Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Αναδρομική έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Αναδρομική έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Η Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου θα φιλοξενήσει, από τις 26 Ιουλίου έως και τις 27 Αυγούστου, αναδρομική έκθεση της ζωγράφου Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη,με τίτλο MINA P.V. «Ταξίδια – Διασταυρώσεις»,« Journeys - Intersections » υπό την αιγίδα της Επιτροπή Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.


Μετά την παρουσία της στην Art Athina 2013 με το μνημειώδες έργο των 12 μέτρων «Γερανοί Suns in the Sunset” και την πρόσφατη παρουσία της στο Ζάππειο κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Μεταφορών και Ναυτιλίας εκθέτει στην Σύρο, τόπος έμπνευσης για αυτήν, από την δεκαετία του 1990.


Τα έργα που θα εκτεθούν εντάσσονται κυρίως σε τέσσερις δημιουργικές θεματικές ενότητες της δυναμικής καλλιτέχνιδας με τη διεθνή εικαστική παρουσία. Ειδικότερα, οι «Γερανοί», τα «Αθλητικά», η «Πόλη» και η «Formula 1» -χωρίς να απουσιάζουν και εμπνεύσεις που αντλούν τη θεματολογία τους από τη Φλωρεντινή Αναγέννηση και τη φύση- υπηρετούν στο σύνολό τους το τρίπτυχο, που χαρακτηρίζει τη ζωγράφο: ύπαρξη-κίνηση-εξέλιξη.


Οι «Γερανοί», μέσα από την ένταση των αντανακλάσεων, μηχανική προέκταση του ανθρώπινου σώματος, ορθώνουν τα μεταλλικά μέρη τους εισχωρώντας στον γερανό. Η καλλιτέχνιδα κατευθύνεται από την φυσική εικόνα επιδιώκοντας την χρωματική τους μεταστοιχείωση και μεταβαλλόντας έτσι την παράσταση σε πνευματική ποιητική ιδέα που τείνει να αποκοπεί από την υλική της πραγμάτωση.


Όπως γράφει ο μεγάλος τεχνοκριτικός Lucio Barberaαδυνατίζει ο δεσμός με την απεικόνιση και αναδύεται ένας τύπος άμορφου, μέσω μιας χειρονομιακής υπόστασης».


Οι εκπληκτικοί σε κίνηση «Αθλητές», θεματολογία με την οποία απέσπασε το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας των Sport το 2002 (USSA), ο παλμός της Νέας Υόρκης στην «Πόλη» και η ταχύτητα στη θεματική της «Formula 1» επιβεβαιώνουν μέσα από τις γραμμές και το χρώμα την ένταση των συναισθημάτων που δημιουργούν ο ρυθμός, η θέληση, η ανάπτυξη, η ταχύτητα.


Η αποτύπωση της πραγματικότητας εκφράζεται από τις ουσιαστικές αλήθειες των θεμάτων και των αντικειμένων, με την εκφραστικότητα του προσωπικού αφαιρετικού παραστατικού εξπρεσιονισμού της καλλιτέχνιδας να σέβεται στο έπακρο την ακεραιότητα της μορφής αλλά και της εικόνας στο σύνολό της, μεταδίδοντας παράλληλα μια έντονη συναισθηματική και ασυγκράτητη προσμονή για την κατάκτηση της ζωής .


Ο Ισπανός τεχνοκριτικός Luis Gonzalez Robles βρήκε τα λόγια να περιγράψει την αίσθηση που αφήνον με τα λόγια αυτά: «με υπεροχή στις πινελιές, σχεδόν επιθετική θα τολμούσα να πω το έργο της, πλημμυρισμένο από φως και ζωή, ξέρει να μιλάει με την δική της αυθόρμητη φωνή που ξεσπάει γεμάτη από αυτό το μεσογειακό φωτεινό ήλιο, που μας ενώνει σε μια κοινή αντίληψη ζωής.»

Σχετικές ειδήσεις
Restless Speed, έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart KΟΡΑΗ»
12.12.2016 14:33
H έκθεση “Restless Speed” της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη θα παρουσιαστεί από τις 15 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, στον πολυδιάστατο χώρο τέχνης “ΣΤΟart KΟΡΑΗ” της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Αναδρομική έκθεση του Τάσου Αριδά στη Γκαλερί Βουρκαριάνη
23.06.2016 12:53
Η Γκαλερί Βουρκαριάνη στην Κέα παρουσιάζει από τις 2 Ιουλίου 2016 την αναδρομική έκθεση του Τάσου Αριδά.
Παιχνίδια του χρόνου: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου
23.06.2016 10:49
Ακριβώς μετά από έναν χρόνο από την μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Βάλη Κολοτούρου επιστρέφει στην Ελλάδα για μια νέα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου, με τίτλο "Παιχνίδια του χρόνου", δομημένη σε τέσσερεις θεματικές ενότητες.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".
Η τέχνη της εικονογράφησης: Αναδρομική έκθεση του Νικόλα Ανδρικόπουλου στο Μουσείο Καζαντζάκη
11.04.2016 15:07
Το Μουσείο Καζαντζάκη (ΜΝΚ) διοργανώνει Αναδρομική Έκθεση έργων του γνωστού και βραβευμένου εικονογράφου παιδικών βιβλίων Νικόλα Ανδρικόπουλου από 1 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2016.