Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος‏

Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος‏

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού- Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων), σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Τμήμα Κινηματογραφίας της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παρουσιάζουν την Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου 2014 από την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης  της Κίνας και της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

 

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας με την Κινεζική πρεσβεία και τους αντίστοιχους πολιτιστικούς φορείς της Κίνας. Αποτελεί την αφετηρία για την διεύρυνση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε επίπεδο πολιτισμού, καθώς και για την διαμόρφωση συνεργασιών στο πεδίο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της συντήρησης της κινηματογραφικής κληρονομιάς.

 

Για τις ανάγκες εδραίωσης αυτής της πολιτιστικής συνεργασίας, μεγάλη Κινεζική αντιπροσωπεία έντεκα (11) επισήμων και καλλιτεχνών έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να αναπτυχθούν και να διευρυνθούν οι σχέσεις των δυο κρατών στον τομέα του πολιτισμού και ειδικότερα του κινηματογράφου, με επικεφαλής τον κ. Τονγκ Γκανγκ/Tong Gang, Υφυπουργό της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (State Administration of Press, Publication, Radio, Film & Television, P. R. China - SAPPRFT), η Κινεζική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει επίσης τον κ. Τσεν Σιτσένγκ/Chen Sicheng, σκηνοθέτη της ταινίας έναρξης Love Story στο Πεκίνο, την κα. Τονγκ Λιγιά, πρωταγωνίστρια της ταινίας έναρξης, καθώς και επισήμους από το Τμήμα Κινηματογραφίας, το China Movie Channel κ.ά.

 

Την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 η Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Άντζελα Γκερέκου θα κηρύξει την τελετή έναρξης της εκδήλωσης, την οποία θα τιμήσουν με την παρουσία τους  ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Τζόου Σιαολί, καθώς και εκπρόσωποι από το χώρο του πολιτισμού των δύο χωρών, επαγγελματίες του κινηματογράφου και μέλη του διπλωματικού σώματος.

 

Οι ταινίες της εκδήλωσης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν οκτώ ταινίες της τελευταίας τριετίας σκηνοθετημένες από διάσημους Κινέζους δημιουργούς, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών δίνοντας την σύνθετη εικόνα του κινεζικού κινηματογράφου στις μέρες μας. Οι περισσότερες έχουν κάνει λαμπρή πορεία σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, ενώ κάποιες έχουν τιμηθεί και με σημαντικά βραβεία .

 

 

Ταινία έναρξης της εκδήλωσης είναι το Love Story στο Πεκίνο/Beijing Love Story/北京爱情故事 του Τσεν Σιτσένγκ/Chen Sicheng (2014, 121΄), όπου παρακολουθούμε τις ιστορίες πέντε ζευγαριών από διαφορετικές γενιές και σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. Μέρος των γυρισμάτων της ταινίας έχουν γίνει στη Σαντορίνη. Έκανε πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ της Σαγκάης, ενώ προβλήθηκε και στο  Far East Film Festival στην Ιταλία το 2014.

 

Επίσης, θα προβληθούν:

 

The Grandmaster / 一代宗师 του Γουόν Καρ Γάι/Wong Kar-wai (2013, 130΄)

Τα συνεταιράκια / Partners / 中国合伙人του Πίτερ Τσαν /Peter Chan (2013, 113΄)

Αστυνομικό Ημερολόγιο / Police Diary/警察日της Νινγκ Γινγκ/Ning Ying  (2013, 110΄)

Πες Ναι / Say Yes / 101次求婚 του Λέστε Τσεν/Leste Chen  (2013, 104΄)

Chinese Zodiac / 12生肖του Τζάκι Τσαν /Jackie Chan (2012, 103΄)

Full Circle / 越老人院 του Ζανγκ Γιανγκ/Zhang Yang (2012, 105΄)

Το χτύπημα του δράκου/ Flying Swords of Dragon Gate/龙门飞甲του Τσούι Χαρκ/Tsui Hark (2011, 120΄)

 

*Οι προβολές των ταινιών θα γίνουν με ελληνικούς υπότιτλους.

 

Συνέντευξη Τύπου και Τελετή Έναρξης

Λίγο πριν την τελετή έναρξης την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη ανοιχτή Συνέντευξη Τύπου προκειμένου οι εκπρόσωποι των διοργανωτών από την Ελληνική και την Κινεζική πλευρά να παρουσιάσουν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ τους στόχους των δύο πλευρών καθώς και το πρόγραμμα της  εκδήλωσης

 

Συνέντευξη Τύπου

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, 19:00-20:00, αίθ. Α

Ομιλητές:

-Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών

-Τίνα Πισχιτζή, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΥΠΠΟΑ

-Luan Guozhi, Deputy Director-General, Film Bureau, SAPPRFT

-Zhang Zhan, Πολιτιστικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα

 

Τελετή Έναρξης

(Είσοδος μόνο με προσκλήσεις)

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, 21:00-21:30, αίθ. Α

Χαιρετισμοί:

-Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών

- Άντζελα Γκερέκου, Υφυπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού 

- Tong Gang, Υφυπουργός της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

-Τζόου Σιαολί, Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα

-Παρουσίαση του σκηνοθέτη Chen Sicheng και της ηθοποιού Tong Liya στο κοινό.

21:30: Προβολή του τρέιλερ της εκδήλωσης

21:35: Προβολή της ταινίας έναρξης Love Story στο Πεκίνο/Beijing Love Story

 

 

Δείτε το πρόγραμμα των προβολών

Σχετικές ειδήσεις
Βραδιά ουκρανικού κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
05.12.2016 12:27
Στις 6 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί η πολιτιστική εκδήλωση «Η Βραδιά του Ουκρανικού Κινηματογράφου».
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
20.09.2016 16:58
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την τιμή να συμμετέχει μαζί με 32 συνεργαζόμενους φορείς σε Αθήνα και Πειραιά στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Εβδομάδα Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα: Προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
26.05.2016 15:40
Στο πλαίσιο της χρονιάς της Ελληνορωσικής φιλίας για το 2016, διοργανώνεται έως τις 29 Μαΐου η «Εβδομάδα Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα», με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού Ρωσίας, του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδας, του Υπουργείου Πολιτισμού Ελλάδας, της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, του Γενικού Πρόξενου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και των Δήμων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
A Hard Day, του Kim Seong-hun: Το ΦΚΘ στην Κορεατική Πολιτιστική Εβδομάδα
11.05.2016 15:46
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει την Κορεατική Πολιτιστική Εβδομάδα που διοργανώνει η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας φιλοξενώντας την προβολή της ταινίας A Hard Day του Kim Seong-hun την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 στις 21.00 στην Αποθήκη 1 (Λιμάνι).
4η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου
09.03.2016 15:32
Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει αφιέρωμα στον Ισραηλινό κινηματογράφο από τις 17-23 Μαρτίου 2016.