Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

1η Συνάντηση ομάδων Θεατρικού Παιχνιδιού στο Θέατρο της Ημέρας

1η Συνάντηση ομάδων Θεατρικού Παιχνιδιού στο Θέατρο της Ημέρας

Το Θέατρο της Ημέρας διοργανώνει την 1η Συνάντηση ομάδων Θεατρικού Παιχνιδιού στο πλαίσιο του κύκλου «Από το Θεατρικό Παιχνίδι στην οργανωμένη παράσταση».


Ομάδες που δραστηριοποιούνται σε πανελλήνια κλίμακα και εφαρμόζουν την μέθοδο του Θεατρικού Παιχνιδιού στην εκπαιδευτική και θεατρική διαδικασία, θα παρουσιάσουν παραστάσεις για ενήλικο κοινό που προετοίμασαν με βάση τις τεχνικές και την μέθοδο αυτή. Οι παραστάσεις θα πλαισιωθούν από στρογγυλό τραπέζι όπου θα συμμετέχουν ειδικοί και εκπρόσωποι ομάδων από όλη την Ελλάδα.


Πρόγραμμα παραστάσεων:

Σάββατο 27/9/2014
Ομάδα αποφοίτων Κρήτης Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου & Θεατρικού Παιχνιδιού Θεάτρου της Ημέρας

Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία-επιλογή μουσικής: Λάκης Κουρετζής
Σκηνική διδασκαλία: Μαρία Κεφαλάκη
Ώρα έναρξης παραστάσεων 7:30μ.μ. (με δύο 20/λεπτα διαλείμματα)

α) Γυναικών αντι-κάτοπτρα

Το πρώτο μέρος της παράστασης στηρίχτηκε σε σειρά ασκήσεων, όπου τα μέλη της ομάδας προσπάθησαν ν’ ανακαλύψουν, να αντι- κατοπτρίσουν, τις τέσσερις εποχές της γυναίκας, μέσα από τις τέσσερις εποχές ενός δέντρου.

Το δεύτερο μέρος στηρίχτηκε στη διερεύνηση των σχέσεων της γυναίκας με τον άντρα, τον εαυτό της, τον κοινωνικό περίγυρο, τις άλλες γυναίκες. Αναπαριστάνονται οι αντι-κατοπτρισμοί αυτών των σχέσεων, όπως τους επεξεργάστηκε η ομάδα. Επίσης, εμφανίζονται - σε χιουμοριστικό επίπεδο -  και «αντι-κατοπτρισμοί» του άντρα, όπως δημιουργήθηκαν από το αντρικό μέλος της ομάδας.  

β) Οι γυναίκες με τα κόκκινα

Ένα μέρος της παράστασης ΙΙ βασίστηκε σε σειρά ασκήσεων, κατά τις οποίες η ομάδα επεξεργάστηκε, μέσα από το παιχνίδι των ρόλων, το παρακάτω απόσπασμα του Σοπενχάουερ από το βιβλίο  του «Περί γυναικών» και προσπάθησε να δώσει τη δική της απάντηση σε αυτό:
«Η φύση προόρισε τη γυναίκα για την υπακοή. Όποια βρεθεί σε κατάσταση ανεξαρτησίας, που είναι ενάντια στη φύση της,  προσκολλάται σ’ έναν άντρα. Αν είναι νέα σ’ έναν εραστή, αν είναι ηλικιωμένη σ’ έναν πνευματικό».

Επίσης, στην παράσταση αυτή παρουσιάζονται θέματα που προέκυψαν από τη θεωρητική και βιωματική ενασχόληση της ομάδας με την ανθρώπινη φύση της γυναίκας και τους προβληματισμούς που αναδύθηκαν. Αυτά αναπαριστάνονται σκηνικά μέσα και από κείμενα του Λάκη Κουρετζή.

γ) Όταν το θέατρο έπλασε τη γυναίκα

Η παράσταση βασίζεται σε μια ενότητα κειμένων από ασκήσεις με θέμα «Το Πρόσωπο ως Ρόλος – Ο Ρόλος ως Πρόσωπο».

Τα μέλη της Ομάδας επιχείρησαν τη συνάντησή τους με γυναικείους θεατρικούς ρόλους, από διάφορα θεατρικά έργα. Οι ρόλοι που επιλέχτηκαν προέρχονται από τα έργα: «Μαρία Στιούαρτ» του Σίλλερ, «Μακβέθ» του Σαίξπηρ, «Θείος Βάνιας» και «Γλάρος» του Τσέχωφ , «Γέρμα» και «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, «Ο πατέρας» του Στρίντμπεργκ, «Παλιοί Καιροί», «Ο Εραστής» και «Η Συλλογή» του Πίντερ, «Ω! Οι ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ. Τα κείμενα από τα έργα αυτά αποτέλεσαν ερέθισμα για τη δημιουργία νέων κειμένων, ή τη διασκευή τους, ή άλλοτε αποδόθηκαν αυτούσια.

Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, ποίηση του T. S. Eliot και σκηνική σύνθεση που προέκυψε από την ενασχόληση της ομάδας με το μυθιστόρημα του Τζιν Γουάιλντερ «Η γυναίκα που δεν ήθελε».  

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.


Κυριακή 28/9/2014
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Από το θεατρικό παιχνίδι στην οργανωμένη παράσταση» ώρα 11:00 π.μ.

Ομιλητής: Λάκης Κουρετζής, συντονίζει η Ανδρομάχη Μοντζολή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ομάδων από όλη την Ελλάδα.

Παράσταση: Ανάμεσα σε δράκους ώρα 8:30μ.μ.
Από την Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου

Ιδέα-Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Λάκης Κουρετζής

Ένα σκηνικό πείραμα σε δύο πράξεις. Το έργο είναι ένα σκηνικό θεατρικό παιχνίδι για όσα φαίνονται και όσα κρύβονται μέσα στον καθένα. Το πρώτο μέρος βασίζεται στο μονόπρακτο θεατρικό έργο « Η πιο δυνατή» του Αύγουστου Στρίνμπεργκ, ενώ το δεύτερο αποτελείται από κείμενα μελών της ομάδας.

Εφτά δρακόντειες γυναίκες, ένας μαιτρ και ένας σερβιτόρος, εμφανίζονται μέσα από το κείμενο του Στρίνμπεργκ και αποχωρούν μυστηριακά, απόκοσμα, για τον κόσμο που κρύβεται πίσω από το άυλο πέπλο του φαινομενικού, για τον κόσμο των δράκων. Οι δυο κόσμοι συνυπάρχουν, έως ότου κάτι ή κάποιος τραβήξει αυτό το πέπλο και τότε…

Τιμές εισιτηρίων: 7€  γενική είσοδος. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.


Δευτέρα 29/9/2014
Ομάδα αποφοίτων Αθήνας του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου & Θεατρικού Παιχνιδιού Θεάτρου της Ημέρας

Παράσταση:Επτά μύθοι-μια παράσταση ώρα 9:00μ.μ.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αφροδίτη Παρζακώνη

Αποσπάσματα και στοιχεία των ακόλουθων μύθων: της Αλκυόνης και του Κήυκα, της Ήρας, του Ηρός, Ερισύχθωνα, της Περσεφόνης, της Στυγός, της Ψυχής…

Είναι κανείς εδώ!
Θέλω να φύγω. Να γίνω ένα τεράστιοπαγωτόσοκολάτας.
Ακούς! Θέλω να ΄μαιελεύθερη.
Που θα πας?
Θα με βρεις στο βλέμμα ενός παιδιού όταν ενωθεί η ψυχή μου με την ψυχή σου.

Τιμές εισιτηρίων: 7€  γενική είσοδος. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.


Τρίτη 30/9/2014
Παράσταση: Ω-μέγα του Λάκη Κουρετζήώρα 9:00μ.μ.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κόντος
Μια αυτοσχεδιαστική παντομίμα για δυο πρόσωπα και τρεις φωνές

Το έργο που ξαναζωντανεύει στη σκηνή έπειτα από 40 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα (1974-2014),αναφέρεται στη ζωή του ανθρώπου την οποία προσπαθεί να συμπυκνώσει επάνω σε ένα γράμμα του ελληνικού αλφάβητου, αλλά και σε μια πανανθρώπινη φωνή (κραυγή; / επιφώνημα; / κλάμα; / διαστημικό βαθύτατα ανθρώπινο ήχο αναπνοής, ένδειξη ζωής ή προμήνυμα πόνου και θανάτου;) που εκστομίζεται σε διάφορες φάσεις της ανθρώπινης εξέλιξης καθ’ όλη την διάρκεια του ανθρώπινου βίου. Εκφράζει πλήθος συναισθημάτων. Την αρχή και το τέλος της ζωής. Υπαινίσσεται λειτουργίες της ανθρώπινης γλώσσας και του νοηματικού περιεχομένου των λέξεων. Λέξεις που γίνονται «εντολές», «νουθεσίες», «διδαχές», «προσταγές», «διαταγές», «απαγορεύσεις» που δέχεται ο άνθρωπος έξωθεν από διάφορες «αρχές», «εξουσίες», «κηδεμονίες» κ.α. και υπακούει σε αυτές ή κάποτε επαναστατεί στις καταστάσεις που του δημιούργησαν οι λέξεις.

Τιμές εισιτηρίων: 10€  γενική είσοδος. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Σχετικές ειδήσεις
Improv Comedy Nights στο Θέατρο Άβατον
01.11.2016 11:09
Για 4η συνεχόμενη σεζόν, η ImproVIBE παρουσιάζει παραστάσεις θεατρικού αυτοσχεδιασμού στο Θέατρο Άβατον στο Γκάζι με τον τίτλο «Improv Comedy – Πολύ Κακές Ιδέες». Οι «Bus και» και οι «Κακές Ιδέες» ανεβαίνουν στη σκηνή και δημιουργούν ολόκληρο το θεατρικό έργο εκείνη τη στιγμή.
Cinderella: όσα δεν ξέρετε, από τις Γλυκές Ρέγγες στο Θέατρο Eliart
30.09.2016 13:25
Οι Γλυκές Ρέγγες, η ομάδα Κωμικού Θεατρικού Αυτοσχεδιασμού, παρουσιάζουν την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου (ώρα 21.00) στο Θέατρο Ελιάρτ την παράσταση με τίτλο «Cinderella: όσα δεν ξέρετε».
Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα
21.09.2016 14:02
Από τις 4 έως τις 8 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Από το χαρτί στη σκηνή: Τα έργα από το στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου στο Νέο Rex
07.06.2016 15:23
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τα νέα έργα των συγγραφέων που συμμετείχαν στο φετινό Στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουνίου στο Νέο Rex.
Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2016: Οι υποψηφιότητες
02.03.2016 13:09
Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την καθιέρωση του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» που απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου.