Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Lysistrata- X, από το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Lysistrata- X, από το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ θα παρουσιάσει -με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- την παράσταση: Lysistrata- X, ένα χορόδραμα με τη χρήση πολυμέσων και βίντεο performance εμπνευσμένο από τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, στις 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2014.


Για την διοργάνωση της πράξης του ΕΣΠΑ «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ : Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις»  για το 2014, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Αθήνα το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. 

 

Lysistrata- X

Μια ουτοπία για τη Λυσιστράτη

 

Άραγε πώς θα έμοιαζε ένας κόσμος, όπου η εξέγερση της Λυσιστράτης θα είχε εξελιχθεί σε μία ριζοσπαστική/ καθολική επανάσταση, με την ολοκλήρωση της οποίας οι γυναίκες θα αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση αντί των ανδρών;

 

Εμπνευσμένη από την κωμωδία του Αριστοφάνη, χρησιμοποιώντας εικόνες, χαρακτήρες και θέματα που δανείζεται από το πρωτότυπο κείμενο , μια ιδιαίτερη σκηνική και εικαστική απόδοση τοποθετεί το έργο σε ένα μετα-επαναστατικό φουτουριστικό κόσμο, όπου οι γυναίκες κυβερνούν και διαχειρίζονται ολόκληρο το σύστημα νομής της εξουσίας και της δημόσιας διοίκησης. Ηγούνται από μία υπερ-οντότητα, κατά το ήμισυ γυναίκα και κατά το ήμισυ θεά, τη Λυσιστράτη, η οποία ως η εκλεκτή κυβερνήτης επιβάλλει αυταρχικά τις θέσεις της με το απολυταρχικό ύφος ενός ιδεολογικού ή θρησκευτικού δόγματος. Το ολοκληρωτικό καθεστώς βασίζεται σε μηχανισμούς που συνδυάζουν τη μαγεία και την τελετουργία, παράλληλα με πρακτικές που μεγεθύνουν τις εξουσίες των γυναικών, εμπνευσμένες από ιστορικά καθιερωμένα πρότυπα μητριαρχικών περιόδων.

 

Επιπλέον της μουσικής επένδυσης, η παράσταση συνδυάζει τη χορογραφία με βίντεο και φωτογραφίες που προβάλλονται ταυτόχρονα επί σκηνής. Έτσι δημιουργείται ένας ζωντανός, «ωσάν κινηματογραφικός», κόσμος, στον οποίο η δράση του έργου και οι εικαστικές προβολές αλληλεπιδρούν και δημιουργούν μια αλλιώτικη, πολυεπίπεδη ερμηνευτική γλώσσα. Το επί σκηνής έργο αποτελείται κατά κύριο λόγο από κίνηση και βασίζεται στο χορό.

 

Το βίντεο λειτουργεί σαν ένα εύπλαστο υλικό, το οποίο ενίοτε καθορίζει το χώρο με ακρίβεια (ως μία βάση για την περιγραφή ενός συγκεκριμένου τόπου, παρουσιάζοντας εικόνες συναφείς με την αφήγηση ή ουσιώδη γεγονότα που προηγούνται της πλοκής), ενώ κάποιες φορές είναι απόλυτα αφηρημένο και ανεικονικό, ως μια έκφραση συναισθημάτων σχετικών με τους χαρακτήρες ή την επί σκηνής δράση.

 

Συντελεστές παράστασης

 

Σύλληψη, σκηνοθεσία ,  χορογραφία: Emanuella Amichai

Συνδημιουργία, Διεύθυνση Video Art, Επιμέλεια Ήχου: Ran Slavin

Παραγωγή & Τεχνική Διεύθυνση: Ofer Lachish

Φωτογραφίες: Din Aharony

 

Ηθοποιός – Performance Artist: Gina Ben-David

Χορεύτρια – Ηθοποιός: Shani Ben-Haim

Ηθοποιός – Σκηνοθέτης: Yishay Ben Moshe

Ηθοποιός – Χορεύτρια: Meirav Elchadef

Αθλήτρια – Performer: Olga Kourkouline

Σχετικές ειδήσεις
Η Ιωάννα της Λωραίνης, από τη Violet Louise στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
26.01.2017 16:22
H Violet Louise παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε μία παράσταση την ιστορία της Ιωάννας της Λωραίνης.
Σχεδόν σαράντα, του Γιώργου Χατζηπαύλου για 2η χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.11.2016 14:31
Ο απολαυστικός Γιώργος Χατζηπαύλου επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την παράσταση Σχεδόν σαράντα, μια παράσταση stand up comedy - αναδρομή σε όλες τις φάσεις της ζωής του άντρα μέχρι τα σαράντα.
Αυτόχειρας της Βάσιας Βασιλείου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
24.05.2016 13:34
Την Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου 2016, με τη συνεργασία του Σπιτιού της Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η παράσταση Αυτόχειρας της Βάσιας Βασιλείου.
Τα ανθισμένα παπούτσια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
13.05.2016 13:18
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την παράσταση Τα ανθισμένα παπούτσια, από τη θεατρική ομάδα «Οι Μούσες των Τραυμάτων», βασισμένη σε πρωτότυπα κείμενα 6 ελλήνων συγγραφέων, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Άννας Χατζηχρήστου.
Μαρμαρωμένες Τρωάδες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
11.05.2016 10:52
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει μία ιδιαίτερη παράσταση-ένα οπτικό-ηχητικό τοπίο με τρεις ξεχωριστούς περφόρμερς που μας μεταφέρουν τον τραγικό αποχαιρετισμό των γυναικών της Τροίας στην πατρίδα και τους νεκρούς τους, όταν νικημένες από τον πόλεμο, ακολουθούν τη μοίρα τους, τον δρόμο της σκλαβιάς στη χώρα των Ελλήνων νικητών.