Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Μόνιμη έκθεση του Δημήτρη Περδικίδη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Μόνιμη έκθεση του Δημήτρη Περδικίδη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Mόνιμη έκθεση με 60 έργα μεταξύ των οποίων ελαιογραφίες, σχέδια και έργα με μεικτή τεχνική, έργα του Έλληνα ζωγράφου της διασποράς Δημήτρη Περδικίδη εγκαινιάζεται στο νεοκλασικό κτήριο του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», στον Πειραιά, σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο.


Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μία μόνιμη έκθεση με τα έργα του Δημήτρη Περδικίδη,  ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014, ώρα 20.00.


O Έλληνας ζωγράφος Δημήτρης Περδικίδης (1922–1989) γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1922 αλλά έζησε στη Μαδρίτη από το 1953 μέχρι το 1985. Υπήρξε μέλος της ισπανικής καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, χωρίς όμως ποτέ να χάσει την επαφή του με την καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Ελλάδα.  


Η έκθεση γίνεται με αφορμή την ευγενική δωρεά και δάνειο έργων του Δημήτρη Περδικίδη από τους Λεωνίδα και Ντενίζ Περδικίδη. Η έκθεση, η οποία καλύπτει χρονολογικά όλη την εικαστική δραστηριότητα του Περδικίδη με εξέχοντα παραδείγματα της κάθε περιόδου της ζωγραφικής του, θέλει να τονίσει τη σημασία του Δημήτρη Περδικίδη για τη σύγχρονη τέχνη, ειδικά στον ελληνικό και στον ισπανικό χώρο, λόγω της συνέπειάς του ως δημιουργού και της ποιότητας, αυθεντικότητας και πρωτοτυπίας του έργου του.  


Η έκθεση οργανώνεται σε 9 θεματικές ενότητες, οι οποίες διευκολύνουν την περιήγηση στην έκθεση και πληροφορούν για την πορεία και τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου του Περδικίδη: από τα πορτραίτα των συγγενών του όταν ζούσε στο Νέο Φάληρο μέχρι μερικά από τα έργα με τα οποία συμμετείχε στις Μπιενάλε της Βενετίας το 1964 και το 1966 και τις μεταξοτυπίες που έκανε για μια συλλεκτική έκδοση της Ρωμιοσύνης του Γιάννη Ρίτσου.


Στα εγκαίνια της έκθεσης θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», ο Λεωνίδας Περδικίδης και ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ομότιμος Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Για το έργο του ζωγράφου θα μιλήσει ο Μάνος Στεφανίδης, Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην έκθεση θα ξεναγήσει ο Miguel Fernández Belmonte, επιμελητής της έκθεσης και μελετητής του έργου του Περδικίδη.

Σχετικές ειδήσεις
Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων – Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις»
05.12.2016 16:31
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 τελέστηκαν τα εγκαίνια από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο της περιοδικής έκθεσης που οργανώνει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων – Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις», όπου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό τα 29 ευρήματα από τις τελευταίες έρευνες στο χώρο του περίφημου ναυαγίου.
Το ναυάγιο των Αντικυθήρων - Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις: έκθεση στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
22.11.2016 10:39
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την παρουσίαση για πρώτη φορά στο κοινό των νέων ευρημάτων από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.
Τα έργα του Βάλια Σεμερτζίδη σε μόνιμη έκθεση στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
21.11.2016 13:52
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη εγκαινιάζει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 την έκθεση του ζωγράφου Βάλια Σεμερτζίδη, η οποία θα είναι μόνιμη έκθεση.
ΠρόΣΩΠΑ: Έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας του Δημήτρη Μεσσίνη στο Τελλόγλειο
12.09.2016 14:34
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ ανοίγει τη νέα σεζόν με την έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας «ΠρόΣΩΠΑ» του φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσίνη, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20.00.
Substratum: έκθεση του Δημήτρη Εφέογλου και της Δέσποινας Φλέσσα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
08.09.2016 16:23
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Substratum». Πρόκειται για μια κοινή έκθεση του εικαστικού έργου του Δημήτρη Εφέογλου και της Δέσποινας Φλέσσα. Η έκθεση αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα και θα διαρκέσει από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.