Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ήχοι του Σύμπαντος: Ποιητική Παρουσίαση του Δημοσθένη Δαββέτα στο Φεστιβάλ Ναυπλίου

Ήχοι του Σύμπαντος: Ποιητική Παρουσίαση του Δημοσθένη Δαββέτα στο Φεστιβάλ Ναυπλίου

Το 23ο Φεστιβάλ Ναυπλίου, υποδέχεται τον Δημοσθένη Δαββέτα και το ανέκδοτο ποιητικό του έργο "Ήχοι του Σύμπαντος", σε μία λογοτεχνική βραδιά με συνοδεία μουσικής, την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014.

 

Ο Δημοσθένης Δαββέτας αποτελεί μια εξέχουσα φυσιογνωμία του ελληνικού πολιτισμού· ένας πολυπράγμων καλλιτέχνης –ποιητής, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, ζωγράφος και performer- που ήδη από το 1982 αρθρογραφεί σε μεγάλα πολιτιστικά περιοδικά του εξωτερικού ενώ παράλληλα συνεργάζεται με σπουδαία πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά την Ευρώπη. Για το Δημοσθένη Δαββέτα ο πολιτισμός είναι πάνω από όλα πολιτική, με την έννοια που έδινε στην πολιτική ο Αριστοτέλης ως υψηλότερη των τεχνών.

 

Την Παρασκευή 27 Ιουνίου, στην πόλη του Ναυπλίου, στο φιλόξενο και κομβικής ιστορικής σημασίας κτίριο του Βουλευτικού θα εμφανιστεί επιβεβαιώνοντας το βασικό μοτίβο του 23ου Φεστιβάλ Ναυπλίου: «η Μουσική σε συνομιλία με τις υπόλοιπες τέχνες».

 

Θα απαγγέλλει ο ίδιος το ανέκδοτο ποιητικό του έργο Ήχοι του Σύμπαντος ενώ οι σολίστ Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού και Δάφνη Παππού, με τη συνοδεία στο πιάνο της Κατερίνας Γκόλγκαρη ερμηνεύουν σε πρώτη εκτέλεση τα τραγούδια του συνθέτη Γιάννη Δροσίτη από το ομώνυμο ποιητικό κείμενο .

 

Την παράσταση θα προλογίζει ο σπουδαίος έλληνας λογοτέχνης και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, λόγια του οποίου και ακολουθούν:

 

«Η αρχαία ελεγεία ήταν το είδος της γνωμικής κυρίως ποίησης που προσπαθούσε να ισορροπήσει την ανθρώπινη αίσθηση της πεπερασμένης ζωής και του ενστίκτου της δημιουργικότητας, της ελπίδας και της ερωτικής πληρότητας. Ο Δημοσθένης Δαββέτας, με λόγο καίριο, ευσύνοπτο, συχνά λυρικά τολμηρό, λειτουργεί στο ευρύ ειδολογικό πλαίσιο της ελεγείας εξαντλώντας όλο το θεματικό της φάσμα από το πένθος της υπάρξεως και τη βουλιμία της επιθυμίας έως την υπέρβαση των ορίων και την κοινωνική απελπισία και έως τα άκρα των αισθημάτων και του φαντασιώδους»

Σχετικές ειδήσεις
Το Στρίψιμο της Βίδας  - Χένρι Τζέιμς
11.01.2017 12:10
Το Στρίψιμο της Βίδας του Χένρι Τζέιμς, κυκλοφορεί με αφορμή την παράσταση στο θέατρο Άνεσις, τη σεζόν 2016-17, σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου από τις εκδόσεις Vakxikon.gr σε μετάφραση Δημοσθένη Παπαδόπουλου.
e-Manuzio - Δημοσθένης Αγραφιώτης
29.09.2016 10:01
Στη σειρά Δοκίμια των εκδόσεων Vakxikon.gr κυκλοφορεί, η μελέτη e-Manuzio: Από το μελάνι και το χαρτί στα pixel και το πυρίτιο του Δημοσθένη Αγραφιώτη.
Η Jitka Hosprová και ο Adam Skoumal στο Φουγάρο
24.06.2016 15:51
Το Φουγάρο στηρίζοντας για άλλη μια φορά το Φεστιβάλ Ναυπλίου, φιλοξενεί στο Αίθριο 1 την Πέμπτη 30 Ιουνίου στις 9μμ, την εντυπωσιακή σολίστ βιόλας Jitka Hosprová από την Τσεχία και τον Adam Skoumal, πιάνο.
25ο Φεστιβάλ Ναυπλίου: Η αργυρή επέτειος ενός σπουδαίου θεσμού
06.06.2016 13:49
Το Φεστιβάλ Ναυπλίου, που συμπληρώνει φέτος 25 συναπτά έτη προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, από τις 24 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, θα παρουσιάσει δέκα μοναδικές συναυλίες με σημαντικούς εκπροσώπους του ευρωπαϊκού πενταγράμμου.
Φεστιβάλ ''Ήχοι της Πόλης'' στην Οδό Ονείρων
09.05.2016 13:18
Ο σταθμός της ενημέρωσης Ράδιο Θήβα 97.5 και η Εφημερίδα Η Σκυτάλη σας προσκαλούν το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο φεστιβάλ ''Ήχοι της Πόλης'' στην Οδό Ονείρων.