Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Μουσική παράσταση με τον Λεονάρδο Βαλενστάιν στη Διέλευση

Μουσική παράσταση με τον Λεονάρδο Βαλενστάιν στη Διέλευση

Ο Λεονάρδος Βαλενστάιν, συνθέτης και πιανίστας , παρουσιάζει ένα μικρό μέρος της δουλειάς του, που σε αυτή την περίσταση, αποτελείται από αυτοσχεδιασμούς, αλλά και τραγούδια του, την Παρασκευή 16 Μαϊου 2014 στον πολυχώρο Διέλευσις.


Με ένα πιάνο στο κέντρο της αίθουσας και το κοινό να τον περικυκλώνει, αλλάζει τη συνηθισμένη σχέση καλλιτέχνη και κοινού και προτείνει μια λειτουργικότερη και αμεσότερη σχέση μεταξύ τους.


Η μουσική του Λεονάρδου Βαλενστάιν έχει τις ρίζες της σ ένα ευρύτατο φάσμα μουσικών ιδιωμάτων που διατρέχει τη λόγια μουσική, την ελληνική παράδοση, τη jazz και την ethnic, με το αποτέλεσμα να είναι συχνά απρόοπτο. Η στιγμιαία έμπνευση παίζει κυρίαρχο ρόλο στους αυτοσχεδιασμούς του και γι αυτό κάθε παράσταση διαφέρει από την προηγούμενη.


Ο Λεονάρδος Βαλενστάιν ασχολείται πολλά χρόνια με τη μουσική, έχει συνθέσει για τον κινηματογράφο, για θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και εμφανίζεται συχνά σε φεστιβάλ και σε μουσικές σκηνές της Αθήνας.


Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1963. Ερωτεύτηκε παθιασμένα τη μουσική σε πολύ μικρή ηλικία, ακούγοντας πολλή καλή μουσική που άκουγε ο πατέρας του, ο οποίος επιπλέον τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα. Οφείλει πάρα πολλά στο πρώτο του και μοναδικό αληθινό Σχολείο (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό), την Μοντεσσοριανή Σχολή Μαρίας Γουδέλη.

Από 9 χρονών ξεκίνησαν οι μουσικές σπουδές του, που περιλαμβάνουν κλασικό πιάνο, ανώτερα θεωρητικά (αρμονία, αντίστιξη, φούγκα, ενορχήστρωση, μαθήματα και σεμινάριο σύνθεσης), ηλεκτροακουστική μουσική, τζαζ, πιάνο, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, σεμινάριο μουσικοκινητικής αγωγής ORFF.

Έχει γράψει έργα για πιάνο, για φωνή και πιάνο και για μικρά οργανικά σύνολα. Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στον κινηματογράφο, σε παραστάσεις χοροδράματος (HOMO, χορογραφία Λίλυς Βελισσαρίου), θεάτρου (Φεστιβάλ Εναλλακτικού Θεάτρου 2006), σε τηλεοπτική διαφήμιση, σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (Μουσείο Μπενάκη), και σε διάφορες μουσικές σκηνές, φεστιβάλ νεολαίων, πνευματικά κέντρα δήμων και άλλους χώρους, στην Αθήνα και αλλού. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες παραστάσεις (κυρίως solo) με αυτοσχεδιαζόμενη μουσική στο πιάνο, σε ιδιάζον και σύνθετο ύφος, όπου έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει και ένα μέρος από τα 80 και πλέον τραγούδια που έχει συνθέσει, μελοποιώντας ποιήματα και στίχους δικά του και άλλων (Ελλήνων και ξένων).

Το 2001 εκδόθηκε ένα CD με τίτλο «Το παιχνίδι της σκιάς» (ΜΒΙ), με τη μουσική που συνέθεσε για την ομώνυμη ταινία μεγάλου μήκους του Σταύρου Βιδάλη στο οποίο περιέχονται δύο μελοποιημένα ποιήματα του Καρυωτάκη, που ερμηνεύει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος. Έχει επιπλέον συμμετάσχει με τραγούδια του σε 2 CD που εκδόθηκαν τα επόμενα χρόνια, μαζί με άλλους τραγουδοποιούς, όπου συνεργάστηκε και με τους Β. Λέκκα και Λ. Αλκαίου.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές παραστάσεις: στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Λονδίνου, στο Φεστιβάλ Πεντέλης, σε ορχήστρα με ξυλόφωνα του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής, σε happenings στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο αίθριο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π.

Έχει εργαστεί για 6 χρόνια ως πιανίστας σε σχολές χορού (π.χ. Κέντρο μελέτης χορού Ντάνκαν, Βύρωνας), σε χορωδία , στο Τρίτο Πρόγραμμα ως παραγωγός στην εκπομπή «Όλα τα πρωινά του Τρίτου» και σε μια Κυριακάτικη εκπομπή («Μεσημβρινός άνεμος». 2003)


Έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον 25 χρόνια διδασκαλίας της μουσικής (πιάνο – θεωρητικά) με διάφορους τρόπους. Με τον αυτοσχεδιασμό στο πιάνο ασχολείται ανελλιπώς και με πάθος τα τελευταία 30 περίπου χρόνια. Εκτός από πιάνο (κύριο όργανο) παίζει και φλάουτο, φλογέρα, κιθάρα και κρουστά, ενώ τραγουδά επίσης.

Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. και στο Ε.Μ.Π, ενώ ασχολείται με την ποίηση και με την καλλιτεχνική φωτογραφία από το 1980 περίπου.

Σχετικές ειδήσεις
Ποιητές με hangover: Ο Αντώνης Σουσάμογλου ζωντανά στον Ιανό
02.06.2016 10:45
Ο Αντώνης Σουσάμογλου παρουσιάζει την νέα του δισκογραφική δουλειά Ποιητές με hangover και προσκαλεί το κοινό στην μουσική σκηνή του ΙΑΝΟΥ στις 13 Ιουνίου 2016 σε μια ατμοσφαιρική μουσική παράσταση.
Ο Θάνος Ανεστόπουλος σε μία μουσική παράσταση στο Θέατρο Παλλάς
18.04.2016 10:34
Ο Θάνος Ανεστόπουλος παρουσιάζει στο Θέατρο Παλλάς μία μουσική παράσταση, με τίτλό Από τις ΡΙΖΕΣ ως τα ΑΝΘΗ του καλού..., για μία μόνο ημέρα, το Σάββατο 14 Μαΐου 2016.
Με μια προσευχή: Δημήτρης Βοζαΐτης and Band live στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
01.03.2016 11:59
Ο νέος ερμηνευτής Δημήτρης Βοζαΐτης επιστρέφει την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 με τη νέα, τετραμελή μπάντα του και ανανεωμένο πρόγραμμα στη μουσική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου - Upstage, με την μουσική παράσταση «Με μια προσευχή».
Οι Κουμπάροι - Βασίλης Τσιτσάνης και Γιάννης Παπαϊωάννου: μια μουσική παράσταση στο Ίλιον Plus
16.02.2016 10:58
Μια ιδιαίτερη μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο των σπουδαίων συνθετών Βασίλη Τσιτσάνη και Γιάννη Παπαϊωάννου, θα παρουσιαστεί για τρεις βραδιές στη μουσική σκηνή “ΙΛΙΟΝ plus’’, τις Δευτέρες 22, 29 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου 2016.
Μουσικές ιστορίες με Φως: Ο Νικόλας Λειβαδίτης στο καφέ «Στου Στράτου»
01.02.2016 12:25
Μία μουσική παράσταση με αγαπημένες διασκευές από την ελληνική μουσική σκηνή, αλλά και την προσωπική δισκογραφία του Νικόλα Λειβαδίτη(nL) και της Μαρίας Καλούδη, έρχεται στο καφέ «Στου Στράτου» τις Πέμπτες 4, 18 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου 2016.