Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Αντώνης Μαρτσάκης: Στο Festivalaki θα ακουστούν μουσικά μοτίβα και ξεχασμένες μελωδίες από τη Σητεία έως τη Κίσσαμο

Αντώνης Μαρτσάκης: Στο Festivalaki θα ακουστούν μουσικά μοτίβα και ξεχασμένες μελωδίες από τη Σητεία έως τη Κίσσαμο

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το καθιερωμένο πια κρητικό φεστιβάλ τεχνών & πολιτισμού «φεστιβαλάκι» - μετά από μια Αυγουστιάκη στάση στα Χανιά – μας δίνει ραντεβού την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων με «οικοδεσπότες» τον Βασίλη Σταυρακάκη, τον Αντώνη Μαρτσάκη, τον Γιώργο Μανωλάκη, τον Ζαχαρία Σπυριδάκη και το μουσικό τρίο των «Γιάλα». Λίγες ημέρες πριν το μεγάλο αυτό κρητικό γλέντι στην «Τεχνόπολις», ο Αντώνης Μαρτσάκης απαντά στις ερωτήσεις μας και μας προσκαλεί να ακούσουμε δεξιοτέχνες μουσικούς της κρητικής μουσικής, μουσικά μοτίβα και ξεχασμένες μελωδίες από τη Σητεία έως τη Κίσσαμο και κυρίως να διασκεδάσουμε και  περάσουμε καλά στη μεγάλη αυτή γιορτή της Κρήτης!

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή∙ γεννηθήκατε στην Αθήνα αλλά η Κρητική καταγωγή είχε έντονη επιρροή σε εσάς από μικρή ηλικία. Πότε άρχισε η σχέση σας με τους Κρητικούς χορούς και πότε με την κρητική μουσική;
Αντώνης Μαρτσάκης
: Σε ηλικία έξι ετών ξεκίνησα την επαφή μου με τους παραδοσιακούς μας χορούς και εννέα ετών ήρθα σε επαφή με το ΒΙΟΛΙ σαν πρώτο όργανο και αργότερα με το Μαντολίνο.

 

Cul.N.: Τι αγαπήσατε στο βιολί; Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ήχου του που σας κέρδισαν;
A.M.: Το ΒΙΟΛΙ με κέρδισε σαν τοπικό παραδοσιακό όργανο της επαρχίας μας και αργότερα κατάλαβα ότι δικαιολογημένα αναφέρεται σαν Βασιλιάς των οργάνων.

 

Cul.N.: Πείτε μας λίγα λόγια για τους δασκάλους σας και τις επιρροές τους στη μουσική σας και στο παίξιμό σας;
A.M.: Πρώτος μου δάσκαλος ήταν στην Αθήνα ο Κωστής Παχάκης από την Επαρχία Σελίνου ΧΑΝΙΩΝ και μετά μαθήτευσα στον Δεξιοτέχνη Μιχάλη Κουνέλη από την επαρχία Κισσάμου σίγουρα από τους ανθρώπους που χρειάζεται πολλά χρόνια προσπάθειας για να μιμηθείς το παίξιμο τους όσο μπορείς.

 

Cul.N.: Πότε και πώς γνωριστήκατε με τη Δόμνα Σαμίου και πώς προέκυψε η πρόταση να τραγουδήσετε στο Ηρώδειο; Πώς ήταν η εμπειρία;
A.M.: Με την Αρχόντισσα της παραδοσιακής μας κληρονομιάς Δόμνα Σαμίου είχα την τύχη να γνωριστώ το 2003 στα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη  ΔΟΜΝΑ στο οποίο ερμήνευσα ένα Ριζίτικο τραγούδι. Στην συνέχεια ήρθε η συνεργασία στο Ηρώδειο και στις τρεις τελευταίες δισκογραφικές δουλειές είμαι χαρούμενος που είχα την τύχη να συνεργαστώ με το υπέροχο αυτόν άνθρωπο που κράτησε ζωντανή την Ελληνική μας μουσική τραγουδιστική παράδοση.

 

Cul.N.: Τα τελευταία χρόνια η παραδοσιακή μουσική γνωρίζει άνθιση αλλά κυρίως ερμηνευμένη διαφορετικά. Με την προσθήκη και άλλων οργάνων π.χ. εκτός των παραδοσιακών στην ενορχήστρωση. Πιστεύετε πως η παραδοσιακή μουσική πρέπει να ερμηνεύεται από νέους μουσικούς και τραγουδιστές αναλλοίωτη ή είστε της άποψης πως μπορεί να ερμηνευτεί και διαφοροποιημένη;
A.M.: Σίγουρα τα τελευταία χρόνια η μουσική ερμηνεύεται διαφορετικά και οι λόγοι είναι πολλοί όπως διαφορετικά κουρδίσματα, κατασκευές οργάνων κλπ, αλλά προσπαθούμε τους ρυθμούς και τους μουσικούς δρόμους να μην τους αλλάζουμε.

Cul.N.: Η Κρήτη είναι ένας από τους ελάχιστους τόπους που διατηρεί ακόμα τα έθιμα αλλά και τη νοοτροπία της παράδοσης. Από τα πανηγύρια και τα έθιμα μέχρι τους χορούς και τη μουσική της. Πού πιστεύετε πως οφείλεται αυτό; Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κρητικού πολιτισμού που τον κάνουν να παραμένει τόσο ζωντανός στη διάρκεια των χρόνων;
A.M.:.Δεν ξέρω αν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς στο όπου οφείλεται αλλά νομίζω στην δυναμικότητα των ανθρώπων του νησιού, στο ότι το ίδιο το νησί έχει ενέργεια, μας αρέσει η διασκέδαση το γλέντι και γενικώς να περνάμε ευχάριστα.

 

Cul.N.: Ας έρθουμε τώρα στην αφορμή της κουβέντας μας που είναι το «Festivalaki» που θα πραγματοποιηθεί στην «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων στις 12 Σεπτεμβρίου. Πείτε μας λίγα λόγια για τη σημασία ενός κρητικού φεστιβάλ στην Αθήνα αλλά και για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε.
A.M.: Θεωρώ ότι τέτοιες διοργανώσεις προβάλουν την τοπική παράδοση, τα ήθη και έθιμα μας, την αυθεντική πλευρά του τόπου μας μεταλαμπαδεύοντας αυτή την γνώση στην νέα γενιά. Το πρόγραμμα θα είναι αναφορά στην Δυτική αλλά και κάποιο μέρος στην υπόλοιπη Κρήτη.

 

Cul.N.: Θα ακούσουμε και μουσικές συμπράξεις με άλλους σημαντικούς κρητικούς μουσικούς;
A.M.: Για να αποδοθεί σωστά η μουσική όλης της Κρήτης θα πρέπει να συμμετέχουν μουσικοί από όλα τα διαμερίσματα της Κρήτης όπως τώρα έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε με τους πιο καταξιωμένους συναδέλφους του τόπου μας.

 

Cul.N.: Τέλος, θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους μη Κρητικούς που αγαπούν την Κρήτη και τη μουσική της και θα έρθουν να σας ακούσουν;

A.M.: Θα ήθελα να προτρέψω τους λάτρεις της Κρητικής μουσικής να μας επισκεφτούν το βράδυ της 12 Σεπτεμβρίου για να ακούσουν όχι μόνο μελωδίες που ακούν σε κάποιο κρητικό Πανηγύρι αλλά μουσικά μοτίβα και ξεχασμένες μελωδίες από τη Σητεία έως τη Κίσσαμο.

 

Το Φεστιβαλάκι θα πραγματοποιηθεί στην «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων στις 12 Σεπτεμβρίου 2014.

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Στέφανος Κορκολής: Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει το μαγικό ραβδί να ενώνει ψυχές!
24.06.2016 14:26
Ο Στέφανος Κορκολής, που άρχισε να παίζει πιάνο από την ηλικία των τεσσάρων χρονών, έχει χαράξει μια σπουδαία μουσική πορεία, γνωρίζοντας την διεθνή καταξίωση ως συνθέτης και πιανίστας. Σε λίγες μέρες, 1 και 2 Ιουλίου, πρόκειται να ανοίξει μουσικά το φετινό πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου με μία μοναδική «Συνάντηση», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Λίγο πριν ο Στέφανος Κορκολής μας ταξιδέψει σε υπέροχες μουσικές «θάλασσες» με τα πλήκτρα του πιάνου του, στο ατμοσφαιρικό θεατράκι της Επιδαύρου, ας ανακαλύψουμε ένα μέρος από τον μαγικό κόσμο της ψυχής του.
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
Γεωργία Νταγάκη: Η παράδοση οφείλει να δίνεται στους νέους σαν ερωμένη και όχι σαν προξενιό
31.03.2016 15:25
Η Γεωργία Νταγάκη συναντιέται μουσικά με τον αγαπημένο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, αλλά και τον ταλαντούχο Σταύρο Σιόλα, για λίγες εμφανίσεις στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θέατρου και λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, μας μιλάει για αυτή τη συνεργασία, για τη μουσική της και τη λύρα της...
Φίλιππος Πλιάτσικας, Εκείνος & Εκείνος, Μπλε: Για το «Rock της Δυτικής Όχθης»!
19.02.2016 10:52
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας έχει αποδείξει πως αγαπάει τα μουσικά ταξίδια, τα τραγούδια και τους ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε στην 30χρονη καλλιτεχνική διαδρομή του. Αυτή τη φορά λοιπόν μας προσκαλεί σ’ ένα νέο μουσικό ταξίδι, στις 27 Φεβρουαρίου στο Gazi Live, με συνεπιβάτες δύο απ’ τα σημαντικότερα συγκροτήματα της μεγάλης μουσικής οικογένειας που γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τους Μπλε και τους Εκείνος & Εκείνος.
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Η μουσική είναι το καθαρό καύσιμο της ψυχής
09.02.2016 15:20
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για έξι μουσικές παραστάσεις υπό τον τίτλο «Παιχνίδι με το χρόνο», στις 11, 12, 13, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια θα «ταξιδέψει» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για δύο μόνο βραδιές, στις 18 και 19 Μαρτίου. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια και να μάθουμε για την δική της σχέση με το χρόνο, τη μουσική, τα όνειρά της που “υλοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο” και για την πηγή της δύναμης που είναι, σύμφωνα με τη δική της άποψη, “η τέχνη απ’ όπου κι αν προέρχεται”.