Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Street Artists... χωρίς ομπρέλα στη γκαλερί Αέναον

Street Artists... χωρίς ομπρέλα στη γκαλερί Αέναον

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Franck Duval(FKDL), η Ισπανίδα Btoy και η διεθνής καλλιτεχνική cooperativa LosOtros, παρουσιάζουν έργα τους στην gallery ΑΕΝΑΟΝ από 3 έως 27 Μαïου 2014.


Η έκθεση με τίτλο "Street Artists …χωρίς ομπρέλα" οργανώνεται στο πλαίσιο συνεργασίας της gallery ΑΕΝΑΟΝ με το Athens Street Art Festival 2014. Οι καλλιτέχνες συμμετείχαν και στο ASAF 2013, το οποίο με την εθελοντική προσφορά του, ζωγραφίζοντας  σχολεία, λειτούργησε καταλυτικά στην αποδαιμονοποίηση και στην ανάδειξη "των καλλιτεχνών του δρόμου", που τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημαντικό παγκόσμιο κίνημα και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού και στην Ελλάδα.


Ο πολύ γνωστός Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του, τον Οκτώβριο 2007, αφού καταγράφει με αιχμηρή κριτική διάθεση τα τεκταινόμενα στο χώρο της εικαστικής Τέχνης και δηλώνει απηυδησμένος και απογοητευμένος, σημειώνει: "και να γιατί έπαψα να πιστεύω –και να πηγαίνω- στα «μεγάλα» events, αλλά χαζεύω άπληστα τις αναρχικές ζωγραφιές των δρόμων, το παράδοξο που μπορεί να σε πυροβολήσει από την πιο απροσδόκητη γωνιά. Αυτή η, συχνά επιθετική, τρυφερότητα των ζωγραφικών στους τοίχους, η τελευταία μου ελπίδα να ζήσουμε λίγο πιο αναρχική δηλαδή ποιητικά την από πάντα στρατωνισμένη και περίκλειστη και φρουρούμενη με νύχια, δόντια, κάμερες ή ζαρντινιέρες καθημερινότητά μας. Στο δρόμο ίσως κατοικοεδρεύει η διέξοδος της απελπισίας μας".


Η εικαστική γλώσσα εξελίσσεται και σήμερα σηματοδοτείται από το Street Art που έχει συνεχώς ανοδική πορεία, γιατί αντιπροσωπεύει το σήμερα, καταγράφοντας με δροσερή ματιά, συναισθήματα, προβλήματα προσωπικά και κοινωνικά θέματα που απασχολούν, αλλά εκφράζουν και μεγάλα σύνολα του κοινού.


Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου συνεχώς αυξάνονται οι χώροι της Τέχνης, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και galleries που φιλοξενούν έργα των Street Artists, τα οποία είναι σαφές ότι έχoυν κινήσει  και το  ενδιαφέρον σημαντικών συλλεκτών διεθνούς επιπέδου, γιατί αποτελούν την φρέσκια πρόταση για επένδυση στην Τέχνη.


Η gallery ΑΕΝΑΟΝ, φιλόξενος χώρος και ανοιχτός στις προκλήσεις και στις νέες τάσεις της Τέχνης, οργανώνοντας την 1η έκθεση του ASAF 2014, προτείνει στο κοινό έργα των καλλιτεχνών με ίδια γραφή και θεματολογία, με την ίδια δυνατή "φωνή" που έχουν τα μεγάλα δημόσια έργα τους σε εξωτερικούς τοίχους κτιρίων, αλλά ….. σε διαστάσεις που προορίζονται για τους εσωτερικούς ιδιωτικούς ή επαγγελματικούς χώρους στους οποίους η επιλογή των έργων είναι προσωπική επιλογή του καθενός μας.


Ο Γάλλος Franck Duval (FKDL) ζωγραφική και κολάζ από παλιά περιοδικά πολλών δεκαετιών, πάντα με θέματα διαχρονικά, σε αυτήν την έκθεση εμπνευσμένα από τον κινηματογράφο, κοινοποιεί τις πηγές του αποδίδοντας φόρο τιμής στους πολλούς δασκάλους του, προβάλλει ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση στην Τέχνη, παντρεύει την μόδα με τον χρόνο που αλληλολειτουργούν και "ντύνει την Αφροδίτη του 2014".

Έργα του υπάρχουν σε σημαντικές συλλογές διεθνούς κύρους και έχουν εκτεθεί σε σημαντικές galleries χωρών της Ευρώπης και στην Αμερική. Σημειωτέον έργα του Franck Duval (FKDL) έχουν πωληθεί σε διεθνή δημοπρασία με πολύ υψηλές τιμές.


Η Ισπανίδα Btoy ζωγραφική σε χαρτί ή καμβά, ιδιαίτερα ευαίσθητη σε κοινωνικά θέματα, στραμμένη στις διακεκριμένες προσωπικότητες, αναδεικνύει κυρίως τις γυναίκες που καταξιώθηκαν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, μέσα από την δράση και προσφορά τους στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Έχει κάνει εκθέσεις σε μουσεία και galleries της Ευρώπης.


Οι LosOtros είναι διεθνής καλλιτεχνική cooperativa. Τοποθετούνται στο σημείο τομής της Visual Poetry και της Urban Art, με αναφορές στην Post  Situationist παράδοση.

Τα έργα τους κρυπτόλεξα, προκαλούν τον θεατή να αποκαλύψει τις έννοιες και τα μηνύματα  που θέλουν να προβάλλουν. Χρησιμοποιούν σαν γλώσσα τους κείμενα, εικόνες, τυπογραφικά σύμβολα και καθημερινά αντικείμενα και αντιπαραθέτουν λεκτικούς και οπτικούς κώδικες, ερευνώντας τις σχέσεις μεταξύ τους. Τα θέματα τους αναφέρονται στις έννοιες του Ωραίου, της Ταυτότητος, του Θανάτου, της Αλλοτρίωσης και των Ανθρώπινων Σχέσεων. Τα μέλη των LosOtros δεν δημοσιοποιούν προσωπικά στοιχεία.


Διοργάνωση έκθεσης: Γωγώ Κολυβήρα, επικεφαλής της διεθνούς ομάδας υποστήριξης του Athens Street Art Festival 2014

Σχετικές ειδήσεις
Street Photography: Θεματική έκθεση φωτογραφίας στην Blank Wall Gallery
29.12.2016 12:39
Η Blank Wall Gallery παρουσιάζει μια ομαδική θεματική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Street Photography.
Artists' Cards 2016 στη γκαλερί Elika
08.12.2016 14:29
Η γκαλερί Elika με χαρά μας προσκαλεί στο Artists' Cards, το οποίο διοργανώνει για τέταρτη χρονιά φέτος την περίοδο των γιορτών!
International Contemporary Artists 2016: Ομαδική έκθεση στην γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
02.08.2016 09:57
Η Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «International Contemporary Artists 2016», το Σάββατο, 6 Αυγούστου 2016 και ώρα 20.00, στο πλαίσιο του εικαστικού της προγράμματος, Σκουφά Μύκονος 2016.
Caged City: Έκθεση των street artists Hop Louie & Hello Banana στην Sarri 12 Gallery
01.07.2016 12:44
H Sarri12 Gallery από την Πέμπτη 7 Iουλίου 2016 θα φιλοξενεί την πρώτη έκθεση των street artists Hop Louie & Hello Banna στην Αθήνα, με τίτλο "Caged City", σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου.
Solo Artists' Books: έκθεση του Θοδωρή Λάλου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
14.04.2016 13:22

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση του Θοδωρή Λάλου, με τίτλο Solo Artists' Books, την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στις 20.00 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη.