Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Το Ματαρόα ταξιδεύει ακόμα: έκθεση της Νέλλης Ανδρικοπούλου

Το Ματαρόα ταξιδεύει ακόμα: έκθεση της Νέλλης Ανδρικοπούλου

Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014 στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής «Το Ματαρόα ταξιδεύει ακόμα» της Νέλλης Ανδρικοπούλου, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.


Αν η μια καθοριστική στιγμή στη ζωή της Ανδρικοπούλου ήταν το ταξίδι της με το Ματαρόα, αναμφίβολα η επόμενη αφορούσε στην ενταξή της στην πρωτοποριακή καλλιτεχνική ομάδα “Αρμός” το 1949. Συγκεκριμένα στην έκθεση θα παρουσιασθούν μια σειρά έργων, απο διάφορες περιόδους της εικαστικής της πορείας, στα οποία καταδυκνείεται το δημιουργικό απόσταγμα μιας πολυτάραχης και περιπετειώδους ζωής , το οποίο εκφράζει συναισθήματα και εμπειρίες οι οποίες ούτε με λόγια θα μπορούσαν να μεταφερθούν τόσο έντονα.


Η Ανδρικοπούλου ανήκει στη γενιά εκείνη των νέων που απέδρασαν απο μια τσακισμένη μεταπολεμική Ελλάδα για την Ευρώπη που στα μάτια τους, αντιπροσώπευε την ελευθερία, το δρόμο για επαφή με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη. Στα έργα της διακρίνονται  επιρροές απο τον Matisse και τον Picasso απο τους οποίους εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια τηνς διαμονής της στο Παρίσι (1945-1947) αλλά και απο τον πρώτο της σύζυγο τον Νίκο Εγγονόπουλο. Η συμμετοχή της Ανδρικοπούλου στον Αρμό και κατόπιν η σχέση της με τον Εγγονόπουλο καταδεικνύουν ακριβώς αυτήν την πρωτοποριακή της έκφραση και τη δυνατότητά της να βλέπει με ευρωπαϊκό “παρισινό” βλέμμα την ελληνική τέχνη.


Στα έργα της διακρίνεται η απλότητα, ο διαρκής πειραματισμός με την παραμόρφωση και το χρώμα όπως και μια λεπτή δόση χιούμορ, στοιχεία τα οποία προσδίδουν το απαραίτητο γόητρο καθώς ελκύουν και καλούν τον θεατή προς ερμηνεία και παρατήρηση.


Η ζωγραφική της Νέλλης Ανδρικοπούλου δεν είναι καινούργια δεν είναι πρόσφατη. Είναι ο κόπος των χρόνων διυλισμένος μέσα απο τη σοφία της υπομονής, δημιουργία που καρτερικά περίμενε τη στιγμή που θα έβγαινε στο φως. Ωστόσο, παρέμενε πάντοτε επίκαιρη, διαχρονική, σαν ένα ποίημα που διαβάζουμε ξανά και ξανά, σα να μας στρέφει πίσω στη νεότητά μας.


Η έκθεση συνοδεύεται από το κείμενο του ιστορικού τέχνης Σπύρου Μοσχονά.

Σχετικές ειδήσεις
Το Παλαιό Φρούριο ταξιδεύει: έκθεση των Σπύρου Κολυβά και Κώστα Μηνά στην Κέρκυρα
11.08.2016 16:15
Την Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016, εγκαινιάζεται στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Φρούριο στην Κέρκυρα, η έκθεση ζωγραφικής των Σπύρου Κολυβά και Κώστα Μηνά με θέμα Το Παλαιό Φρούριο ταξιδεύει.
Έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα στη Γκαλερί Σκουφά
19.05.2016 16:29
Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, στις 8.00 μ.μ., εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016. Eπιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα.
Η τέχνη της εικονογράφησης: Αναδρομική έκθεση του Νικόλα Ανδρικόπουλου στο Μουσείο Καζαντζάκη
11.04.2016 15:07
Το Μουσείο Καζαντζάκη (ΜΝΚ) διοργανώνει Αναδρομική Έκθεση έργων του γνωστού και βραβευμένου εικονογράφου παιδικών βιβλίων Νικόλα Ανδρικόπουλου από 1 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2016.
Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Αγγελίδη στη γκαλερί Σκουφά
19.01.2016 12:18
Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 20.00 εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Αγγελίδη υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016.
5: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην Eleftheria Tseliou gallery
17.12.2015 14:47
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο 5. Η έκθεση που ξεκίνησε τη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015, θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2016.