Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

A State of Mine: έκθεση στο Camp

A State of Mine: έκθεση στο Camp

Το Camp παρουσιάζει την έκθεση A State of Mine (Or the transformation of the quotidian object), από την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014.


“Σύμφωνα με την θεωρία του αγνωστικισμού, ο άνθρωπος δεν έχει την δυνατότητα να γνωρίζει τους νόμους, την αιτία και τη φύση της αντικειμενικής πραγματικότητας, δεν έχει πρόσβαση στην εξωτερική πραγματικότητα με αντικειμενικό τρόπο αλλά μέσα από τις γνωστικές και τις ψυχολογικές του δομές. Με αυτή την έννοια αντιλαμβάνεται αλλά και συμμετέχει στην κατασκευή και όχι στην αντικειμενική προσέγγιση της πραγματικότητας.”


Από την στιγμή λοιπόν που ο άνθρωπος άρχισε να παρατηρεί τον κόσμο προσπαθώντας να τον ερμηνεύσει, -κυρίως ζωγραφικά-, ξεκίνησε κατά κάποιον τρόπο να τον μορφοποιεί. Να του δίνει μία καινούργια διάσταση, σύμφωνα με την δική του αντίληψη -ή ας πούμε θέση όρασης-, να δίνει υπόσταση στην εικόνα του, μέσα από το δικό του πρίσμα. Να τον μεταφράζει.


Παράλληλα όμως, και ξεκινώντας να σχηματίζει τις πρώτες κοινωνικές δομές και να συγκροτείται σε ομάδες, -στην αρχή υπό την μορφή της οικογένειας-, άρχισε να οριοθετεί την περιοχή του και να οικειοποιείται την γη που τον περιβάλλει -πράγμα που σήμερα εμφανίζεται σε μεγαλύτερη κλίμακα, όπως ξέρουμε, με την μορφή κρατών-, προστατεύοντας κατά κάποιο τρόπο τον χώρο του, μεταμορφώνοντας το περιβάλλον του (φυσικό χώρο) σύμφωνα με τις ανάγκες του.


Αυτή και μόνο η πράξη, είναι μία πράξη «δανεισμού». Είναι η ίδια διανοητική, διεκπεραιωτική διαδικασία και αυτενέργεια που ακολουθούν και οι σύγχρονοι εικαστικοί, όταν απέναντί τους εχουν να αντιμετωπίσουν και να διαπραγματευτούν τον φυσικό κόσμο, -αλλά και όχι μόνο-. Δανείζονται κατά κάποιον τρόπο από αυτόν, στοιχεία, φόρμες, υφές, αισθήσεις, σχήματα, μορφές, εντυπώσεις , για να επαναδημιουργήσουν εκ νέου έναν καινούργιο «κόσμο», ολότελα δικό τους, με νέες δομές, κανόνες και μορφολογία.


Με βάση αυτήν την θεώρηση, δέκα νέοι εικαστικοί, διαχειρίζονται έτοιμα, καθημερινής χρήσης αντικείμενα (found objects) και τα μετασχηματίζουν σε εικαστικό λόγο αφηγούμενοι έτσι τις δικές τους ιστορίες. Προσεγγίζουν το θέμα, ο καθένας με το δικό του εκφραστικό μέσο, και διαπραγματεύονται, το πώς ένα αντικείμενο ή ένας χώρος γίνεται δικός σου. Βρίσκεται υπό την κατοχή σου. Τον οικειοποιείσαι, είτε αλλάζοντας τον χώρο του άρα και την ιδιότητα και χρηστικότητά του, είτε επεμβαίνοντας με έναν εικαστικό τρόπο αλλάζοντάς την μορφή και το περιεχόμενό του.


Συμμετέχοντες: Γιώργος Γαϊτάνος, Φωτεινή Διέλλα, Χρήστος Κωτσούλας (Capten), Νατάσα Μπόλκα, Δημήτρης Παππάς , Άλκηστις-Λάρα Παπαδάκη, Κατερίνα Παπαζήση, Πάνος Σκουλούδης, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Λυδία Χατζηστεφανίδου

Επιμέλεια: Σκουλούδης Πάνος

Σχετικές ειδήσεις
After Europe / Μετά την Ευρώπη: Έκθεση του Jonas Staal στην State of Concept
14.06.2016 12:47
Η State of Concept παρουσιάζει τη Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα του Ολλανδού καλλιτέχνη Jonas Staal, με τίτλο After Europe/ Μετά την Ευρώπη σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη.
C’est l’est not ouest: Έκθεση της Laure Prouvost στην State of Concept
04.04.2016 13:56
H State of Concept παρουσιάζει από τις 8 Απριλίου 2016 την πρώτη ατοµική έκθεση της Laure Prouvost στην Αθήνα µε τίτλο C’est l’est not ouest σε επιµέλεια Ηλιάνας Φωκιανάκη.
Through the fog: Descripting the present: Ομαδική έκθεση στην State of Concept
01.02.2016 12:05
Η State of Concept παρουσιάζει από τις 5 Φεβρουαρίου 2016 την ομαδική έκθεση με τίτλο Through the Fog: Descripting the Present σε επιμέλεια Nick Aikens.
Το La Town, της Cao Fei στην State of Concept
08.01.2016 12:49
Η State of Concept παρουσιάζει το La Town (2014) της Cao Fei, ένα από τα πρόσφατα έργα της, το οποίο παρουσιαζόταν μέχρι πρότινος στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας.
Study Room: The state of things: Ομαδική έκθεση στη γκαλερί The Breeder
24.12.2015 16:25
H γκαλερί The Breeder παρουσιάζει από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 την έκθεση Study Room: The State of Things σε συντονισμό του καλλιτέχνη Βαγγέλη Βλάχου. Συμμετέχουν οι Γιώτα Ιωαννίδου, Νατάσα Μπιζά και Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου.