Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: 1Q84 (ΙΙΙ) - Haruki Murakami
Δημοσίευση: Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014 12:44
Βιβλίο: 1Q84 (ΙΙΙ) - Haruki Murakami

Η αλήθεια είναι πως άργησα πάρα πολύ να διαβάσω το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της τριλογίας του Haruki Murakami, "1Q84", αλλά δεδομένου πως δεν ήθελα να το κάνω με μισά αισθήματα, επέλεξα να περιμένω.


Γιατί καμιά φορά, ορισμένα πράγματα, χρειάζονται τον χρόνο τους προκειμένου να ωριμάσουν μέσα μας και να βρουν τον δρόμο τους για την καρδιά και το μυαλό μας. Ο Murakami, λοιπόν, παρά που δεν είναι από τους αγαπημένους μου λογοτέχνες, με την συγκεκριμένη τριλογία κατάφερε να με κερδίσει, προκαλώντας το νου και το συναίσθημά μου με τρόπους που ούτε καν μπορούσα να φανταστώ όταν ξεκίνησα την ανάγνωση της τριλογίας αυτής. Γιατί το ταξίδι αυτό ήταν τόσο μοναδικό, τόσο ιδιαίτερο, γεμάτο παράξενα και γοητευτικά ερεθίσματα που ακόμα κι αν γενικά δεν αγαπάς την πένα του συγγραφέα, δεν μπορεί να μην σε μαγέψει.


 


Η νομοτελειακή φύση των πραγμάτων, οι ανθρώπινες σχέσεις, το κάθε τι γύρω μας μπορεί να επηρεαστεί από έναν παράγοντα που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ή να εμποδίσει. Την μοίρα! Ή μήπως, όχι; Μπορούμε να αλλάξουμε ή και να καθορίσουμε το μέλλον μας, ή αυτό μας οδηγεί στα μονοπάτια που κάποια ανώτερη δύναμη ελέγχει; Μπορεί η παιδική νοσταλγία να αποδειχθεί πιο δυνατή από το πεπρωμένο, ή μήπως οι δρόμοι μας καμιά φορά χωρίζουν γιατί πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα συγκεκριμένο παρόν, επιτελώντας κάποιον σκοπό και έργο; Παράλληλοι κόσμοι, παράλληλες προσωπικότητες, παράλληλα πεπρωμένα, όλα συναντιούνται κάτω από έναν ουρανό με δύο φεγγάρια που περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ενωθεί σε μία ύπαρξη, μια ζωή, ένα μέλλον, από το οποίο κανείς δεν θα μπορεί να ξεφύγει γιατί η τελευταία πράξη του δράματος θα έχει παιχτεί.  

Δεν θέλω να πω πολλά για το βιβλίο αυτό. Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος, έχει να κάνει με το ότι δεν θέλω να φλυαρήσω υπερβολικά, δεδομένου ότι το έκανα στα προηγούμενα κείμενά μου. Ο δεύτερος, έχει να κάνει με το ότι μπορεί άθελά μου να προδώσω πράγματα τα οποία δεν πρέπει να μάθετε, όχι μέσα από το κείμενο μιας ιστοσελίδας. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτής. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ιστορίας των Τένγκο και Αομάμε, εξηγούνται όλα κι ένας κύκλος κλείνει για ν' ανοίξει ένας καινούργιος που ακόμα κι αν κλείσει κάποτε με την σειρά του, θα δώσει τη θέση του σε έναν νέο. Κι αυτό γιατί τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν τελειώνει πραγματικά, όπως δεν τελειώνει ο κόσμος μας, το σύμπαν γύρω μας, τα συναισθήματά μας, ακόμα και οι πράξεις μας γιατί το αποτέλεσμά τους θα είναι για πάντα εδώ.


Το βιβλίο του Haruki Murakami, 1Q84, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.