Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

FEAST: Μια διαφορετική προσέγγιση στη μικροχρηματοδότηση δημιουργικών projects

FEAST: Μια διαφορετική προσέγγιση στη μικροχρηματοδότηση δημιουργικών projects

Το FEAST, ένα δημοκρατικό πείραμα εναλλακτικής μικροχρηματοδότησης δημιουργικών projects, μετά την επιτυχημένη πιλοτική περίοδο που εφάρμοσε την περασμένη άνοιξη στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τη δράση του.


Εκτός της Θεσσαλονίκης, το FEAST επεκτείνεται και στην Αθήνα όπου συνεργάζεται με το Impact Hub Athens, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το FEAST Athens #1 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 στις 21.00 στο Impact Hub Athens. Παράλληλα, η δράση της Θεσσαλονίκης θα συνεχιστεί με την 3η έκδοση του FEAST Thessaloniki την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 στις 21.00 στο Les Yper Yper.


Τι είναι το FEAST;

Είναι μία πρόσκληση σε ένα ανοιχτό, δημόσιο δείπνο, που σκοπό έχει να ενεργοποιήσει και να καθιερώσει μία νέα διαδικασία χρηματοδότησης δημιουργικών projects και καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων, σε επίπεδο κοινότητας.

 
Πως λειτουργεί;

Μία φορά το δίμηνο διοργανώνεται ένα δείπνο όπου παρουσιάζονται 4-5 projects που αναζητούν μικροχρηματοδότηση. Το κοινό, με μία δωρεά 10 €, δικαιούται τη συμμετοχή του στο δείπνο και μία ψήφο. Οι δημιουργοί έχουν 8’-10’ για να παρουσιάσουν το project τους στο κοινό. Στο τέλος της βραδιάς (μετά τις παρουσιάσεις & κατά τη διάρκεια του δείπνου) το κοινό ψηφίζει την ιδέα που προτιμά και ο νικητής παίρνει τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στο συγκεκριμένο δείπνο από τις δωρεές των 10€.

Η ζητούμενη χρηματοδότηση είναι συνήθως χαμηλή αλλά χρήσιμη ώστε να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα του project ή της επιχείρησης.
 

Ποιος μπορεί να παρουσιάσει και να ζητήσει χρηματοδότηση στο FEAST;

Καλούμε επιχειρηματίες και δημιουργούς που στοχεύουν στο κοινωνικό αντίκτυπο να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του FEAST http://feastgreece.wix.com/feastgreece, να ενημερωθούν για τη διαδικασία σύμφωνα με τις οδηγίες και όσοι το επιθυμούν, να συμπληρώσουν τη φόρμα υποβολής, ώστε να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση για το project τους.


Το Open Call για την πρώτη έκδοση του FEAST Athens θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2014.


Πως προέκυψε το FEAST;

Το FEAST βασίζεται σε μία ιδέα που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια σε πόλεις όπως το Detroit (Detroit Soup), το Σικάγο (Sunday Soup) και το Brooklyn της Νέας Υόρκης (Feast Brooklyn). Παγκοσμίως, οι οργανώσεις του Soup Network δραστηριοποιούνται σε εννέα χώρες του κόσμου και ανέρχονται σε 91 τον αριθμό. Έχουν παρουσιάσει συνολικά 231 προτάσεις σε 162 δείπνα.
Επηρεασμένο από τις αντίστοιχες πλατφόρμες του εξωτερικού, τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη το FEAST Thessaloniki. Έναυσμα για την πρωτοβουλία υπήρξε η έλλειψη και η, πολλές φορές, προβληματική κατανομή κρατικών πόρων προς μεμονωμένους δημιουργούς, αλλά και η συνήθης κατάληξή τους σε μεγάλα projects και οργανισμούς. Ως διοργανωτές, έχοντας εμπειρία στη διαχείριση πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και δράσεων αστικού ακτιβισμού, ερχόμαστε συχνά σε επαφή με τη δημιουργική κοινότητα, παρατηρώντας πως η απαιτούμενη χρηματοδότηση για το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη και υλοποίηση μιας δράσης είναι συχνά μικρή. Το FEAST είναι μια προσπάθεια για να καλυφθεί αυτό το κενό.

Στην πρώτη πιλοτική περίοδο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν δύο δείπνα, υποβλήθηκαν 25 projects, παρουσιάστηκαν 10 προτάσεις, 4 στο πρώτο και 6 στο δεύτερο και συγκεντρώθηκαν πάνω από 2.000€. Το κοινό που παρακολούθησε τις δύο δράσεις και χρηματοδότησε τις 2 νικήτριες προτάσεις ξεπέρασε τα 350 άτομα.


FEAST ATHENS #1

H ανάπτυξη του FEAST και στην υπόλοιπη Ελλάδα ξεκινά από την Αθήνα σε συνεργασία με το Impact Hub Athens.

Τι είναι το Impact Hub Athens;

Tο Impact Hub είναι το πρώτο τοπικό δίκτυο συνεργατικότητας για την κοινωνική καινοτομία, που είναι παγκόσμια συνδεδεμένο με όραμά τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος, που συνδέει ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να φέρουν την αλλαγή, μέσα από υπεύθυνες και βιώσιμες πρωτοβουλίες.

Με παρουσία σε πάνω από 70 πόλεις, συνδέοντας πάνω από 7000 μέλη σε όλο τον κόσμο, το Impact Hub είναι ένας από τους γρηγορότερα αναπτυσσόμενους φορείς που οδηγεί παγκόσμια την κοινωνική οικονομία,  η οποία βασίζεται στο θετικό αντίκτυπο και τη συνεργασία.

Στην Αθήνα, το Impact Hub Athens ξεκίνησε τη δράση του από τον Ιούλιο του 2013 και φιλοξενεί μία συνεχώς αυξανόμενη κοινότητα κοινωνικών καινοτόμων από την Αθήνα και την περιφέρεια.


FEAST THESSALONIKI #3

Το FEAST συνεχίζει τη δράση του στην πόλη της Θεσσαλονίκη και η 3η έκδοση της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στο χώρο των Les Yper Yper.

Τι είναι το Les Yper Yper;

Πρόκειται για μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων που περιλαμβάνει εικαστικούς καλλιτέχνες , graphic designers, κινηματογραφιστές και μουσικούς. Το σχήμα και η δράση των μελών του ξεκίνησε από το 1995, αναπτύσσοντας δραστηριότητα σε projects πολλαπλών μέσων, τόσο σε εμπορική, ερευνητική και εκπαιδευτική βάση. Το Les Yper Yper ασχολείται επίσης με εκδόσεις, εκθέσεις, συναυλίες , performances, ομιλίες και φιλοξενεί εργαστήρια, καθώς και συνεργασίες στους τομείς της διαφήμισης, του graphic design, τις δημόσιες εγκαταστάσεις, την αρχιτεκτονική, τη μουσική , την τηλεόραση , τον κινηματογράφο και τη μόδα.

Σχετικές ειδήσεις
Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία: εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον Δήμο Αθηναίων
26.01.2017 14:56
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μας προσκαλεί την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 12.00 στο δημαρχείο της πλατείας Κοτζιά, όπου θα παρουσιάσει το πρωτότυπο πρόγραμμα για παιδιά των δημοτικών σχολείων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», το οποίο ήδη έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή με την συνεργασία της Τεχνόπολης δήμου Αθηναίων και τα Γραφεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας.
2ο Forum του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημιουργικών Θερμοκοιτίδων (ECHN)
20.01.2017 10:38
Οι εταίροι- ιδρυτικά μέλη του project European Creative Hubs Network (συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ανακοινώνουν με χαρά το Syn-, το δεύτερο Forum Ευρωπαϊκών Δημιουργικών Κόμβων, στην Αθήνα.
Κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση. Προκλήσεις και προοπτικές: Συνέδριο στο Ίδρυμα της Βουλής
13.12.2016 15:47
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση. Προκλήσεις και προοπτικές στη δημοκρατία τον 21ο αιώνα». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Online/ Offline: ομιλίες για την τέχνη στη μετά-ψηφιακή εποχή στο Enterprise Projects
15.04.2016 16:47
Η οργάνωση hd.kepler., το 3 137 και το Enterprise Projects παρουσιάζουν μια σειρά ομιλιών με τίτλο «Online/ Offline» που καταπιάνεται με την τέχνη στη μετά-ψηφιακή εποχή το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 στο Enterprise Projects.
Έλα να πεις την ιστορία σου στο Caravan Project!
23.03.2016 14:31
Την Παρασκευή 25 Μαρτίου από τις 14:00 έως τις 22:00 η ομάδα του Caravan Project σε συνεργασία με το κοινωνικό εργαστήρι κύκλωμα, το φωτογραφικό κέντρο stereosis, το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να έρθουν στο Λιμάνι στην Προβλήτα Α’ και να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.