Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Η γκαλερί ALMA στη SWAB Barcelona με τον Νίκο Μόσχο

Η γκαλερί ALMA στη SWAB Barcelona με τον Νίκο Μόσχο

Από 2 έως 5 Οκτωβρίου 2014, η γκαλερί ALMA θα βρίσκεται στο International Contemporary Art Fair SWAB Barcelona με τα έργα του Νίκου Μόσχου. Τα έργα που θα παρουσιάσει ο Νίκος Μόσχος αποτελούν την εξέλιξη της σειράς που πρωτοπαρουσίασε στις δύο προηγούμενες εκθέσεις το 2012 και το 2013, οι οποίες είχαν σαν τίτλο: «Ο Γάμος της Σάρκας και της Μηχανής».

 

Απεικονίζουν δηλαδή συνθέσεις οι οποίες χτίζονται κατά κόρον από τη σύνθλιψη δυσανάλογων ανθρώπινων μελών, μηχανών, δέντρων ή και νεόδμητων κτιρίων. Τα στοιχεία αυτά άλλοτε είναι αναγνωρίσιμα και άλλοτε ασαφή, εντάσσονται σε αυτοτελές πλαίσιο όπου αιτία και αποτέλεσμα συνυπάρχουν δημιουργώντας απροσδόκητες καταστάσεις με έντονη συναισθηματική φόρτιση.

 

Οι απρόβλεπτες οπτικές γωνίες ,οι παραμορφώσεις αλλά και οι υπαινιγμοί στυλιζαρισμένων σχημάτων πηγάζουν εμφανώς από τον εξπρεσιονισμό, το κόμικ, αλλά και την βαθειά ριζωμένη βυζαντινή εικονογραφία στην Ελλάδα. Αρχαία υπολείμματα ένδοξου παρελθόντος πλέκονται με ευτελή θραύσματα του σήμερα αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τη διαχρονικότητα των σκέψεων του .Ο χρόνος άλλωστε είναι ο καταλύτης που μπροστά του εξισώνονται όλα και γι’ αυτό οι μορφές παρουσιάζονται αποσπασματικές και αδιαίρετες . Μέσα σ’ αυτό το κολάζ από πληροφορίες παρεμβάλλονται αδιάφορα μοτίβα της καθημερινότητας όπως τα ΤV test patterns τα οποία αντανακλούν (κατά τον ίδιο) την έλλειψη βούλησης του ανθρώπου, ενώ η αίσθηση πανικού μπορεί να ενισχυθεί συνειρμικά από τον οπτικό θόρυβο του ‘no signal’.

 

Το θέαμα θυμίζει ζωγραφισμένες κατασκευές που γεννήθηκαν από μοιραίες συγκρούσεις των οποίων το αποτέλεσμα είναι ανυπόφορο αλλά ταυτόχρονα συμβιβασμένο με τον αλλόκοτο αυτό γόνο. Φαίνονται σαν μνημεία του ανθρώπου σε έκπτωση από κάθε τι ευγενές και ανώτερο που ηττήθηκε από τα ζωώδη ένστικτα και κυρίως την ακόρεστη λαιμαργία του. Ενός ανθρώπου που τελικά έγινε ένα με το σίδερο και την πέτρα αλλά ταυτόχρονα πιο ευάλωτος από ποτέ.

 

Δημιούργησε και υπέβαλε τον εαυτό του σε ψεύτικους φόβους, πλαστές ανάγκες και φρούδες προσδοκίες. Οι φόβοι του αυτοί είναι πλασματικοί και έχουν τη δύναμη ενός τέρατος από ένα ‘b movie’ (The Blob). Το θάρρος πλέον δεν είναι μια αρετή που πηγάζει από ανάγκη για ελευθερία αλλά συνυφαίνεται με την ηλιθιότητα και τον αυτοεξευτελισμό . Όταν θα συναντηθεί με τις υπέρτατες οντότητες και τα UFO , αυτά απλά θα του επιβεβαιώσουν πόσο ανόητος ήταν και πόσο άδικα περίμενε.

 

Ίσως τελικά το μόνο που του απομένει είναι να βγει από τη σπηλιά του Πλάτωνα έστω και αν τυφλωθεί. 

Σχετικές ειδήσεις
Ζωγραφικές Ιστορίες σε Τρισδιάστατο Φόντο: έκθεση του Γιώργου Αυγέρου στη γκαλερί Alma
10.11.2016 15:56
Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00, η Alma Contemporary Art Gallery στα Τρίκαλα, παρουσιάζει τον ζωγράφο Γιώργο Αυγέρο. Η έκθεση έχει τίτλο "Ζωγραφικές Ιστορίες σε Τρισδιάστατο Φόντο" και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου 2017.
Σπουδή στην ΟΔΥΣΕΙΑ: αφιερωματική έκθεση για το Νίκο Καζαντζάκη στην αίθουσα τέχνης ena Contemporary Art
26.10.2016 15:36
Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα τέχνης ena Contemporary Art θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της αφιερωματική έκθεση για το Νίκο Καζαντζάκη, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, των Εκδόσεων Καζαντζάκη & του Μουσείου Καζαντζάκη.
3 Ενότητες 2011 – 2016: Έκθεση του Βασίλη Καρακατσάνη στην γκαλερί Alma Τρικάλων
23.09.2016 13:44
Από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου του 2016, η Alma Contemporary Art Gallery στα Τρίκαλα, παρουσιάζει τον ζωγράφο Βασίλη Καρακατσάνη με την έκθεση ‘3 ενότητες 2011-2016’.
Inevitable Nature: η έκθεση του Νίκου Μόσχου στη Swab Art Fair 2016
06.09.2016 10:54
Η αίθουσα τέχνης ‘ena’ έχει την τιμή να ανακοινώσει τη συμμετοχή της στη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης “Swab Art Fair 2016”, που θα λάβει χώρα στη Βαρκελώνη, από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2016, παρουσιάζοντας την ατομική έκθεση του Νίκου Μόσχου, με τίτλο «Inevitable Nature». Πρόκειται για εξαιρετική συγκυρία αφού η συμμετοχή αυτή σηματοδοτεί και την έναρξη της αποκλειστικής συνεργασίας της γκαλερί με τον καταξιωμένο ζωγράφο.
Ενδιάμεσα: έκθεση της Μανταλίνας Ψωμά στη γκαλερί Alma
15.04.2016 15:05
Η Μανταλίνα Ψωμά παρουσιάζει στην ατομική της έκθεση στην Γκαλερί ALMA στα Τρίκαλα, έργα από την δουλειά των τελευταίων δύο ετών.