Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Φιλτάτη Φιλόξενος Λήμνος, από την ομάδα Ώσμοσις στη Λήμνο

Φιλτάτη Φιλόξενος Λήμνος, από την ομάδα Ώσμοσις στη Λήμνο

Με πρόθεση να αναδείξει τον ιδιότυπο χαρακτήρα του τόπου καταγωγής του και να φέρει σε επαφή με την ιστορία της Λήμνου τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, με όχημα την Ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ, δημιουργεί και παρουσιάζει την παράσταση Φιλτάτη Φιλόξενος Λήμνος.


Ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αρχαίας Ηφαιστίας, η παράσταση παρουσιάζεται στις 19 Αυγούστου, σε ένα από τα αρχαιότερα θέατρα του ελληνικού κόσμου, το λίθινο θέατρο της Ηφαιστίας.

 
Το πρωτότυπο σπονδυλωτό θεατρικό θέαμα με θέμα τη Λήμνο, προκύπτει μέσα από ένα εργαστήριο ενός μηνός με κατοίκους τους νησιού και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ερευνητικής δουλειάς της Ομάδας ΩΣΜΩΣΙΣ.
 

Ειδικότερα, η παράσταση φιλοδοξεί να μεταφέρει στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου κομμάτια της ζωής , της ιστορίας, αλλά και της προφορικής και γραπτής παράδοσης του νησιού με εργαλεία τις αφηγήσεις και τις μνήμες των κατοίκων, την μουσική και τους χορούς της Λήμνου.
 

Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος των συντελεστών είναι η Φιλτάτη Φιλόξενος Λήμνος να αποτελέσει ένα αφιέρωμα φτιαγμένο από τους ίδιους τους Λημνιούς για τον τόπο τους. Μια παράσταση, η οποία εκτός από γεγονός καλλιτεχνικό, αξιώνει και το χαρακτήρα ενός καλέσματος προς τους κατοίκους να συμμετάσχουν ενεργά και να διεκδικήσουν την παρουσίαση στο εξής, ποιοτικών θεαμάτων στο θέατρο της αρχαίας Ηφαιστίας.

 
Η παράσταση γίνεται με τη στήριξη της του ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου, της Αναπτυξιακής Λήμνου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.
 

Η ταυτότητα της παράστασης:
 
Ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ
 
Σύλληψη - σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Ερμηνευτική επιμέλεια : Τατιάνα Μπρε
Δραματουργική επιμέλεια : Αλέξανδρος Μιστριώτης
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κασσαβέτης
Σκηνικά - κοστούμια: Θωμάς Σφούνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Πρωτόπαπας
Επικοινωνία: Νίκος Λεγάκης + Βίκυ Κολοβού
Επιμέλεια γραφιστικών: Αντώνης Σπορίδης
Φωτογραφίες: Γιώργος Κοντέλλης
 
Στη σκηνή εμφανίζονται (με αλφαβητική σειρά): Λευτέρης Αμπελώμος, Βασιλεία Βαρτεβανίαν, Σοφία Βρακατσέλη, Φραγκούλα Γεωργούση, Μαριάννα Γραμμάτου, Μαρία Γιαννού, Κυριάκος Δανιήλ, Νίτσα Δώρα, Επαμεινώνδας Καζώλης, Αχιλλεας Καλτσούνης (λύρα), Σταυρούλα Καμνή, Αφροδίτη Κανδήλη, Αθανασία Καριακλή, Γιώργος Καριακλής, Δέσποινα Κελλάρη, Γιώργος Κιουρανάκης, Θοδωρής Κιουρανάκης, Άντζελα Κονιδάρη, Μαρία Κουμιανού, Δέσποινα Λάζου, Γιάννης Ματσούκας, Δημητρης Μαυράκης (σλιάβερ - κιθάρα), Φώτης Μιχαλίδης, Μαρία-Αλίκη Μπατζάκη, Εμμανουέλα Μπουκουβάλα, Φανή Παϊτάκη, Φώτης Παϊτάκης, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Έλβα Πελεκάνου, Βαγγέλης Σαλακούμας, Ειρήνη Σιάτρα, Ελένη Τσιγιαννή, Γιώργος Τσουβαλάς, Παναγιώτης Χατζόγλου (λύρα), Παναγιώτα Χαψή.

Σχετικές ειδήσεις
Τα όνειρα του Αϊνστάιν από την ομάδα Όμορος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
14.02.2017 12:57
Η Θεατρική Ομάδα Όμορος παρουσιάζει την παράσταση Τα όνειρα του Αϊνστάιν, η οποία βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Άλαν Λάιτμαν.
Smothered, παράσταση από την ομάδα Ατελείς στο θέατρο Μπιπ
08.11.2016 16:18
Η ομάδα Ατελείς παρουσιάζει από 20 Νοεμβρίου και για λίγες παραστάσεις την παράσταση Smothered στο θέατρο Μπιπ.
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν με το
19.10.2016 17:24
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν ανακοινώνει τη συμμετοχή της στην 7η Θεατρική Ολυμπιάδα, που θα διεξαχθεί στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, με την παράσταση του έργου "Εμείς" του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 11 και 12 Νοεμβρίου, στον ιστορικό χώρο Laboratorium του Γιέρζι Γκροτόφσκι.
Blessed Breasts από την Ομάδα Arigato στο Off off Athens 8 του Επί Κολωνώ
22.06.2016 17:09
Στο πλαίσιο του 8ου φεστιβάλ Off-off που διοργανώνει το θέατρο Επί Κολωνώ, η ομάδα Arigato παρουσιάζει την παράσταση «Blessed Breasts». Μια παράσταση (work in progress) βασισμένη στο βιβλίο της Marilyn Yalom «H ιστορία του γυναικείου στήθους».
Γυναίκες της προσφυγιάς: παράσταση από τη θεατρική ομάδα του 15ου Λυκείου Αθηνών
04.05.2016 13:46
Η θεατρική ομάδα του 15ου Λυκείου Αθηνών παρουσιάζει την παράσταση "Γυναίκες της προσφυγιάς", που βασίζεται στις Τρωάδες του Ευριπίδη.