Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Msg in a bottle: ομαδική έκθεση στη Gallery Genesis

Msg in a bottle: ομαδική έκθεση στη Gallery Genesis

Η gallery genesis παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “msg in a bottle”, από την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014.
 
 
28 δημιουργοί από τον χώρο της επικοινωνίας, της διαφήμισης, της γραφιστικής, της αρχιτεκτονικής, του κοσμήματος, της κεραμικής και της φωτογραφίας παρουσιάζουν και αποστέλλουν τα δικά τους προσωπικά μηνύματα με παραλήπτες όλους εμάς!
 

Συμμετέχουν:
 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΩΡΑΙΤΗ, ΑΝΘΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ / ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΥΛΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΡΑΣ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΧΑΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΔΑΦΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ / ΕΦΗ ΚΑΣΟΥΡΑ, ΙΒΑΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΛΥΚΑ / ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΟΥΠΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ / ΜΑΝΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΠΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ / ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ / ΝΑΤΑΣΣΑ ΘΕΟΥ, ΝΟΤΑ ΔΡΑΚΟΥ / ΠΑΝΟΣ ΡΗΓΑΣ / ΡΑΝΙΩ ΣΑΡΡΗ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΖΕΤΖΙΑΣ / REDOINE AMZLAN
 

Πρώτη αναφορά για μηνύματα μέσα σε μπουκάλι έχουμε στα κείμενα του αρχαίου έλληνα φιλόσοφου Θεόφραστου γύρω στο 310 π.χ. Αυτά αποτελούσαν μέρος ενός πειράματος, που σκοπό είχε να δείξει ότι η «λεκάνη» της Μεσογείου είχε δημιουργηθεί από την εισροή του Ατλαντικού ωκεανού σε αυτή!


Με την επιστροφή του στην Ισπανία μετά το πρώτο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο, το πλοίο του Χριστόφορου Κολόμβου έπεσε σε μια σφοδρή καταιγίδα. Ο Χριστόφορος Κολόμβος έβαλε μια έκθεση της ανακάλυψής του μαζί με ένα σημείωμα ζητώντας να παραδοθεί στην βασίλισσα της Καστίλης, σε ένα σφραγισμένο βαρέλι και το έριξε στη θάλασσα, ελπίζοντας ότι η είδηση θα φτάσει στον προορισμό της, ακόμη και αν ο ίδιος δεν κατάφερε να επιβιώσει. Στην πραγματικότητα, ο Κολόμβος επέζησε και το σφραγισμένο βαρέλι δεν βρέθηκε ποτέ!


Τον 16ο αιώνα, το αγγλικό ναυτικό, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούσε μηνύματα σε μπουκάλι για να στείλει στην ξηρά πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις του εχθρού.


Το 1784 ο Chunosuke Matsuyama  έστειλε ένα μήνυμα δίνοντας λεπτομέρειες για το ναυάγιο του και τους 43 συνναύτες. Το μπουκάλι βρέθηκε  το 1935, στο χωριό Hiraturemura, τη γενέτειρα του Chunosuke Matsuyama!


Ιστορικά έχουμε πολλές αναφορές στο πέρασμα των χρόνων στα μηνύματα τα οποία για διάφορους λόγους εστάλησαν με αυτόν τον ιδιόμορφο τρόπο. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου αλλά και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου τα μηνύματα μέσα στα μπουκάλια των στρατιωτών άλλοτε ζητούσαν βοήθεια και άλλοτε μετέφεραν λόγια αγάπης σε ανθρώπους που πίστευαν ότι δεν θα ξαναδούν!
Στο βιβλίο Guinness World Records έχει καταγραφεί ένα μπουκάλι με μήνυμα που ταξίδευε για 92 χρόνια & 229 ημέρες στη θάλασσα!


Η έκθεση “msg in a Bottle” έρχεται να ανατρέψει τη μοίρα αυτών των μπουκαλιών με τα μηνύματα που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους και εάν έφτασαν, δεν έφτασαν ποτέ στην ώρα τους!


Γιώργος Τζάνερης

Σχετικές ειδήσεις
13.02.2017 15:54
Η gallery genesis γιορτάζει τα 7 χρόνια λειτουργίας της με την ομαδική έκθεση «Από τον Μεσοπόλεμο στον Μοντερνισμό: μικρά σενάρια για την Αθήνα».
Κωνσταντινούπολη: έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη στη gallery genesis
05.12.2016 17:29
Η gallery genesis παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Κωνσταντινούπολη”, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Η Ελληνική Σημαία: Ομαδική έκθεση στην Gallery Genesis
05.07.2016 15:28
H gallery genesis κάνει τα τελευταία εγκαίνια της σαιζόν 2015 – 2016, στις 14 Ιουλίου 2016 με την ομαδική έκθεση «Η Ελληνική Σημαία».
Άσπρο <=> Μαύρο: Ομαδική έκθεση στην Depôt Art Gallery
30.05.2016 12:35
Η Depôt Art Gallery σας προσκαλεί την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 στην ομαδική έκθεση των: Γιώργος Ζογγολόπουλος, Όπυ Ζούνη, Κωστής, Νίκος Τρανός, Γιώργος Τσακίρης, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, με τίτλο «Άσπρο <=> Μαύρο».
Η σημασία τού να είσαι ζώο: ομαδική έκθεση στη gallery genesis
05.05.2016 10:15
Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, στις 20.00 εγκαινιάζεται στη gallery genesis η έκθεση «Η σημασία τού να είσαι ζώο», σε επιμέλεια Μαρίας Γιαγιάννου. Αφορμή για την έκθεση αποτελεί το ομώνυμο δοκίμιο της επιμελήτριας στο βιβλίο «Μεταμοντέρνο Σώμα» (συλλογικό, Γαβριηλίδης 2016) όπου μελετά το φαινόμενο της θηριανθρωπίας στις εικαστικές τέχνες.