Από τις εκδόσεις Κέρδος κυκλοφορεί η  επετειακή επανέκδοση των Σεραφείμ και Xερουβείμ του  Μένη Κουμανταρέα, βιβλίο που σημάδεψε τη δεκαετία του ’80.

Ένα βιβλίο που ανασταίνει τη γειτονιά του συγγραφέα αμέσως μετά τον Πόλεμο, σε μια εποχή που, παρ’ όλα τα τραύματά της, είναι ακόμα ανυποψίαστη.

Tα δέκα διηγήματα, που μοιάζουν κεφάλαια από ένα μυθιστόρημα, εικονογραφούν εννέα Έλληνες ζωγράφοι (Θανάσης Μακρής, Αντιγόνη Πασίδη, Απόστολος Χαντζαράς, Αλέκος Φασιανός, Εδουάρδος Σακαγιάν, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Βασίλης Σπεράντζας, Χρόνης Μπότσογλου, Μαριλένα Ζαμπούρα) και ο Μένης Κουμανταρέας.

Ο πίνακας που κοσμεί το εξώφυλλο είναι του Αχιλλέα Ραζή

Ο Μένης Κουμανταρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και σπάνια την εγκαταλείπει – έξι μήνες νεαρός στο Λονδίνο και άλλους τόσους, ώριμος, στο Βερολίνο. Δεν ακολούθησε ανώτερες σπουδές. Δοκίμασε να σπουδάσει θέατρο και πέρασε, εξίσου άδοξα, από τη δημοσιογραφία. Εργάστηκε επί σειρά ετών σε γραφεία, δουλειές άσχετες, που του επέτρεψαν ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο. Από το 1982 ασχολείται, αποκλειστικά και μόνο, με το γράψιμο. Στη διάρκεια της δικτατορίας δικάστηκε για Το αρμένισμα και πήρε μέρος στα 18 Κείμενα. Μετέφρασε Kάρσον ΜακKάλλερς, Φώκνερ, Λιούις Κάρολ, Μέλβιλ, Φιτζέραλντ κ.ά.

Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.