O καινούργιος θεατρικός χώρος της Αθήνας, UNDERGROUND, αφιερώνει το ρεπερτόριο της νέας θεατρικής περιόδου 2016-2017 στο ελληνικό έργο.
Η Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση, του Χάινερ Μύλλερ στο Θέατρο Άττις
25.04.2016 10:19
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει το έργο του κορυφαίου Ανατολικογερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ με τίτλο «Η Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση», στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, από τις 20 Μαΐου 2016 και για 11 παραστάσεις.
Αλληλεγγύη: Η εκδίκηση του καλού: 24 ηθοποιοί και 14 ποιητές ενώνουν τη φωνή τους για τους πρόσφυγες
23.03.2016 10:27
Αθήνα και Θεσσαλονίκη συντονίζονται στην ίδια εκδήλωση με το κοινό σύνθημα: «Η Αλληλεγγύη είναι η εκδίκηση του καλού». 14 ποιητές, 24 ηθοποιοί και 3 μουσικοί ενώνουν τη φωνή τους σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, 16.00-18.00.