Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Με τους Ρομά στο μουσείο: προβολές ταινιών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Με τους Ρομά στο μουσείο: προβολές ταινιών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ) οργανώνει την Τετάρτη 28 Μαΐου και ώρα 18.00 εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της δράσης «Με τους Ρομά στο μουσείο ».


Θα προβληθούν σε πρώτη προβολή οι ταινίες που γυρίστηκαν στο πλαίσιο της δράσης, σε σύμπραξη με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, «Οδός ‘Ιριδος» (50΄) της Μύρνας Τσάπα, «Μικρές ιστορίες Ρομά» (67΄) του Σταύρου Ψυλλάκη, καθώς και τρέιλερ των ταινιών του Νίκου Αναγνωστόπουλου και της Μαρίνας Δανέζη. Το συγκρότημα Sam Roma (Είμαστε Ρομά) θα παίξει παραδοσιακή μουσική .


Η συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ (πρόγραμμα PROGRESS) δράση «Με τους Ρομά στο Μουσείο», που υλοποιεί το ΒΧΜ την περίοδο 2013-14, έχει ως στόχο να προωθήσει την κοινωνική πρόσβαση Ρομά πληθυσμών στην πολιτιστική κληρονομιά, να τονώσει την ιστορική τους αυτογνωσία, να γνωστοποιήσει σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας χαρακτηριστικά της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά που ανατρέπουν στερεότυπες αντιλήψεις.


Στο πλαίσιο της δράσης, εκτός από την παραγωγή των ταινιών, το Βυζαντινό Μουσείο προχώρησε:
• στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προσαρμοσμένων μουσειακών εκπαιδευτικών δράσεων για σχολικές ομάδες με σημαντική παρουσία Ρομά μαθητών,
• στη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων (συζητήσεις, προβολές ταινιών, μουσικές εκδηλώσεις) για την προβολή πτυχών της ταυτότητας των Ελλήνων Ρομά,
• στην επιμόρφωση νέων Ρομά σε θέματα πολιτιστικής διαμεσολάβησης και την πραγματοποίηση με τη συμμετοχή τους δράσεων προσέγγισης με την κοινότητα,
• στην έκδοση τόμου με κείμενα που αναδεικνύουν πλευρές της ιστορικής διαδρομής των Ρομά στον ελλαδικό χώρο και προβάλουν δράσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση τρεχόντων προβλημάτων σε θέματα εκπαίδευσης και πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά.


Τέλος, σε συνεργασία με περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 3η ΕΒΑ/Χίος, 5η ΕΒΑ/Σπάρτη, 12η ΕΒΑ/Καβάλα, 21η ΕΒΑ/Κέρκυρα, 23η ΕΒΑ/Χαλκίδα, 26η ΕΒΑ/Καλαμάτα) και με τη σύμπραξη συνδέσμων από τις ίδιες τις κοινότητες, πραγματοποιήθηκαν προσαρμοσμένες ενημερωτικές-εκπαιδευτικές δράσεις γνωριμίας των κοινοτήτων Ρομά με τα κατά τόπους μουσεία και μνημεία.


Η επιτυχία της δράσης «Με τους Ρομά στο μουσείο», που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην στενή συνεργασία με τους άμεσα εμπλεκόμενους πληθυσμούς, υπογραμμίζει τις πολλαπλές δυνατότητες των μουσείων και των υπηρεσιών πολιτισμού, με τον θεσμικό ρόλο τους και το κύρος που διαθέτουν, να παρεμβαίνουν θετικά σε κοινωνικό επίπεδο.

Σχετικές ειδήσεις
Το Μουσείο Κινηματογράφου συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
23.09.2016 11:20
Το Μουσείο Κινηματογράφου συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που φέτος πραγματοποιούνται από την Παρασκευή 23 έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016.
Η ταινία
13.09.2016 15:43
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας προσκαλεί στην ειδική προβολή της ταινίας «Υπόθεση Νοτόριους» (Notorious - 1946, 101’), του Άλφρεντ Χίτσκοκ, την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016, 20:30, στα παρακάτω 5 μουσεία του Δικτύου του ΠΙΟΠ: Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και Μουσείο Μαστίχας Χίου.
6ο Athens Open Air Film Festival: Το Θέατρο του Αίματος, του Ντάγκλας Χίκοξ στο Νομισματικό Μουσείο
25.08.2016 15:40
Στα πλαίσια του 6oυ Athens Open Air Film Festival και του αφιερώματος «Shakespeare in the City», θα προβληθεί η ταινία «Το Θέατρο του Αίματος» (Theatre of Blood, 1973) του Ντάγκλας Χίκοξ στο Νομισματικό Μουσείο την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016.
Καλοκαιρινές προβολές στο «Σινέ Θερμαΐς» με ελεύθερη είσοδο
04.08.2016 17:02
Ο Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος «Σινέ Θερμαϊς» σας προσκαλεί και φέτος να απολαύσετε μοναδικές κινηματογραφικές προβολές ταινιών, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό, με ελεύθερη είσοδο, από 7 Αυγούστου έως 14 Σεπτεμβρίου.
Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής: προβολή στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα
18.04.2016 10:52
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής» (2010, 42) των Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη, τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο παρουσία των σκηνοθετών.