Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Γιάννης Σκουρλέτης: 5 αφοπλιστικές… σκηνοθετικές οδηγίες, αποκλειστικά λίγο πριν την πρεμιέρα

Γιάννης Σκουρλέτης: 5 αφοπλιστικές… σκηνοθετικές οδηγίες, αποκλειστικά λίγο πριν την πρεμιέρα

 

Δύο μόλις ημέρες πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της παράστασης της ομάδας Βijoux de Kant ο σκηνοθέτης, Γιάννης Σκουρλέτης, μιλά αποκλειστικά στο Culturenow.gr και καταθέτει 5 σύντομα «σκηνοθετικά σημειώματα», απολύτως απαραίτητες αποσκευές για το ταξίδι μας προς τη γη της καλοσύνης».

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Ποιά είναι η Ραμόνα και ποιά η «συγγένειά» της με την Μπλανς Ντυμπουά αλλά και τη Στέλλα;

Γιάννης Σκουρλέτης: Όλες είναι πάσχουσες, με ανοιχτούς λογαριασμούς και ανοιχτά τραύματα. Παθιασμένα, σκληρά και εντελώς ευάλωτα πλάσματα. Ομογάλακτες.

 

Cul.N.: Θα χαρακτήριζα το θέατρο των Βijoux de Kant ως «εικαστική σκηνοθεσία του λόγου». Αποδέχεστε τον χαρακτηρισμό; Εσείς, ποιά χαρακτηριστικά θα προσδίδατε στο ύφος της δουλειάς σας; 

Γ.Σ.: Εγώ το λέω "σωματική σκηνοθεσία του λόγου"… εν αρχή ην ο λόγος - ένας λόγος που οριοθετείται από ακινησίες, αγγίγματα, ιδρώτα. Το σώμα ξέρει και το σώμα εκφέρει..

 

Cul.N.: Στις σκηνοθεσίες σας συνδυάζετε δύο φαινομενικά αντίθετα στοιχεία: Μία διεθνή θεατρικά γλώσσα και μία καθαρά ελληνική προδιάθεση. Ποιά είναι η άποψή σας σχετικά με το παραπάνω σχόλιο;  Έχετε στόχους για παρουσίαση της ομάδας στο εξωτερικό;

Γ.Σ.: Ελληνικός διεθνισμός, πείτε το κι έτσι. Αντιμετωπίζω την ελληνική ως μητρική γλώσσα και την εκάστοτε μητρική ως διεθνή. Ο πόνος, το σπάραγμα, οι  φωταψίες του έρωτα  δε χρειάζονται μεταφραστή. Είμαστε ήδη στο εξωτερικό, αν το θέλετε…

 

Cul.N.: Ας επιστρέψουμε στην παράσταση «Ραμόνα travel / η γη της καλοσύνης». Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με την Γλυκερία Μπασδέκη. Μετά τη συνεργασία σας στην παράσταση «Στέλλα travel: η γη της απαγγελίας» ακολουθεί η Ραμόνα στο Φεστιβάλ Αθηνών. Μήπως η φετινή παράσταση είναι το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας;

Γ.Σ.: Η τριλογία είναι, όντως, στο μυαλό μας. Με τη Μπασδέκη δε χρειάζεται να πούμε πολλά, μιλάμε κι οι δύο άπταιστα  τη γλώσσα του σκληρότατου ρομαντισμού της bijoux.

 

Cul.N.: Ποιά στοιχεία της ηρωίδας της παράστασης «Ραμόνα travel / η γη της καλοσύνης» είδατε στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη;

Γ.Σ.: Η Καρυοφυλλιά είναι μια αρχαία γυναίκα∙ κουβαλάει γδαρσίματα και λάμψεις, δηλητήρια και ιάματα. Είναι η Ραμόνα.

 

Η παράσταση  «Ραμόνα travel / η γη της καλοσύνης» θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, 1-5 Ιουνίου στην Πειραιώς 260. 

 

 

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Πέτρος Φιλιππιδης: Ο πλούτος βρίσκεται στο μαζί!
17.06.2016 13:28
Ο Γιώργος Κιμούλης,ο Γιάννης Μπέζος και ο Πέτρος Φιλιππίδης, το πρώτο Παρασκευοσάββατο του Ιουλίου, βάζουν «πλώρη» για την Αργολίδα, αφού πρόκειται να ανοίξουν την αυλαία του Φεστιβάλ Επιδαύρου, με τον «Πλούτο», το τελευταίο σωζόμενο έργο του πατέρα της αττικής κωμωδίας. Κατόπιν θα ακολουθήσει μία μεγάλη περοδεία της παράστασης σε όλη τη χώρα! Ο Πέτρος Φιλιππιδης, που έπαιξε πρώτη φορά Αριστοφάνη στην Επίδαυρο πριν από 32 χρόνια, επιστρέφει αυτή τη φορά υποδυόμενος τον Καρίωνα.
Ευθύμης Θέου: Τη δουλειά των Vasistas χαρακτηρίζει μία βαθιά ανάγκη για καθαρότητα
16.06.2016 10:11
Η διακεκριμένη θεατρική ομάδα Vasistas (φεγγίτης, στα γαλλικά) παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Αθηνών το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου «Απολογίες 4&5», στις 20 και 21 Ιουνίου. Λίγο πριν παρακολουθήσουμε στην Πειραιώς 260 την παράσταση των Vasistas, ας δούμε τι μας είπε ο ηθοποιός Ευθύμης Θέου, ο πιο παλιός και σταθερός συνεργάτης της ομάδας, για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, την καλλιτεχνική τους «συνύπαρξη» με τον Ευθύμη Φιλίππου και τα μελλοντικά τους σχέδια...
Λυδία Φωτοπούλου: Με προβληματίζει η έλλειψη συναίσθησης στην κοινωνία
24.02.2016 10:45
Η Λυδία Φωτοπούλου παραμένει πιστή εργάτρια του θεάτρου από την αρχή της καριέρας της μέχρι σήμερα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ως ηθοποιός συνδέθηκε κατεξοχήν με το σανίδι, συνεργαζόμενη με τους σπουδαιότερους Έλληνες σκηνοθέτες, σε κάποιες από τις σημαντικότερες σκηνές της χώρας. Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης «Όπερας της Πεντάρας» στο Παλλάς, όπου κρατά τον ρόλο της «Τζέννυ», συζητήσαμε μαζί της για το ιδιαίτερο αυτό έργο και πόσο σύγχρονος αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ο Μπρεχτ.
Θεοδώρα Τζήμου: Η Σαλώμη αγγίζει τα όρια της υπέρβασης
25.11.2015 16:22
Στο άκουσμα του ονόματός της, το φιλοθεάμον κοινό συμφωνεί αμέσως τόσο για το ιδιαίτερο ταλέντο της, όσο και για την ενδιαφέρουσα προσωπικότητά της. Αυτό το διάστημα βρίσκεται στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής και υπό τη «μαγική» σκηνοθετική μπαγκέτα του Θέμελη Γλυνάτση, καλείται να ερμηνεύσει την «Σαλώμη», στο ομώνυμο κείμενο του Όσκαρ Γουάιλντ. Εμείς, συναντήσαμε τη Θεοδώρα Τζήμου, λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα και μιλήσαμε μαζί της για την παράσταση, τον απαιτητικό ρόλο που καλείται να ερμηνεύσει, ενώ αναφερθήκαμε στα δημιουργικά χρόνια της καριέρας της και σε σημαντικές συνεργασίες.
8 ερωτήσεις στον Θάνο Τοκάκη εν' όψει της παράστασης «Ο Μαδαφάκας με το καπέλο»
26.10.2015 14:55
Ο Θάνος Τοκάκης, μέσα σε λίγα χρόνια μετρά πολλές καλές θεατρικές στιγμές και καθιερώνεται με σταθερά βήματα στο σανίδι, συνεργαζόμενος κατά καιρούς με σκηνοθέτες όπως ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Νίκος Μαστοράκης, ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Θωμάς Μοσχόπουλος και άλλοι. Πριν λίγο καιρό δοκίμασε και ο ίδιος τις δυναστότητές του στην σκηνοθεσία με την «Hannele» και φέτος θα επιστρέψει σε αυτόν τον «ρόλο», με την μαύρη κωμωδία «Μαδαφάκας με το καπέλο» στο Skrow Theater.