Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Άγγελος Τριανταφύλλου: Με γοητεύει η ωραία σκέψη, ο βασανισμένος λόγος, η πυκνότητα νοήματος που υπάρχει στην ποίηση

Άγγελος Τριανταφύλλου: Με γοητεύει η ωραία σκέψη, ο βασανισμένος λόγος, η πυκνότητα νοήματος που υπάρχει στην ποίηση

Στις 4 και 5 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου ο συνθέτης και ηθοποιός Άγγελος Τριανταφύλλου συναντά τη Νατάσσα Μποφίλιου σε μια διαφορετική μουσική σύμπραξη με οδηγό τη μελοποιημένη ποίηση. Δύο νέοι καλλιτέχνες γύρω στα 30 αποφασίζουν να "μιλήσουν" για τη νεότητα και το τέλος της. Για την επικίνδυνη αυτή ηλικία, το όριο που κάνει ευδιάκριτη τη διαφορά και τη διαφορετικότητα μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Και επιλέγουν την ποίηση για να τραγουδήσουν τις σκέψεις τους.  Ο Άγγελος Τριανταφύλλου, λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα στη Μικρή Επίδαυρο, απάντησε στις ερωτήσεις μας για την ιδέα και τη συνεργασία του με τη Νατάσσα Μποφίλιου καθώς και για τα επόμενα, επίσης πολύ ενδιαφέροντα, καλλιτεχνικά του σχέδια.

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Στις 4 και 5 Ιουλίου θα παρουσιάσετε με τη Νατάσσα Μποφίλιου το μουσικό έργο «Επικίνδυνη ηλικία». Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή τη δουλειά και για τη συνεργασία σας με τη Νατάσσα Μποφίλιου.

Άγγελος Τριανταφύλλου: Η “Επικίνδυνη Ηλικία” είναι ένας κύκλος τραγουδιών μελοποιημένης ποίησης με κοινό θεματικό άξονα το τέλος της νεότητας παρουσιασμένος σε μορφή μουσικής παράστασης με 15 άτομα ορχήστρα , μαέστρο, χορωδία ηθοποιών και τη συμμετοχή 6 εθελοντών μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι μια δουλειά που σηματοδοτεί το πέρασμα και το δικό μου και της Νατάσσας σε έναν άλλο κύκλο ενηλικίωσης, καθώς έχουμε γεννηθεί την ίδια μέρα και πρόσφατα αποχαιρετήσαμε και οι δύο τα τριάντα μας χρόνια. Με τη Νατάσσα γνωριζόμαστε από το σχολείο και μας συνδέει μια βαθιά εκτίμηση και φιλία. Mετά τις παιδικές μας συνεργασίες ήρθε η ώρα να φτιάξουμε μαζί κάτι στο οποίο πιστεύουμε και οι δύο πολύ.

 

Cul.N.:  Τα ποιήματα ποιών ποιητών επιλέξατε να μελοποιήσετε; Ποια συναισθήματα και ποιες εσωτερικές ανάγκες σας οδήγησαν σε αυτές τις επιλογές; Υπάρχει ένας κοινός άξονας, μια κοινή θεματολογία – εκτός από τη νεότητα και το τέλος της - μεταξύ των ποιητών που επιλέξατε;

A.T.: Έχουμε επιλέξει ποιήματα του Σολωμού, του Καβάφη, του Σεφέρη, του Λειβαδίτη, του Ουράνη, του Παπαρρηγόπουλου, του Σκαρίμπα, του Σαραντάρη, της Πολυδούρη, του Ασλάνογλου, καθώς και ποιήματα γραμμένα ειδικά για αυτόν τον κύκλο από τη Λένα Κιτσοπούλου και το Γεράσιμο Ευαγγελάτο. Όλα έχουν κοινό θεματικό άξονα το τέλος της νεότητας, αλλά πέραν αυτού τα περισσότερα ποιήματα εκτός από λίγες εξαιρέσεις είναι ποιήματα “φιλοσοφικά” περισσότερο από “λυρικά”. Τους ποιητές τους βασανίζει η φθορά του χρόνου, η ματαιότητα της ζωής και της ύπαρξης καθώς και η ομορφιά της χαμένης αθωότητας. Και μαζί με τη νεότητα που χάνεται, βλέπεις στα ποιήματά τους και μια Ελλάδα που έχει χαθεί και έχεις τη δυνατότητα ακουμπώντας στο λόγο τους να αναζητήσεις όλα αυτά που θα μπορούσες κυτταρικά να είσαι αν δεν ήσουν αλλοτριωμένος, σύγχρονος άνθρωπος του καιρού σου.

Cul.N.:  Πώς ορίζετε το τέλος της νεότητας; Ο Τσέχωφ στο «Κύκνειο Άσμα» αναφέρει: «Όπου υπάρχει ταλέντο, δεν υπάρχουν γεράματα». Συμφωνείτε;

A.T.: Ξέρετε υπάρχει ένα κατώφλι σε κάθε άνθρωπο -μπορεί αυτό να είναι στα 30 η ακόμα και στα 60 ανάλογα με τι κουβαλάει μέσα του ο καθένας- που όταν το περάσεις έχεις απόλυτη επίγνωση ότι όλα αυτά που έχουν εγγραφεί πλέον σαν παρελθόν δεν υπάρχει δυνατότητα όσο και αν το προσπαθήσεις να τα αναψηλαφήσεις, να τα ξαναζήσεις, να ξαναμυρίσεις μυρωδιές και να επαναβιώσεις καταστάσεις. Είναι σαν ο Χρόνος να παύει να έχει ένα μετέωρο Παρόν, που μπορεί να κάνει τα πάντα πιθανά, αλλά σχίζεται στα δύο. Σε Παρελθόν και Μέλλον. Κάπως έτσι νομίζω ότι μπορεί κάποιος να βιώσει το τέλος της νεότητας, περισσότερο από το να το ορίσει. Άλλωστε το τέλος της νεότητας δεν έχει να κάνει με το Γήρας. Είναι μια υβριδική ηλικία, και θα φανεί στον καθένα, κατά Τσέχωφ, πόσο ταλέντο άντεξε ώστε να μη γεράσει.

 

Cul.N.:  Τι σας γοητεύει στη μελοποίηση ενός ποιήματος; Υπάρχουν ποιήματα που είναι πιο «κατάλληλα» για μελοποίηση από άλλα και αν ναι, ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ποιήματος που του προσδίδουν αυτή την ιδιότητα;

A.T.: Με γοητεύει η ωραία σκέψη, ο βασανισμένος λόγος, η πυκνότητα νοήματος που υπάρχει στην ποίηση. Άλλωστε θεωρώ ότι τα καλά ποιήματα έχουν ένα τεράστιο πεδίο εμβέλειας όταν διαβάζονται ή όταν τραγουδιούνται, που ξεπερνά πολλές φορές το πεδίο που καταλαμβάνει ο κοινός στίχος. Με γοητεύει επίσης η εικονοπλαστική δύναμη των ποιητών και με γυρνάει σε δωμάτια που κρύβονται μέσα μου με επιμέλεια, σε ένα παιχνίδι με τη μνήμη και την ελπίδα. Έτσι όταν ξαφνικά αυτά ξεκλειδώνουν, νιώθω τυχερός γιατί μπορώ να γίνω αποδέκτης ενός πανάκριβου δώρου. Δεν ξέρω να σας απαντήσω τι μελοποιείται και τι όχι. Δεν είμαι ειδικός του κλάδου. Εμένα ό, τι με σκάβει μέσα μου και με δονεί, μου φαίνεται ότι είναι απόλυτα κατάλληλο, και αν συμβεί αυτό μου είναι αδιάφορο αν το ποίημα είναι κατάλληλο με τους κοινούς όρους, αν έχει μέτρο, ρίμα, ή συμπαγές νόημα, ή αν είναι αρκούντως απλό.

 

Cul.N.:  Η Νατάσσα Μποφίλιου είναι μία νέα ερμηνεύτρια η οποία γνωρίζει από τα πρώτα βήματα της πορείας της τη μεγάλη αποδοχή και αγάπη του κόσμου. Εσείς, επίσης, συμμετείχατε στη «Γκόλφω» μια από τις καλύτερες (σύμφωνα με την άποψη κοινού και κριτικών) και δημοφιλέστερες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων. Πόσο ανασταλτικός είναι ο παράγοντας "δημοφιλία" για ένα νέο καλλιτέχνη και πόσο – αντίθετα – αποτελεί ενθαρρυντικό σήμα για την περεταίρω πορεία του;

A.T.: Η Νατάσσα όντως έχει να διαχειριστεί αυτό το κομμάτι. Εγώ όχι. Δεν νιώθω καθόλου δημοφιλής. Η Γκόλφω ήταν ένα ευτύχημα για όλους που συμμετείχαμε, μια μεγάλη στιγμή, αλλά ήταν μια συλλογική δουλειά από την οποία ευτυχώς δεν άντλησε κανένας μεγάλη προσωπική προβολή . Χαίρομαι πολύ όταν μου μιλάνε για τη δουλειά μου στη Γκόλφω πάντως και νιώθω ότι ο κόσμος θεωρεί αυτή  αναγνωρίσιμη, όχι εμένα. Τα προβλήματα έχω την εντύπωση αρχίζουν πάντα όταν πιστέψεις ότι έκανες κάτι σπουδαίο, ή ότι επειδή στράφηκαν τα φώτα για λίγο πάνω σου έγινες και αυτόφωτος. Είμαστε όλοι απόλυτα ετερόφωτοι, έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον για να φτιάξουμε κάτι όμορφο, ακόμα και για να αποκτήσουμε δημοφιλία, και κανείς δεν αγαπά τον κακομαθημένο μας εαυτούλη. Αν αγαπήσει κάποια στιγμή τη δουλειά μας είναι καλοδεχούμενο!

 

Cul.N.:  Μετά την «Επικίνδυνη ηλικία» ετοιμάζετε κάποια άλλη δουλειά για την επόμενη σεζόν;

A.T.: Τον Οκτώβρη θα ξαναπαίξουμε στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το Δεκαήμερο του Βοκάκιου. Το 2015 θα γράψω τη μουσική στη χορευτική παράσταση του Χρήστου Παπαδόπουλου στο Θέατρο Πόρτα, που θα στηρίζεται στα Κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ , καθώς και στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, που θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Καραθάνος στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Η "Επικίνδυνη Ηλικία" θα παρουσιαστεί στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 4 και 5 Ιουλίου. 

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Κωστής Κριτσωτάκης: Η σύνθεση είναι για μένα ένα συναρπαστικό παιχνίδι όπου πάντα υπάρχει θέση για το απρόβλεπτο
24.11.2016 13:47
Με αφορμή το Λονδίνο και τους συνθέτες που σχετίστηκαν με αυτό, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), στα πλαίσια του αφιερώματος της στην πόλη αυτή, συνεχίζει τον κύκλο συναυλιών της με θέμα «Οι πόλεις της μουσικής», στην αίθουσα του Μεγάρου Αθηνών, την Παρασκευή 25/11/16, στις 20:30, παρουσιάζοντας δυο φημισμένα και αγαπημένα έργα των Έντουαρτ Έλγκαρ (Κονσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85) και Φέλιξ Μέντελσον (Ιταλική Συμφωνία).
Ομάδα Ραφή: Η «Αλτσίνα» είναι ο μύθος της Κίρκης που συνεχίζει να γοητεύει
02.06.2016 11:17
Η Αναστασία Κότσαλη, η Λητώ Μεσσήνη και ο Μιχάλης Παπαπέτρου ίδρυσαν μόλις το 2012 την ομάδα «Ραφή» η οποία έχει παρουσιάσει σπουδαία λυρικά έργα, που ανεβαίνουν σπάνια στην Ελλάδα. Στην εκπνοή της σεζόν, με την σημαντική συνεισφορά του Θέμελη Γλυνάτση στην σκηνοθεσία και την σύμπραξη μερικών νέων λυρικών καλλιτεχνών και επτά ακόμη ηθοποιών, ανεβάζουν στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων», την μπαρόκ όπερα «Αλτσίνα» του Χέντελ. Στην συνέντευξη που ακολουθεί με αφορμή την παράσταση, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την ομάδα «Ραφή», τις απόψεις τους περί του λυρικού τραγουδιού και φυσικά μας προϊδεάζουν για τι θα παρακολουθήσουμε όσοι βρεθούμε στην Κυκλάδων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Δήμος Αναστασιάδης: Να ζούμε την κάθε μέρα όσο καλύτερα μπορούμε!
25.03.2016 19:00
Η προηγούμενη χρονιά ήταν για εκείνον αρκετά έντονη επαγγελματικά. Εκρηκτικά live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενορχήστρωση στο Rocky Horror Show, πρωτότυπη μουσική στη Φρουτοπία, επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, συνεργασία με τον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, ενώ η “ατζέντα” του περιλάμβανε και εξωτερικό. Ο λόγος φυσικά για τον ταλαντούχο συνθέτη και ερμηνευτή Δήμο Αναστασιάδη!