Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Dries Verhoeven: No Man’s Land στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Dries Verhoeven: No Man’s Land στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει την παράσταση No Man's Land, ως μια περιπατητική παράσταση - εμπειρία που θα μας κάνει να δούμε με τα μάτια του άλλου.


Είκοσι θεατές ακολουθούν από ένα μετανάστη στις διαδρομές του στην πόλη. Ολλανδία Η παράσταση "No Man’s Land" πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο. Προτείνεται η χρήση άνετων ρούχων και υποδημάτων, καθώς η παράσταση προϋποθέτει περίπατο του κοινού για περίπου 40 λεπτά.


Από τις 2 έως τις 11 Μαϊου, ο διακεκριμένος Ολλανδός σκηνοθέτης και εικαστικός Ντρις Φερχούφεν στήνει στους δρόμους της Αθήνας μια περιπατητική παράσταση / πολιτική πράξη.


Είκοσι θεατές συναντιούνται σε έναν κεντρικό σταθμό  της πόλης με είκοσι οικονομικούς μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες. Κάθε θεατής, έχοντας ένα iPod που του δίνει ηχητικές πληροφορίες, ακολουθεί τον «δικό» του μετανάστη-οδηγό σε έναν αποκαλυπτικό  περίπατο. Από τα ακουστικά του iPod, ο θεατής ακούει τη βιογραφία ενός μετανάστη, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι εκείνος που τον οδηγεί στους δρόμους της πόλης. Θεατής και οδηγός αποκτούν μια ιδιότυπη σχέση γειτνίασης, καθώς ο πρώτος εμπιστεύεται τον δεύτερο σε μια περιήγηση στην αθέατη πλευρά της πόλης του


Μετά την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία, το No Man’s Land αναπροσαρμόζεται  ειδικά για την παρουσίασή του στην Αθήνα, όπου, σύμφωνα με τον δημιουργό του, «η συνθήκη είναι τόσο επείγουσα ώστε πρέπει να δοθεί μια συγκινητική, ποιητική όσο και γεμάτη νόημα απάντηση στο τι μπορεί να σημαίνει “διαπολιτισμικό περιβάλλον”».


Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Fast Forward Festival. Με χρήση νέων μέσω και τεχνολογιών, το Fast Forward Festival, από τις 27 Απριλίου έως τις 11 Μαϊου, μας συστήνει το θέατρο του μέλλοντος μέσω των πολυμορφικών και υβριδικών παραστάσεων που φιλοξενεί, από διεθνώς καταξιωμένες ομάδες. Την επιμέλεια του φεστιβάλ έχει η Κάτια Αρφαρά.


Σύλληψη: Dries Verhoeven
Συν-σκηνοθεσία: Marjolein Frijling
Καλλιτεχνική συνεργάτης: Cindy Moorman
Τεχνικός υπεύθυνος: Kas van Huisstede
Συμπαραγωγή με το Stadsschouwburg της Ουτρέχτης και το Call of the Mall (2013).
Οδηγοί: Massoma Kameroun, Sylla Guinea, Said Mohammed, Alsin Ba, Francis William, Abasi Ashim, Chaljl Ali Zada, Christopher Katambo, Ally Salum, Barke Salum, Kanu, Natally Erneste, Mustafa Demirkol, Duraid Abbas Ghaieb, Fifamè Clarice Awunou, Sedqi Al-Saadi, Ahmed Kamal, Jalil Jawad, Nasrin Ghasemzadeh, Soheila Hadipour, Ali Khoshkhabari Khamene, Setareh Fatehi Irani.

Ακούγεται η φωνή του Κωστή Καλλιβρετάκη και της Κατερίνας Παύλου
Σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ASANTE
Επιστημονική επιμέλεια και συντονισμός συζητήσεων: Κωστής Παπαϊωάννου
Δραματουργική Ομάδα: Σταύρος Γιαγκούλης, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Πρόδρομος Τσινικόρης
Σχεδιασμός διαδρομών: Γραφείο Αντονά
Ομάδα παραγωγής: Μαρία Δούρου, Περικλής Παπαδημητρίου
Ευχαριστούμε θερμά την ΣΤΑ. ΣΥ. Α.Ε., την ΑΓΚΡΙΠΑΝ Α.Ε. και τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ για την ευγενική παραχώρηση των χώρων τους.


Παράλληλες δράσεις

Συζητήσεις στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
(Ερμού 134-136, Αθήνα)

Παρασκευή 2 Μαϊου, στις 20:00
«Τα τείχη εντός της πόλης». Συμμετέχουν οι: Δρ Μαρία Θεοδώρου, Ιωάννα Τσώνη, Περσεφόνη Μήλιου.

Τετάρτη 7 Μαϊου, στις 20:00
«No Man’s Land: Οι “ου τόποι” του σήμερα».
Συμμετέχουν οι: Χαράλαμπος Πουλόπουλος, Ευτύχης Φυτράκης, Νίκος Κουλούρης, Nikodimos Maina Kinyua.
Επιστημονική επιμέμεια-συντονισμός: Κωστής Παπαϊωάννου. Είσοδος ελεύθερη.

Σχετικές ειδήσεις
Enter Sandman, από τον Θέμελη Γλυνάτση στο Skrow Theater
26.01.2017 12:40
Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, μια από τις πιο ιδιαίτερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου με πλούσιες ακαδημαϊκές θεατρικές σπουδές και ξεχωριστές καλλιτεχνικές συνεργασίες (Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Θέατρο οδού Κυκλάδων, Γιώργος Κουμεντάκης), επιστρέφει στο Skrow, δυο χρόνια αργότερα μετά την όπερα δωματίου «Cendrillion» της Pauline Viardot, για να παρουσιάσει από τις 21 Φεβρουαρίου μια παράσταση βασισμένη στη νουβέλα Ο Ζάντμαν του E. T. A. Hoffmann.
Hotel, από την ομάδα blindspot στα 51α Δημήτρια
04.10.2016 10:41
Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Έντα Γκάμπλερ» που πραγματοποίησε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την πολυσυζητημένη performance με τίτλο «Ένα Άτομο την φορά» στην έκθεση «As One» της Μαρίνα Αμπράμοβιτς και του ΝΕΟΝ, η ομάδα blindspot theatre group επιστρέφει με το τελευταίο της πρότζεκτ, με τίτλο «HOTEL» στα 51α Δημήτρια.
Ορλάντο, της Βιρτζίνια Γουλφ στο Skrow Theater
30.08.2016 15:06
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Μισαλλοδοξία» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η Ιώ Βουλγαράκη διασκευάζει και σκηνοθετεί Βιρτζίνια Γουλφ και συγκεκριμένα το αριστουργηματικό έργο «Ορλάντο», με πρωταγωνίστρια την Αμαλία Καβάλη.
Ο Παίκτης, Εγώ στο πλαίσιο του Reload από το ΚΕΘΕΑ και τη Στέγη
14.06.2016 13:53
Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση "Ο Παίκτης, Εγώ" στις 22 Ιουνίου 2016, στα πλαίσια του καλλιτεχνικού 2ημέρου "Reload: Η τέχνη της απεξARTησης".
Πανωραία, του Νάσου Βαγενά σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στην Καβάλα
15.03.2016 11:44
Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ), και η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας παρουσιάζουν το Σάββατο 26, την Κυριακή 27 και τη Δευτέρα 28 Μαρτίου το έργο του Νάσου Βαγενά «Πανωραία», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.