Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Συναυλία με φόντο το Αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Αρχαία Πύδνα

Συναυλία με φόντο το Αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Αρχαία Πύδνα

Η Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών διοργανώνει στην Αρχαία Πύδνα, στις 10 Αυγούστου 2014, μουσικό αφιέρωμα με τίτλο ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ - μια θάλασσα τραγούδια…», με φόντο το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

 

Είναι μια ακόμα αξιόλογη πρωτοβουλία της Ε.Π.Μ. Κατερίνης με την οποία προσφέρει στο Πιερικό και όχι μόνο κοινό μια ποιοτική εκδήλωση με τραγούδια της θάλασσας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάδειξη και προβολή ενός μοναδικού ιστορικού χώρου της Πιερικής γης. Της Αρχαίας Πύδνας όπου το 168 π.Χ. η ομώνυμη μάχη σημάδεψε το τέλος του κλασσικού Ελληνισμού.

 

Με φόντο την πανσέληνο του Αυγούστου η συναυλία περιλαμβάνει μουσικά ακούσματα με θεματολόγιο τη θάλασσα, τα οποία θα αποδώσουν οι χορωδίες της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και η Δημοτική Μικτή και Παιδική «fonsmusicalis» Αιγινίου με τη συνοδεία 11μελούς ορχήστρας καθώς και δύο αξιόλογων σολίστ την Μαρία Δραγασιά και τον Γιάννη Χαρίση. Την ενορχήστρωση επιμελείται ο Μιχαήλ Καρυοφυλλίδης.

 

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Περικλής Χατζηγιάννης, ενώ την οργάνωση και καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης.

 

Το αφιέρωμα «ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ - μια θάλασσα τραγούδια…», υλοποιείται με την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου το οποίο στηρίζει κάθε πρωτοβουλία ποιοτικής έκφρασης. Επιπρόσθετα η φιλοσοφία τόσο του προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Διονύση  Πασχάλη όσο και του προέδρου της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης Κώστα Κωνσταντινίδη είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση κάθε αρχαιολογικού χώρου που συνάδει με την ιστορική ταυτότητα της Πιερικής γης. Την συναυλία στηρίζουν ευγενικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Πολιτιστικό κέντρο του ΟΤΕ Νομού Πιερίας. Τυγχάνει επίσης της συνδρομής του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού.

 

Ο ταλαντούχος μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης σε ανοικτή πρόσκληση προς το φιλοθεάμον κοινό, τονίζει: «Το θεματολόγιο της συναυλίας αγγίζει και σκιαγραφεί ότι σχετίζεται με τη γοητεία, την εκφραστικότητα και την απεραντοσύνη της θάλασσας. Είναι ακούσματα που όλοι λίγο-πολύ τα σιγοτραγουδήσαμε. Τραγούδια που ο ποιητής της ζωής αναδεικνύει μέσα από το φάσμα των συναισθημάτων. Έρωτας, νοσταλγία, καημός, προορισμός, πάθος, χαρά και λύπη, τα κυρίαρχα στοιχεία του θαλασσινού ρεπερτορίου. Όλα μαζί σαν μια … θαλασσογραφία. Ελπίζω ότι θα μας τιμήσουν οι συντοπίτες μας γιατί είναι βέβαιο ότι η βραδιά με το Αυγουστιάτικο φεγγάρι θα μείνει αλησμόνητη. Θα είμαστε όλοι συνταξιδιώτες στο πέλαγος…».

Σχετικές ειδήσεις
Ο Wim Mertens εμπνέεται από την Αρχαία Νικόπολη
28.09.2016 15:18
Το Preveza Jazz Festival βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει τους φίλους της παγκόσμιας πολιτιστικής δημιουργίας ότι όπως μας πληροφόρησε ο επιφανής δημιουργός Wim Mertens ολοκλήρωσε το έργο του “Dust of truths” εμπνευσμένο όπως ήδη έχει δηλώσει επανειλημμένα σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης από την Αρχαία Νικόπολη και τη συναυλία που έδωσε τον Αύγουστο του 2014 στο Μνημείο του Αυγούστου.
Ο Αδάμ Τσαρούχης live στο Café του Αρχαιολογικού Μουσείου για την αυγουστιάτικη πανσέληνο
10.08.2016 16:42
Κάτω από το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι, σε έναν μαγικό χώρο που συνδυάζει την αισθητική με τον πολιτισμό, η αρχαία τέχνη συναντά την τέχνη της μουσικής.
Δυο μουσικές βραδιές με φεγγάρι στο Μουσείο Ακρόπολης
01.08.2016 13:17
Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει το αυγουστιάτικο φεγγάρι με δύο ξεχωριστές βραδιές στις 18 και 19 Αυγούστου 2016.
Συναυλία της Κ.Ο.Θ. στην Κρήτη κάτω από την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο
29.07.2016 13:34
Η Κ.Ο.Θ. θα ερμηνεύσει εμβληματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016 κάτω από το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι, μέσα στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας Κισσάμου.
3 Χιλιετίες Ελληνική Μουσική: συναυλία από τον ΛύρΑυλο στο Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου-Χολαργού
08.07.2016 17:13
Ο ΛύρΑυλος μας προσκαλεί στη συναυλία "3 χιλιετίες ελληνικής μουσικής". Με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, το μουσικό σχήμα ταξιδεύει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα.