Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ατομική έκθεση της Άννης Καλτσίδου στη γκαλερί Artis Causa

Ατομική έκθεση της Άννης Καλτσίδου στη γκαλερί Artis Causa

Η γκαλερί Artis Causa παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Άννης Καλτσίδου, από τις 9 Σεπτεμβρίου 2014.


Η καλλιτέχνις εκμεταλλεύεται τη λογική των σχέσεων και τα έργα της παρουσιάζονται ως προτάσεις συλλογισμών.

…συμπεριφέρεται ζωγραφικά, δηλαδή δεν καταλήγει ως την έννοια του έργου σ’ εκείνο το οποίο θα δούμε, αλλά χρησιμοποιεί την εικόνα ως την ανάδυση (ως την ένδειξη) παραπομπών στους τρόπους με τους οποίους συγκροτήθηκε…

Η μη-λογική αυτή διασπορά παραπέμπει στην εμφανή απουσία του συσχετισμού ο οποίος, όταν ο θεατής θα τον συγκροτήσει (αν τον συγκροτήσει) θα είναι το έργο .

…το έργο της Καλτσίδου είναι πολύπλοκο, έχει απρόοπτες αναπτύξεις, αλλά στηρίζεται σε σταθερούς αρχικούς άξονες, δηλαδή στην αναγκαιότητα της δομής ως καθαρά εικαστικής έννοιας, -της γης ως νοηματικής λειτουργίας του φανερώματος της δομής και όχι απλά ως απεικόνισης, -επίσης της διαδικασίας της φύσης και της χρήσης των υλικών.

Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του ΑΠΘ

Από το κείμενο του καταλόγου της έκθεσης


Η έκθεση περιλαμβάνει βιντεοπροβολή, εγκατάσταση και χαρακτικά που συνομιλώντας μεταξύ τους παρουσιάζουν την χαρά της γέννησης και την αποδοχή της γνώσης του θανάτου. Η Άννη Καλτσίδου ερευνά μέσα από τα έργα και τα υλικά της, (χώμα, χορτάρι, χρυσό) τις έννοιες του ευαίσθητου, ευάλωτου, εφήμερου και φθαρτού  που βρίσκονται σε αρμονία αλλά και σε αντίθεση με το αναλλοίωτο, άφθαρτο, αθάνατο. Τοποθετώντας σπόρους  την ενδιαφέρει η διαδικασία της δημιουργίας, η καθημερινή φροντίδα  και η έννοια να αναπτυχθεί και να ολοκληρωθεί το έργο και όχι τόσο η διαχρονικότητά του.

 
Η Άννη Καλτσίδου γεννήθηκε, ζει, και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Οικονομικό τμήμα της ΝΟΕ  του Α.Π.Θ. και στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. έχοντας ως καθηγητές, τους  Κ. Μορταράκο,  Γ. Τσακίρη, και Μ.Γιανναδάκη.

Έχει λάβει μέρος σε  εκθέσεις στη Γερμανία και Σερβία καθώς και σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και εικαστικές δράσεις στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις

Ατομική έκθεση του Γιάννη Γίγα στη γκαλερί ΑΔ
15.06.2016 11:40
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Γιάννη Γίγα στην γκαλερί ΑΔ.
Έκθεση του 2ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στην Artis Causa
06.06.2016 10:15
Καλλιτέχνες - φοιτητές (4ου-5ου έτους) του 2ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εκθέτουν στη γκαλερί Artis Causa.
Ατομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη γκαλερί Artis Causa
12.04.2016 13:53
Μια πολύ σημαντική έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στη γκαλερί Artis Causa στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια επιλογή έργων διαφόρων εποχών, τεχνικών και μέσων του πολύ γνωστού καλλιτέχνη Μιχάλη Κατζουράκη. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα μέρος της μεγάλης του αναδρομικής έκθεσης πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη.
Here Is All There Is: έκθεση του Αλέξη Βασιλικού στη γκαλερί CAN
15.03.2016 12:30
Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί CAN με τίτλο “Here Is All There Is" ο Αλέξης Βασιλικός παρουσιάζει μια σειρά από εικόνες οι οποίες τραβήχτηκαν από το 1995 έως και το 2015.
Ταξίδι: η δεύτερη ατομική έκθεση του Μίμη Πλέσσα στη γκαλερί Έρση
08.03.2016 16:25
Η Γκαλερί Έρση την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30 παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση Ζωγραφικής του Μίμη Πλέσσα με τίτλο «Ταξίδι».