Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017
Βιβλίο: 1Q84 (ΙΙΙ) - Haruki Murakami
Δημοσίευση: Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014 12:44
Βιβλίο: 1Q84 (ΙΙΙ) - Haruki Murakami

Η αλήθεια είναι πως άργησα πάρα πολύ να διαβάσω το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της τριλογίας του Haruki Murakami, "1Q84", αλλά δεδομένου πως δεν ήθελα να το κάνω με μισά αισθήματα, επέλεξα να περιμένω.


Γιατί καμιά φορά, ορισμένα πράγματα, χρειάζονται τον χρόνο τους προκειμένου να ωριμάσουν μέσα μας και να βρουν τον δρόμο τους για την καρδιά και το μυαλό μας. Ο Murakami, λοιπόν, παρά που δεν είναι από τους αγαπημένους μου λογοτέχνες, με την συγκεκριμένη τριλογία κατάφερε να με κερδίσει, προκαλώντας το νου και το συναίσθημά μου με τρόπους που ούτε καν μπορούσα να φανταστώ όταν ξεκίνησα την ανάγνωση της τριλογίας αυτής. Γιατί το ταξίδι αυτό ήταν τόσο μοναδικό, τόσο ιδιαίτερο, γεμάτο παράξενα και γοητευτικά ερεθίσματα που ακόμα κι αν γενικά δεν αγαπάς την πένα του συγγραφέα, δεν μπορεί να μην σε μαγέψει.


 


Η νομοτελειακή φύση των πραγμάτων, οι ανθρώπινες σχέσεις, το κάθε τι γύρω μας μπορεί να επηρεαστεί από έναν παράγοντα που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ή να εμποδίσει. Την μοίρα! Ή μήπως, όχι; Μπορούμε να αλλάξουμε ή και να καθορίσουμε το μέλλον μας, ή αυτό μας οδηγεί στα μονοπάτια που κάποια ανώτερη δύναμη ελέγχει; Μπορεί η παιδική νοσταλγία να αποδειχθεί πιο δυνατή από το πεπρωμένο, ή μήπως οι δρόμοι μας καμιά φορά χωρίζουν γιατί πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα συγκεκριμένο παρόν, επιτελώντας κάποιον σκοπό και έργο; Παράλληλοι κόσμοι, παράλληλες προσωπικότητες, παράλληλα πεπρωμένα, όλα συναντιούνται κάτω από έναν ουρανό με δύο φεγγάρια που περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ενωθεί σε μία ύπαρξη, μια ζωή, ένα μέλλον, από το οποίο κανείς δεν θα μπορεί να ξεφύγει γιατί η τελευταία πράξη του δράματος θα έχει παιχτεί.  

Δεν θέλω να πω πολλά για το βιβλίο αυτό. Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος, έχει να κάνει με το ότι δεν θέλω να φλυαρήσω υπερβολικά, δεδομένου ότι το έκανα στα προηγούμενα κείμενά μου. Ο δεύτερος, έχει να κάνει με το ότι μπορεί άθελά μου να προδώσω πράγματα τα οποία δεν πρέπει να μάθετε, όχι μέσα από το κείμενο μιας ιστοσελίδας. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτής. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ιστορίας των Τένγκο και Αομάμε, εξηγούνται όλα κι ένας κύκλος κλείνει για ν' ανοίξει ένας καινούργιος που ακόμα κι αν κλείσει κάποτε με την σειρά του, θα δώσει τη θέση του σε έναν νέο. Κι αυτό γιατί τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν τελειώνει πραγματικά, όπως δεν τελειώνει ο κόσμος μας, το σύμπαν γύρω μας, τα συναισθήματά μας, ακόμα και οι πράξεις μας γιατί το αποτέλεσμά τους θα είναι για πάντα εδώ.


Το βιβλίο του Haruki Murakami, 1Q84, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.