Το Samos Young Artists Festival θα πραγματοποιηθεί και αυτή τη χρονιά στην πανέμορφη Σάμο

από τις 7 μέχρι τις 13 Αυγούστου 2013.

Μια εκλεκτή συνάντηση καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, από την Δύση

ως την Ανατολή.

Μια πλατφόρμα δημιουργικής εργασίας, ανταλλαγής πολιτιστικών απόψεων αλλά και μουσικών διαλόγων που ζωντανεύει κάθε χρόνο στη Σάμο, σε κομβικό σημείο, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. 7 ημέρες, 7 συναυλίες που πραγματοποιούνται στο αρχαίο θέατρο του λιμανιού του Πυθαγορείου της Σάμου.

Το Samos Young Artists Festival φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της πιο αναγνωρίσιμης απ’ όλους καθολικής γλώσσας, εκείνης της μουσικής. «Η επικοινωνία και η ανταλλαγή πολιτιστικών μηνυμάτων μεταξύ των νέων καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες μπορεί να δημιουργήσει μια νέα μουσική γλώσσα».

Με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησαν το 2010 οι ιδρυτές Χιόνα Ξανθοπούλου-Schwarz και Dr. Kurt Schwarz το Samos Young Artists Festival και ήδη προχωρούν στην 4η κατά σειρά διοργάνωση. Ένα Φεστιβάλ που χρηματοδοτείται από ιδιωτική πρωτοβουλία και υποστηρίζεται ενεργά από τοπικούς οργανισμούς, Ιδρύματα καθώς και από τον Δήμο Σάμου.

Για τον σχεδιασμό και την διαχείριση του Φεστιβάλ η οικογένεια Schwarz ίδρυσε πρόσφατα το Schwarz Foundation, Eλληνογερμανικό Πολιτιστικό Κοινωφελές Ίδρυμα.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής και υπεύθυνος για την επιλογή του προγράμματος

είναι φέτος ο σπουδαίος βιολιστής Daniel Nodel. Ο Daniel Nodel κατάγεται

από το Minsk της Λευκορωσίας, ζει και εργάζεται στη Γερμανία και είναι

μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. «Θα παίξουμε μουσικές συνθετών της Μεσογείου με την ευχή για ειρήνη στη Μεσόγειο» μας λέει το Camerata Smyrna Woodwind Quintet, που μεταξύ άλλων θα μας παρουσιάσει έργα των Rossini, Saygun και Κωνσταντινίδη.

Την έναρξη του προγράμματος αναλαμβάνουν φέτος οι Gitanes Blonde.

Οι 4 καλλιτέχνες από το Μόναχο μας ανοίγουν έναν μικρό θησαυρό γεμάτο

μουσικά μαργαριτάρια: από Βαλκανική και εβραϊκή μουσική (Klezmer) μέχρι

ιρλανδέζικους, ρώσικους και νοτιοαμερικάνικους ρυθμούς.

Η Olga Michula, cymbalom και η Anastasia Feierlein, πιάνο θα παρουσιάσουν μια αναδρομή στην ιστορία της μουσικής ξεκινώντας από τον Couperin και καταλήγοντας στην χώρα καταγωγής τους τη Ρωσία και σε μουσικές του περασμένου αιώνα.

Το γερμανικό Aramis Trio θα μας παρουσιάσει έργα των Schumann, Kirchner και Schubert ενώ ο πιανίστας Caspar Frantz θα μας προσφέρει μια νοσταλγική αναδρομή με έργα των Bach, Schumann, Lachenmann και Brahms.

Δίπλα στους διεθνείς καλεσμένους, το κουαρτέτο εγχόρδων Tετρακτύς θα έρθει για να μας αποδείξει ότι η μουσική ξεπερνάει κάθε διαφορά και αντιπαλότητα. Οι μουσικοί που απαρτίζουν το Tετρακτύς σπούδασαν, μεταξύ άλλων, και στη Γερμανία. Οι νεαροί Έλληνες και Τούρκοι του κουαρτέτου θα παίξουν έργα των Bach, Σκαλκώτα, Shostakovitch και Beethoven και με το δικό τους τρόπο θα συμβάλουν στην κατανόηση της διαφορετικότητας των λαών. Με τον ίδιο τρόπο και με τον ίδιο στόχο οι βραβευμένες και όμορφες γαλλίδες του συνόλου ZaΏde, θα κλείσουν το φετινό Φεστιβάλ με έργα των Iάννη Ξενάκη, Joseph Haydn, Leoš Janαθek, Felix Mendelssohn.

 

Samos Young Artists Festival. Από τις 7 έως και τις 13 Αυγούστου, επτά ημέρες δημιουργίας, ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλλιτέχνες από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Τουρκία. Όλες οι συναυλίες πραγματοποιούνται μετά το ηλιοβασίλεμα, τις πιο δροσερές ώρες της καλοκαιρινής ημέρας, υπό το φως των αστεριών που αναδεικνύουν το όμορφο Θέατρο του Πυθαγορείου.

 

 

 

Πρόγραμμα Samos Young Artists Festival 2013

Τετάρτη, 7/8 | Gitanes Blondes, Γερμανία

Πέμπτη, 8/8 | Camerata Smyrna Woodwind Quintett, Τουρκία

Παρασκευή, 9/8 | Olga Mishula (Cimbalom), Anastasia Feierlein (piano), Ρωσία

Σάββατο, 10/8 | Αramis Trio, Γερμανία

Kυριακή, 11/8 | Τetraktys κουαρτέτο εγχόρδων, Ελλάδα

Δευτέρα, 12/8 | Caspar Frantz (πιάνο), Γερμανία

Τρίτη, 13/8 | ZaΏde-Quartett, Γαλλία

Για το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα:

www.samosfestival.com

και την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook:

www.facebook.com/SamosFestival