Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου γιορτάζει τα έκτα γενέθλιά του

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου γιορτάζει τα έκτα γενέθλιά του

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς γιορτάζει τα έκτα γενέθλια του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, οι οποίες ανοίγουν και επισήμως το θερινό του πρόγραμμα .

 
Το Μουσείο εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2008 και έκτοτε περίπου 120.000 άτομα έχουν επισκεφθεί τις συλλογές του και έχουν παρακολουθήσει τις ποικίλες δράσεις του. Επιθυμώντας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνεχώς διευρυνόμενου κοινού του αλλά και να ενδυναμώσει τους δεσμούς του με την τοπική κοινωνία, προωθεί καινούργιες συνεργασίες με μουσεία ή άλλους πολιτιστικούς φορείς της Τήνου και της Αθήνας.


Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

- Το Σάββατο 31 Μαΐου, στις 20:00, εγκαινιάζεται η έκθεση του Κώστα Τσόκλη «Άρτεμις», η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά μετά τη διοργάνωσή της στην πόλη Βαρέζε της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εικαστική εγκατάσταση που θα δει το κοινό στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου αποτελεί μια νέα προσέγγιση εκείνης που αρχικώς δημιουργήθηκε το 1997 για τη «Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και ανήκει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Καλλιτέχνης με διεθνή απήχηση, εισηγητής της «Ζωντανής Ζωγραφικής» από το 1986, όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας, ο Κ. Τσόκλης αναφέρει για το συγκεκριμένο έργο: «Προσπάθησα να βάλω σε αυτήν την έκθεση, τόσο από την αρχαιότητα, όσο αυτή εξακολουθεί να καθορίζει τη μοίρα μου. Τόσο από νοσταλγία, όσο η ανελέητη καθημερινότητα μού το συγχωρεί, και τόση τέχνη, όση απαιτείται για να δικαιολογήσω την παρουσία μου στον χώρο της σύγχρονης δημιουργίας».


Η περιοδική έκθεση «Άρτεμις» είναι καρπός της συνεργασίας του Π.Ι.Ο.Π. με το Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της «Κόκκινος Ε.Π.Ε.». Αφετηρία δικτύωσης των συγκεκριμένων πολιτιστικών φορέων της Τήνου αποτέλεσε ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου 2014 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).


- Την ίδια ημέρα (31/5), στις 21:00, η πολυμελής Ορχήστρα του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (Μ.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.) θα εμφανιστεί, για πρώτη φορά στην Τήνο, συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα γενέθλια του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας. Με όχημα την ελληνική παραδοσιακή μουσική , η παράσταση «Θάλασσα, δέντρα και βουνά» θα μεταφέρει το κοινό από τη Μικρά Ασία έως τα Επτάνησα και την Κρήτη, κι από τα Δωδεκάνησα έως την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Η επιμέλεια του προγράμματος ανήκει στον μουσικολόγο Πέτρο Μουστάκα (περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ορχήστρα θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://melmokemathimata.com/).


- Την Κυριακή 1 Ιουνίου, από τις 11:00 έως τις 12:00, τα μέλη της Ορχήστρας θα βρίσκονται στο Μουσείο για να «συστήσουν» στους επισκέπτες τα μουσικά τους όργανα . Μικροί και μεγάλοι θα μάθουν λεπτομέρειες για το πώς έχουν κατασκευαστεί και με ποιον τρόπο παίζονται το μαντολίνο, το σαντούρι, το λαούτο, το πολίτικο λαούτο, το ούτι, το μπεντίρ και το τουμπελέκι.

Σχετικές ειδήσεις
Το ΕΜΣΤ στη λίστα των μουσείων του THE SPACES για το 2017!
05.01.2017 14:56
Η ιστοσελίδα The Spaces προτείνει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως ένα από τα σημαντικά μουσεία που πρέπει να επισκεφτούμε, ανάμεσα σε άλλα, τα οποία ανοίγουν τις πύλες τους το 2017.
Εννέα Ρωσικές Ιστορίες: έκθεση από το ΚΜΣΤ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
19.10.2016 15:48
Γιορτάζοντας το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει την περιοδική έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από τις συλλογές του ΚΜΣΤ», η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 19:30. Η έκθεση φιλοξενείται στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της πόλης (Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας), όπου για πρώτη φορά διοργανώνεται κοινό πλαίσιο δράσης. Με αφορμή τον εορτασμό του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η δικτύωση αυτή την φορά θα αναδείξει τους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς του τόπου μας με τη Ρωσία.
Ομαδική έκθεση γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στη Τήνο
19.07.2016 15:45
Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ σας προσκαλεί στα εγκαίνια έκθεσης των Θεόδωρου Παπαγιάννη, Γιάννη Καγιώργη, Δημήτρη Σκαλκώτου, Πραξιτέλη Τζανουλίνου, την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου).
Olympic Flame 2016: Έκθεση στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων στο Νομισματικό Μουσείο
17.05.2016 11:34
Με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Ρίο, διοργανώνεται στο Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση, ενταγμένη στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
28.04.2016 10:42
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει για ακόμη μια χρονιά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων!