Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Φωνές της Μεσογείου.... στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων

Φωνές της Μεσογείου.... στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων

Ταξίδι στα λιμάνια της Μεσογείου μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις αλλά και παραδοσιακούς ρυθμούς. Η κιθάρα, το λαούτο, τα κρουστά και η λύρα, θα μας μεταφέρουν σε φάρους, απότομα βράχια και μαγικές παραλίες, εκεί που οι ήχοι αφήνουν τη γεύση της αλμύρας.

 

Giovanni Seneca (κιθάρα) / Francesco Savoretti (κρουστά)

Ο Giovanni Seneca και ο Francesco Savoretti προτείνουν ένα ρεσιτάλ βασισμένο σε πρωτότυπες συνθέσεις του Seneca, από τον τελευταίο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “Errando”, που περιλαμβάνει ενορχηστρώσεις για κιθάρα και κρουστά της Μεσογείου. Ο Seneca χρησιμοποιεί τον τύπο κιθάρας battente, ενός αρχαίου μουσικού οργάνου που ανήκει στην παράδοση της Νότιας Ιταλίας (Καμπανία, Απουλία, Καλαβρία) και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Η συνεχής αντίθεση και αμέσως μετά η μίξη του σύγχρονου με το παραδοσιακό, αλλά και οι μουσικές εκπλήξεις του Seneca σε κάθε χορδή, μας ταξιδεύουν στα λιμάνια της Μεσογείου, εκεί που οι ήχοι αφήνουν τη γεύση της αλμύρας. Παράλληλα, τα κρουστά, απολύτως εναρμονισμένα με τη διαδρομή της κιθάρας, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός εξαιρετικά ατμοσφαιρικού και μοναδικού ηχητικού τοπίου.

 

Δημητρης Βαρελόπουλος (λαούτο, κιθάρα, τραγούδι) / Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (ούτι, κιθάρα, τραγούδι) / Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα, κρουστά)

Τρεις δεξιοτέχνες μουσικοί, χρόνια συνοδοιπόροι και συνιδρυτές των «Ματ σε δύο υφέσεις», δεν μπορούν παρά να αποτελούν εγγύηση για μια συναυλία με ιδιαίτερο και εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσικό αποτέλεσμα... Ξεχωριστές και άκρως ενδιαφέρουσες μουσικές προσωπικότητες, με κοινή αφετηρία τους παραδοσιακούς μουσικούς δρόμους, επιδίδονται σε απολαυστικούς αυτοσχεδιασμούς, δημιουργώντας έναν καμβά που απλώνεται στις ρίζες της Μεσογείου...

Σχετικές ειδήσεις
Adedeji & Frog String Quartet live στο Beton 7
18.01.2017 16:21
Το Beton7 παρουσιάζει για πρώτη φορά τον Νιγιριανό κιθαρίστα/τραγουδιστή και συνθέτη Adedeji μαζί με το κουαρτέτο έγχορδων Frog String Quartet που αποτελείται από τους Περικλή Τιμπλαλέξη (βιολί), Γιάννη Ζαρία (βιολί), Μιχάλη Καταχανά, (βιόλα) και Αλέξανδρο Κασαρτζή (τσέλο). Σε αυτή την εμφάνιση τους θα παρουσιάσουν προσωπικές συνθέσεις του Adedeji από το πρώτο του άλμπουμ Ajo αλλά και καινούριες πρωτότυπες συνθέσεις από τον επερχόμενο δίσκου του.
Το Ziad Rajab Trio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13.01.2017 11:54
Ιδιαίτερα ανανεωμένες και εμπλουτισμένες, oι Γέφυρες διευρύνουν ακόμη περισσότερο την επαφή τους με τους μουσικούς πολιτισμούς του κόσμου. Η νέα χρονιά αρχίζει με ένα οδοιπορικό στα μουσικά σταυροδρόμια της Μεσογείου.
Συναυλία της Άννας Μπαλάσκα στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης
16.08.2016 16:07
Το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης συμμετέχοντας και φέτος στις πανελλήνιες εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου θα φιλοξενήσει στον κήπο του, την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016, ώρα 21:00, την Άννα Μπαλάσκα, η οποία θα ερμηνεύσει τραγούδια της Μεσογείου, παραδοσιακά, έθνικ και τζαζ αγαπημένα ακούσματα, με τη συνοδεία των μουσικών: Αλέξανδρου Τσακιρίδη, Δημήτρη Αλιστρατινού και Μπάμπη Πετσίνη.
Η Ζωή Τηγανούρια με Άρωμα Ελλάδας και Μεσογείου στο Νομισματικό Μουσείο
08.08.2016 11:03
Η Ζωή Τηγανούρια παρουσιάζει για την αυγουστιάτικη πανσέληνο, την Πέμπτη 18 Αυγούστου, μία συναυλία με «Άρωμα Ελλάδας και Μεσογείου» στο Νομισματικό Μουσείο.
Φωνές στον χώρο: συναυλία με το Neue Vocalsolisten Stuttgart στη Διπλάρειο Σχολή
10.05.2016 13:37
Έξι νέοι συνθέτες της Μεσογείου ντύνουν τις φωνές του Neue Vocalsolisten Stuttgart για να ακουστούν δυνατά από τη Διπλάρειο.