Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Τα Φαντάσματα της Μεσογείου: εγκατάσταση της Μαριάννας Στραπατσάκη στην Κρήτη

Τα Φαντάσματα της Μεσογείου: εγκατάσταση της Μαριάννας Στραπατσάκη στην Κρήτη

«Τα Φαντάσματα της Μεσογείου ή Οι αντικατοπτρισμοί του Παρελθόντος», η βίντεο-εγκατάσταση της Μαριάννας Στραπατσάκη εκτίθεται από την Τετάρτη 4 Ιουνίου στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, στο Ρέθυμνο. Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης σε συνεργασία με την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με την επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού.


Το έργο της Μαριάννας Στραπατσάκη υλοποιήθηκε το 1990 και έχει εκτεθεί σε ιδιαίτερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και σε μεγάλα Μουσεία του εξωτερικού όπου και έχει βραβευτεί. Από δω και στο εξής θα κατοικεί εσαεί στο Ρέθυμνο μετά την ευγενική δωρεά της δημιουργού στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.


Το έργο αντλεί τις αναφορές και την εικόνα του από το ναό της Αφαίας και το θαλασσινό τοπίο της Μεσογείου. Ανακαλεί τη ζώσα ισχυρή σχέση του ελληνικού μας παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον ενώ η διαχρονική σημασία της μνήμης φτάνει ως κατάθεση στον τόπο σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή. Η θάλασσα της Κρήτης άρα και της Μεσογείου κινδυνεύει από την επερχόμενη καταστροφή των πυρηνικών της Συρίας.


Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού

Σχετικές ειδήσεις
Ατομική έκθεση της Μαριάννας Ιγνατάκη στη γκαλερί CAN Christina Androulidaki
21.02.2017 13:11
Η γκαλερί CAN Christina Androulidaki εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 την ατομική έκθεση της Μαριάννας Ιγνατάκη, με τίτλο H Josie, η Πανοπλία και ο Μαλλιάνθρωπος.
Urban Layers – Νέα Φωτογραφικά Mονοπάτια στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
27.06.2016 10:00
Σε ένα φωτογραφικό σταυροδρόμι πολιτισμών, σε μια κρίσιμη στιγμή στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσεγγίζει τις ιστορικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου και θέτει το ερώτημα της έννοιας της ταυτότητας, συμμετέχει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αυτόν τον Ιούλιο.
Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας: εικαστική εγκατάσταση στο Μουσείο Μπενάκη
14.06.2016 14:26
Την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 12:00 - 14:00 εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), η εικαστική εγκατάσταση του γνωστού καλλιτέχνη Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας». Η εγκατάσταση θα φιλοξενείται στην αίθουσα των ρωμαϊκών γλυπτών του Μουσείου και θα παραμείνει εκεί έως τις 28 Αυγούστου 2016.
Jamal, ο δρόμος του Μεταξιού: η έκθεση ταξιδεύει στην Κέρκυρα
06.06.2016 11:23
Τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2016 το Μουσείο Μπενάκη παρουσίασε στο αθηναϊκό κοινό την έκθεση "Jamal, Ο δρόμος του Μεταξιού", ένα συμπαγές εικαστικό "αφήγημα" για τους σταθμούς ενός ταξιδιού που ξεκινούσε από τα βάθη της Άπω Ανατολής και έφτανε ως τις ακτές της Μεσογείου – και πάλι πίσω - συνδέοντας την οικονομία με την πολιτισμική αλλαγή.
The New Green Part 2 / The expectation: Εγκατάσταση της Μαρίας Τσάγκαρη στην Ύδρα
01.06.2016 13:58
Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, εγκαινιάζεται στην Ύδρα, στον παραθαλάσσιο δρόμο του οικισμού στη διαδρομή προς το Μανδράκι, η εικαστική εγκατάσταση της βραβευμένης Μαρίας Τσάγκαρη, με τίτλο The New Green Part 2 / The expectation.