Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Κόκκινη Σαν Το Αίμα - Salla Simukka
Δημοσίευση: Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 11:34
Βιβλίο: Κόκκινη Σαν Το Αίμα - Salla Simukka

Σερφάροντας μια μέρα στο διαδίκτυο, και καθώς έκανα scroll στην αρχική μου σελίδα στο Facebook, την προσοχή μου τράβηξε ένα υπέροχο εξώφυλλο στα χρώματα του λευκού, του μαύρου και του κόκκινου. Τίτλος του, "Κόκκινη Σαν Το Αίμα", ο οποίος και συμπληρωνόταν από την αναφορά πως το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μέρος της "Τριλογίας Της Χιονάτης". Αμέσως, απόρησα. Χωρίς να έχει κυκλοφορήσει ακόμη η επίσημη περίληψη του βιβλίου, δεν μπορούσα να μην αναρωτιέμαι τι θέμα να έχει το συγκεκριμένο βιβλίο, τι ακριβώς πραγματεύεται. Οι υποθέσεις που έκανα, πολλές αλλά όλες αποδείχθηκαν λανθασμένες και τελικά, φτάνοντας το βιβλίο στα χέρια μου, και ξεκινώντας την ανάγνωσή του, διαπίστωσα πως ήταν κάτι πολύ πιο ιδιαίτερο απ' όσο μου είχε περάσει από το μυαλό.


Η δεκαεπτάχρονη Χιονάτη , ζει σε μια επαρχιακή πόλη της Φιλανδίας, μακριά από τους γονείς της, ενώ παράλληλα φοιτά σε ένα καλλιτεχνικό λύκειο. Μαθημένη σε μια μοναχική κι εσωστρεφή καθημερινότητα, παρατηρώντας τα πάντα και τους πάντες γύρω της αλλά με την ίδια να μένει σχεδόν αόρατη, θα μπλεχτεί άθελά της σε μια ιστορία που είναι πολύ πιο περίπλοκη απ' όσο αρχικά φαντάζει. Μια παρέα τριών συμμαθητών της, μια τσάντα με χρήματα βουτηγμένα στο αίμα τα οποία πλύθηκαν και αφέθηκαν να στεγνώσουν στον σκοτεινό θάλαμο του σχολείου τους, ένα κύκλωμα ναρκωτικών και διαφθοράς στο οποίο είναι μπλεγμένοι άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας. Μια ιστορία που ξεκίνησε ως απειλή, ως αστείο... ποιος ξέρει! Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε μυστήριο, έχει και μια λύση και η Χιονάτη, είναι αποφασισμένη να την ανακαλύψει, ακόμα κι αν το κόστος είναι υψηλό.


Η Salla Simukka είναι μια συγγραφέας η οποία έχει προκαλέσει με το συγκεκριμένο έργο της δεκάδες συζητήσεις γύρω από το όνομά της, ενώ η " Τριλογία Της Χιονάτης" έχει γίνει best seller όπου κι αν έχει κυκλοφορήσει. Βέβαια, οι κριτικές που έχει λάβει είναι αρκετά διφορούμενες, αλλά αυτό πιστεύω πως οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο. Το ότι ορισμένοι από τους αναγνώστες που στέκονται αρνητικοί απέναντι στο βιβλίο, δεν μπήκαν στην λογική του να αναγνωρίσουν σε ποιο είδος υπάγεται. Γιατί, ναι, η ιστορία της Χιονάτης είναι ξεκάθαρα ένα αστυνομικό μυθιστόρημα μυστηρίου με ψυχολογικές προεκτάσεις, ωστόσο, ανήκει στην εφηβική-νεανική κατηγορία του είδους και όχι στην ενήλικη και ως εκ τούτου, πολλά πράγματα, έπρεπε να αντιμετωπιστούν με έναν αρκετά διαφορετικό, ίσως και πιο εύπεπτο τρόπο, και οφείλω να ομολογήσω πως η Simukka τα κατάφερε περίφημα όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι και όχι μόνο σε αυτό.


Η Χιονάτη είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον χαρακτήρας. Βέβαια, δεν είναι πάρα πολλά τα στοιχεία που μας δίνονται γύρω από την ίδια και το παρελθόν της και σαφέστατα, δεν θα έλεγα όχι σε μια μεγαλύτερη εμβάθυνση στα άδυτα της ψυχής και του μυαλού της, ωστόσο, δεν αισθάνομαι πως έχω ουσιαστικό λόγο να διαμαρτυρηθώ γι΄αυτό. Αντίθετα, το ότι η συγγραφέας επιλέγει να μας δώσει ακριβώς τόσο-όσο, έγινε επί τούτου κι εξυπηρετεί κάποια μεγαλύτερη σκοπιμότητα την οποία θα ανακαλύψουμε στα επόμενα βιβλία της σειράς. Άλλωστε, ποια θα ήταν η γοητεία του να γνωρίσουμε στον απόλυτο βαθμό ένα πρόσωπο τόσο ιδιαίτερο, χαρισματικό αλλά και παράξενο, όπως είναι η Χιονάτη; Με τον τρόπο αυτό, ίσως και να χανόταν ένα μεγάλο μέρος της μαγείας και του μυστηρίου που δημιουργεί γύρω από το πρόσωπο της κεντρικής της ηρωίδας, αλλά και της ίδιας της ιστορίας της που διανθισμένο με "παραμυθένιες" στιγμές, αποδεικνύει πως ακόμα και τα παραμύθια δεν είναι πάντα ροζ και πως μπορούν να είναι τρομακτικά.


Λόγος απλός, στρωτός, ισορροπημένος, χωρίς να ακροβατεί ανάμεσα στην καλή αφήγηση και στην προσπάθεια φτηνού εντυπωσιασμού όπως συνηθίζεται στην λογοτεχνία μυστηρίου και όλα αυτά γιατί πολύ απλά, η Simukka δεν έχει λόγο να καταφύγει σε τέτοια τεχνάσματα που στην πραγματικότητα, δεν αποδίδουν όσο κι αν ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν το αντίθετο. Γοητευτικό και μυστηριώδες, σκοτεινό και απειλητικό, ικανό να σου προκαλέσει άγχος αλλά και να σε μαγέψει, κρατώντας σε καθηλωμένο από την πρώτη κιόλας σελίδα και αφήνοντάς σε χωρίς ανάσα μέχρι να φτάσεις στην τελευταία, το "Κόκκινη Σαν Το Αίμα" είναι μια εντυπωσιακή αφετηρία για μια πολλά υποσχόμενη σειρά. Παράλληλα, δεδομένου ότι απευθύνεται κατεξοχήν σε νεανικό κοινό, είναι ιδανική επιλογή ώστε να μυηθεί κάποιος σε αυτό το λογοτεχνικό είδος και τελικά, να το αγαπήσει κάνοντάς το αναπόσπαστο κομμάτι της αναγνωστικής του καθημερινότητας. Αν περιμένω με αγωνία την συνέχεια; Είναι το μόνο βέβαιο!


Το βιβλίο της Salla Simukka, Κόκκινη σαν το αίμα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Διαβάστε πληροφορίες για το βιλίο, εδώ.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.