Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Πολύχρωμες αφηγήσεις - Αντόν Τσέχοφ

Πολύχρωμες αφηγήσεις - Αντόν Τσέχοφ

Από τις εκδόσεις Ροές και στη σειρά «Ρώσοι συγγραφείς» κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αντόν Τσέχοφ με τίτλο Πολύχρωμες αφηγήσεις, σε μετάφραση του Πάνου Σταθόγιαννη και επιμέλεια της Βιργινίας Γαλανοπούλου, η οποία υπογράφει και το εισαγωγικό σημείωμα.

 

Οι Πολύχρωμες αφηγήσεις περιλαμβάνουν δεκατέσσερα διηγήματα, που καλύπτουν ολόκληρη τη λογοτεχνική πορεία του Αντόν Τσέχοφ, από τα πρώτα του βήματα, όπου είναι εμφανής η επιρροή συγγραφέων όπως ο Γκόγκολ και ο Τουργκένιεφ, μέχρι την ώριμη περίοδό του, όταν πια έχει διαμορφώσει τη δική του φωνή , κατακτώντας ξεχωριστή θέση στη ρωσική και παγκόσμια λογοτεχνία .

Τα διηγήματα αυτά μάς δίνουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουμε το ιδιαίτερο ταλέντο του συγγραφέα να δημιουργεί μοναδικά πορτρέτα όχι μόνο των ηρώων του αλλά και μιας ολόκληρης εποχής και της κοινωνίας όπου αυτοί ζουν και διαμορφώνουν τη συνείδησή τους. Με τον λακωνικό λυρισμό που τον διακρίνει, με την αριστοτεχνική χρήση μιας πολυεπίπεδης χρονικής αφήγησης που ξαφνιάζει με την απλότητά της, μέσα από μία μόνο σκηνή , ο Τσέχοφ κατορθώνει να διεισδύσει στην ψυχή των ηρώων του, να ξετυλίξει το νήμα ολόκληρης της ζωής τους, να μας συγκινήσει με τα όνειρά τους ή να μας περιγράψει τη μουντή ύπαρξή τους. Πρόσωπα που αγωνίζονται να επιβιώσουν στην τσαρική αυτοκρατορία δυο δεκαετίες προτού ξεσπάσει η Πρώτη Επανάσταση, άνθρωποι που πασχίζουν να βρουν το δρόμο τους στο μεταίχμιο ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο μάς ξεναγούν στη Ρωσία του Τσέχοφ μέσα από αφηγήσεις γραμμένες με ωμό ρεαλισμό αλλά και βαθύ ανθρωπισμό.

 

Ο Γιάννης Αντωνιάδης γράφει κριτική για το βιβλίο.

Σχετικές ειδήσεις
Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα - Κέιτ Σοπέν
30.12.2016 14:00
Από τις εκδόσεις Ροές, και στη σειρά «MicroMEGA / Λογοτεχνία», κυκλοφόρησε το βιβλίο Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα της Κέιτ Σοπέν, σε μετάφραση της Δέσποινας Σαραφείδου.
Αντόλφ - Benjamin Constant
05.12.2016 10:11
Από τις εκδόσεις PRiNTA και στη σειρά «Οι Κλασικοί» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Benjamin Constant με τίτλο Αντόλφ, σε μετάφραση της Μαρίας Σπυριδοπούλου, η οποία υπογράφει και το εκτενές επίμετρο.
Τα φετινά βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων
25.10.2016 14:25
Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τα βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων θα απονεμηθούν εφέτος στον συγγραφέα, μεταφραστή και επιμελητή εκδόσεων Ζήση Σαρίκα και στον αρχιτέκτονα και ιστορικό του βιβλίου Κωσταντίνο Σπ. Στάικο.
Μια ματιά στον κόσμο του Αντόν Τσέχοφ - Ελένη Κατσιώλη
15.02.2016 11:23
Το βιβλίο της Ελένης Κατσιώλη, Μία ματιά στον κόσμο του Αντόν Τσέχοφ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λέμβος.
Χονολουλού και άλλα διηγήματα - Somerset Maugham
19.01.2016 10:35
Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο Χονολουλού και άλλα διηγήματα - Somerset Maugham σε μετάφραση της Παλμύρας Ισμυρίδου.