Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Έργου 21ου αιώνα στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα

Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Έργου 21ου αιώνα στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα

Ήταν μια ευτυχής συγκυρία όταν, πριν τρία χρόνια, η βραβευμένη συγγραφέας Λεία Βιτάλη, έχοντας ήδη συλλάβει την ιδέα για ένα φεστιβάλ Ελληνικού θεατρικού έργου, συναντήθηκε με το Αγγέλων Βήμα που ήδη επιθυμούσε να ξεκινήσει στον χώρο του ένα θεσμό για την στήριξη του Ελληνικού θεατρικού έργου.


Έτσι γεννήθηκε το Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Έργου 21ου αιώνα που θα παρουσιασθεί στο Αγγέλων Βήμα, με καλλιτεχνική υπεύθυνη την Λεία Βιτάλη, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο 2014 έως τον Ιούνιο 2015 μέσα στα πλαίσια της φετινής θεματικής ενότητας με τίτλο NOIR.


Τίτλος Φεστιβάλ: ΕΞΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν με έργα τους οι εξής γνωστοί και καταξιωμένοι συγγραφείς(με σειρά παρουσίασης της παράστασης):

1. Νίνα Ράπη, Άγριες Νότες , σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη
από 6 Οκτωβρίου μέχρι 11 Νοεμβρίου 2014

2. Τσιμάρας Τζανάτος, Εκκρεμότητα, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα από 17 Νοεμβρίου μέχρι 23 Δεκεμβρίου 2014

3. Δημήτρης Ζουγκός, Μήδεια , σε σκηνοθεσία Ίριδας Χατζηαντωνίου, από 29 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι 3 Φεβρουαρίου 2015

4. Λεία Βιτάλη,Νύχτα στην Εθνική, σε σκηνοθεσία της ίδιας από 9 Φεβρουαρίου μέχρι 17 Μαρτίου 2015

5. Ανδρέας Φλουράκης , Μπλε Μαρέν, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπούλου, από 23 Μαρτίου μέχρι 28 Απριλίου 2015

6. Χρύσα Σπηλιώτη, Πόρτες, σε σκηνοθεσία της ίδιας από 4 Μαϊου μέχρι 2 Ιουνίου 2015

Όλες οι παραστάσεις θα παρουσιάζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ.


ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η ανάδειξη και η διαρκής επαφή του σύγχρονου Ελληνικού έργου με το κοινό και η τοποθέτηση της σύγχρονης Ελληνικής δραματουργίας ισάξια δίπλα στο αντίστοιχο ξένο ρεπερτόριο.

Έτσι εγκαινιάζεται ένα νέο, πρωτοποριακό φεστιβάλ με φρεσκογραμμένα Ελληνικά έργα από γνωστούς και καταξιωμένους ή φερέλπιδες συγγραφείς που ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να φέρουν σε διαρκή και σταθερή επαφή το θεατρόφιλο κοινό με το σύγχρονο Ελληνικό θεατρικό έργο . Τα έργα που θα παρουσιάζονται θα είναι εμπνευσμένα από τη σύγχρονη καθημερινότητα και τα προβλήματα του σημερινού ανθρώπου. Το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αγκαλιάσει όλους τους ενεργούς Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους με αξιόλογες προτάσεις υιοθετώντας το σκεπτικό του αείμνηστου Κάρολου Κουν ότι «Ελληνικό θέατρο δεν μπορεί να υπάρξει χωρις Ελληνικό έργο.»


Οι συγγραφείς που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ «ΕΞΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ» δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το εγχείρημα καθώς είναι, ίσως, η πρώτη φορά που «συνασπίζονται» με κοινό στόχο την ανάδειξη του Ελληνικού έργου, συζητούν μεταξύ τους τα έργα και τους συντελεστές και ανταλλάσσουν ιδέες και σκέψεις.

Καθένα από τα έργα τους που θα παρουσιασθούν περιστρέφεται γύρω από ένα έγκλημα , είτε αυτό έχει συντελεσθεί, είτε βρίσκεται σε εκκρεμότητα, είτε είναι πραγματικό είτε φανταστικό. Έτσι, το έγκλημα πάθους δίνει τη θέση του στο έγκλημα μέσα στην οικογένεια ή στο πολιτικό έγκλημα, στο έγκλημα από εκδίκηση, το υπαρξιακό έγκλημα ή ακόμη και το συμβολικό έγκλημα. Μέσα από τα έργα τους που προαναφέρθηκαν, οι έξη φετινοί συγγραφείς αναδεικνύουν την σημερινή Ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα στις καθημερινές της εκφάνσεις. Πλησιάζουν άλλοτε με χιούμορ και τρυφερότητα και άλλοτε με κριτική διάθεση γεγονότα και προσωπικές ιστορίες, ενώ διατηρούν μέσα στην εξέλιξή τους μιαν ατμόσφαιρα νουάρ που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον.

Μήπως κάτι καινούριο γεννιέται στον καιρό της κρίσης που ενώνει αντί να διχάζει; 

Σχετικές ειδήσεις
Επέστρεφα, της Φρίντας Μιράμπιτα στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα
20.01.2017 14:30
Το τρίτο έργο του 3ου φεστιβάλ Ελληνικού θεατρικού έργου του 21ου αιώνα στο Αγγέλων Βήμα, είναι το νέο έργο της Φρίντας Μιράμπιτα (Χαράς Κιούση), Επέστρεφα, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, το οποίο κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19.00.
2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Ελβετίας
27.09.2016 12:22
Το φθινόπωρο ξεκίνησε και το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Ζυρίχης το υποδέχεται με μια μεγάλη γιορτή για το θέατρο. Το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Ελβετίας είναι γεγονός!
3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα στο Αγγέλων Βήμα
23.09.2016 11:51
Το Θέατρο «Αγγέλων Βήμα» και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ συγγραφέας Λεία Βιτάλη με χαρά ανακοινώνουν την συνέχιση του Φεστιβάλ Ελληνικού θεατρικού έργου του 21ου αιώνα για τρίτη συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα πλέον του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ποιο σώμα; των Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
25.04.2016 13:39
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα το έργο των νέων Κυπρίων συγγραφέων Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη «Ποιο σώμα;» σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου Αιώνα που οργανώνεται από την Λεία Βιτάλη στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.
Μήδεια, του Δημήτρη Ζουγκού στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
09.03.2016 09:54
Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ διαρκείας ελληνικού θεατρικού έργου 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη στο «Αγγέλων Βήμα», παρουσιάζεται η «Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, από τις 21 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30.