Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Η παιδική ηλικία του Ιησού - Τ. Κουτσί
Δημοσίευση: Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014 13:47
Βιβλίο: Η παιδική ηλικία του Ιησού - Τ. Κουτσί

Ο νομπελίστας συγγραφέας Κουτσί υπογράφει ένα αλληγορικό μυθιστόρημα για τη μετανάστευση και την ατομική ταυτότητα, για τη λύτρωση και τη σταύρωση, τον αυτοπροσδιορισμό και την προσαρμοστικότητα, σκηνοθετώντας ταυτόχρονα έναν κλειστό αφηγηματικό κόσμο, έναν κόσμο σχεδόν ονειρικό, μέσα στον οποίο κινούνται οι ήρωές του, πέρα από σαφή χωροχρονικά όρια.


Ένα πεντάχρονο αγόρι προικισμένο με ιδιαίτερες ικανότητες κι ένας μεσήλικας φτάνουν σε έναν νέο τόπο και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια καινούργια ζωή και για τους δυο. Η προσαρμογή όμως δεν θα είναι εύκολη για όλους. Ο συγγραφέας δεν μας δίνει στοιχεία για την προηγούμενη ζωή τους, δε γνωρίζουμε τίποτα για τις αναμνήσεις τους και δεν υπάρχουν δεσμοί με το παρελθόν. Οι ήρωες έχουν αφήσει πίσω τους όλη την προηγούμενη ζωή τους, μαζί και τις αναμνήσεις τους και απαλλαγμένοι από το παρελθόν και τις μνήμες ανακαλύπτουν τη νέα τους ταυτότητα. Κι ενώ στην αρχή μοιάζει να πρόκειται για πατέρα με παιδί, ο συγγραφέας, πολύ γρήγορα, μας ξεκαθαρίζει ότι τελικά δεν έχουν καμιά συγγένεια μεταξύ τους, απλώς ο άντρας αυτός έχει αναλάβει να φροντίζει το μικρό αυτό αγόρι και προσπαθεί να εντοπίσει τα ίχνη της μητέρας του.


Ένα παιδί που αρνείται να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή, μια μητέρα που δεν είναι η πραγματική του αλλά αναλαμβάνει το ρόλο αυτό κι ένας μεσήλικας που το συνοδεύει μετρούν τις αντοχές τους στην προσαρμογή της νέας ζωής , ακολουθώντας όλα όσα το παιδί τελικά υπαγορεύει σ’ αυτούς, σε μια πραγματικότητα ρευστή, σε μια ζωή που θα μπορούσε να γίνει καλύτερη αν αντί να λυπόμαστε τον εαυτό μας καταφέρναμε να προσαρμοστούμε σ’ αυτήν.
Ίσως αυτός ο ιδιότυπος σχηματισμός της οικογένειας να παραπέμπει συνειρμικά στην Οικογένεια του Ιησού, σίγουρα όμως το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου φτάνουν σε έναν τόπο, ο οποίος μοιάζει να μην έχει μια συγκεκριμένη ταυτότητα αλλά μιλά μια συγκεκριμένη γλώσσα την οποία καλούνται να μάθουν να παραπέμπει εξίσου στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Το γεγονός πάντως ότι η νέα αυτή οικογένεια περιπλανιέται εκεί προς αναζήτηση μιας νέας ζωής γίνεται η αφορμή για να  σκεφτούμε τις ομοιότητες της ιστορίας του Κουτσί με την ιστορία του Ιησού.


Το παιδί, με τις ιδιαίτερες ικανότητες, θα αποδειχθεί ο Μεσσίας της νέας τους ζωής με έναν τρόπο μεταφυσικό και ο φιλοσοφικός στοχασμός του Κουτσί θα γίνει η αφορμή για ένα μυθιστόρημα γεμάτο μεταφυσικές αγωνίες και διλήμματα. Ένα μυθιστόρημα που συνομιλεί διακειμενικά με τον Μπέκετ, αγαπημένο συγγραφέα του Κουτσί, που στήνει ένα καφκικό περιβάλλον , σκοτεινό και αλληγορικό, χωρίς ωστόσο να είναι ζοφερό, και που με έξυπνους και συχνά χαριτωμένους διαλόγους αφήνει μια αίσθηση εξαιρετική στους αναγνώστες του.


Το βιβλίο παραμένει ανοιχτό στις ερμηνείες του και μπορεί κανείς να θεωρήσει τα ζητήματα που προκύπτουν από την ανάγνωσή του με διαφορετικό τρόπο, άλλωστε τα ερωτήματα που θέτει στον αναγνώστη είναι πολλά με σημαντικότερο εκείνο της λύτρωσης, της λύτρωσης μέσα και έξω από ένα χριστιανικό κόσμο.


Σε μια σύγχρονη αφήγηση της Γραφής ο νοτιοαφρικανός, νομπελίστας  συγγραφέας ακροβατεί ανάμεσα στην αλληγορία και στο ρεαλισμό με μια αφηγηματική μαεστρία, χαρακτηριστική του ταλέντου του και η Κατερίνα Σχινά καταθέτει μια εξαιρετική μετάφραση που αναδεικνύει το έργο του συγγραφέα και στην ελληνική γλώσσα.


Το βιβλίο Η παιδική ηλικία του ιησού, του Τ. Κουτσί, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Διαβάστε πληροφορίες για το βιβλίο, εδώ.


Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.