Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ανεμοδαρμένα ύψη - Έμιλι Μπροντέ

Ανεμοδαρμένα ύψη - Έμιλι Μπροντέ

Η πιο όμορφη ιστορία αγάπης όλων των εποχών της Έμιλι Μπροντέ σε νέα μετάφραση από τη Βασιλική Κοκκίνου στη σειρά Κλασική Ξένη Λογοτεχνία των εκδόσεων Μίνωας, με τίτλο Ανεμοδαρμένα ύψη.

 

 

Η Κάθριν και ο Χίθκλιφ μεγαλώνουν μαζί. Το μελαχρινό άστεγο αγόρι που ο πατέρας της Κάθριν, o κύριος Έρνσο, έφερε στο σπίτι θα γίνει ο σύντροφός της στα παιχνίδια και ο εκλεκτός της καρδιάς της. Μετά τον θάνατο του κυρίου Έρνσο, ο αδελφός της Κάθριν ταπεινώνει και μειώνει τον Χίθκλιφ, στερώντας του τη μόρφωση και κάθε ευκαιρία για εξέλιξη. Η Κάθριν, πιστεύοντας ότι ο Χίθκλιφ δεν είναι αντάξιός της, αποφασίζει να παντρευτεί κάποιον άλλο και ο Χίθκλιφ πικραμένος φεύγει από το σπίτι. Όταν επιστρέφει λίγα χρόνια αργότερα, η μεταμόρφωση του Χίθκλιφ είναι εντυπωσιακή. Όμως πίσω από τους εκλεπτυσμένους τρόπους του κρύβεται το άσβεστο μίσος για εκείνους που τον ταπείνωσαν και τον έκαναν να υποφέρει. Το σατανικό του μυαλό μηχανεύεται ένα φοβερό σχέδιο εκδίκησης, που στο τέλος θα καταστρέψει και τον ίδιο.

 

Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1847 και αποτελεί μια συναρπαστική, θυελλώδη ιστορία αγάπης. Στην άγρια φύση του αγγλικού βορρά, σε ένα τοπίο ομιχλώδες, μελαγχολικό αλλά ταυτόχρονα απειλητικό, γεννιέται ο καταραμένος έρωτας της Κάθριν και του Χίθκλιφ. Ένας έρωτας που θα φέρει τη δυστυχία στους δυο ήρωες και στα κοντινά τους πρόσωπα.

 

 

Η Έμιλι Μπροντέ γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1818 στο Γιορκσάιρ της Μ. Βρετανίας και ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά της Μαρίας Μπράνγουελ και του κληρικού Πάτρικ Μπροντέ. Η Έμιλι έχασε τη μητέρα της το 1821 από καρκίνο, και δύο αδελφές της από φυματίωση. Ο μοναδικός αδελφός της Έμιλι, ο Μπράνγουελ Μπροντέ, ήταν το μαύρο πρόβατο της οικογένειας και κατέληξε αλκοολικός και οπιομανής, ενώ οι αδελφές της Αν και Σαρλότ ανέπτυξαν συγγραφικό έργο .

 

Κατά τα πρώτα χρόνια τους τα κορίτσια εκπαιδεύτηκαν στο σπίτι από τον πατέρα τους. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον άρχισαν να γράφουν ποιήματα , ημερολόγια και ιστορίες. Ένα πολύ μικρό μέρος από αυτό το έργο σώζεται σήμερα. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών η Έμιλι φοίτησε στο σχολείο θηλέων στο Ρόου Χεντ, όπου η αδελφή της Σαρλότ ήταν δασκάλα. Τον Σεπτέμβριο του 1838 η Έμιλι εργάστηκε ως δασκάλα στο σχολείο του Λόου Χιλ στο Χάλιφαξ. Όμως η υγεία της κλονίστηκε και λίγους μήνες αργότερα επέστρεψε στο σπίτι της. Το 1842 η Έμιλι συνόδευσε τη Σαρλότ στις  Βρυξέλλες, με σκοπό να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ώστε να ανοίξουν το δικό τους σχολείο. Ωστόσο ο θάνατος ενός συγγενικού προσώπου τις έκανε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

 

Η Σαρλότ, η Έμιλι και η Αν αποφάσισαν να εκδώσουν το 1846 τα ποιήματά τους σε έναν τόμο, υιοθετώντας τα ανδρικά ψευδώνυμα Κάρερ, Έλις και Άκτον Μπελ. Σε αυτήν τη συλλογή η Έμιλι συμμετείχε με 21 ποιήματα. Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, το πρώτο και μοναδικό μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ, εκδόθηκε το 1847 από τον εκδοτικό οίκο T.C. Newby με το ψευδώνυμο Έλις Μπελ, ακριβώς τρεις μήνες μετά την έκδοση του μυθιστορήματος Τζέιν Έιρ της αδελφής της Σαρλότ.

 

Η υγεία της Έμιλι, όπως και των αδελφών της, ήταν εύθραυστη εξαιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών στην περιοχή όπου κατοικούσαν. Τον Σεπτέμβριο του 1848, στην κηδεία του αδελφού της, η Έμιλι αρρώστησε. Αν και η κατάστασή της επιδεινώθηκε, αρνήθηκε κάθε ιατρική βοήθεια και θεραπεία. Πέθανε από φυματίωση στις  19 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 30 ετών.

 

Μετά τον θάνατο της αδελφής της, η Σαρλότ Μπροντέ επιμελήθηκε μια δεύτερη έκδοση του μυθιστορήματος Ανεμοδαρμένα Ύψη, η οποία αποτελεί το κείμενο που γνωρίζουμε σήμερα. Η αρχική έκδοση είχε αρκετά λάθη, γιατί ο εκδοτικός οίκος δεν είχε λάβει υπόψη του τις τυπογραφικές διορθώσεις που είχε στείλει η συγγραφέας. Από το περιεχόμενο μιας επιστολής που στάλθηκε από τον εκδοτικό οίκο διαφαίνεται ότι η Έμιλι Μπροντέ είχε ξεκινήσει ένα δεύτερο μυθιστόρημα, το χειρόγραφο του οποίου όμως δεν βρέθηκε ποτέ.

Σχετικές ειδήσεις
«Αρχαίοι Έλληνες»: Το βιβλίο που θα σου μάθει ιστορία σε 10 κεφάλαια
09.01.2017 12:05
Από το σχολείο μαθαίνουμε για τους προγόνους μας. Αρχαίοι μύθοι, ιστορίες ηρώων, σημαντικές μάχες, διδάγματα φιλοσόφων είναι πράγματα που όλοι μας διδασκόμαστε σε πολύ νεαρή ηλικία. Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά για τους αρχαίους Έλληνες; Αν θέλεις να καλύψεις τα κενά σου και να μάθεις σε βάθος την ιστορία της πατρίδας μας, σου προτείνουμε το βιβλίο της Edith Hall, μίας από τις μεγαλύτερες σύγχρονες ιστορικούς με εξειδίκευση στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.
Η ιστορία της Διεθνούς Θεατρικής Ολυμπιάδας από τον οίκο Palgrave της Νέας Υόρκης
04.01.2017 12:13
Από τον σημαντικό εκδοτικό οίκο Palgrave της Νέας Υόρκης κυκλοφόρησε το βιβλίο της συγγραφέως Jae Kyoung Kim για την ιστορία της Διεθνούς Θεατρικής Ολυμπιάδας, το οποίο καταγράφει το χρονικό του σπουδαίου αυτού θεσμού, από την πρώτη διοργάνωσή του. Τονίζεται ιδιαίτερα η καλλιτεχνική και διαπολιτισμική δύναμη της Θεατρικής Ολυμπιάδας, στα πάνω από είκοσι χρόνια της ύπαρξής της.
50 μεγάλα γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο: Το διαφωτιστικό βιβλίο που θα σου μάθει ιστορία!
14.12.2016 12:00
Τι έμαθες όλα αυτά τα χρόνια στα θρανία; Μήπως έχεις κενά; Ο καλύτερος «καθηγητής» Ian Crofton έρχεται να σε διδάξει την Ιστορία που δεν έμαθες στο σχολείο! Στο έγκυρο και συναρπαστικό του βιβλίο θα ανακαλύψεις τις κρισιμότερες εξελίξεις όλων των εποχών σε όλες τις ηπείρους, από τις απαρχές της γεωργικής παραγωγής πριν από 10.000 χρόνια μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους.
Εκδόσεις Καστανιώτη: Εκδοτικό πρόγραμμα για το Β΄εξάμηνο 2016
20.09.2016 12:01
Με ένα πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί η χρονιά αυτή για τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Εκδόσεις Πεδίο: Εκδοτικό πρόγραμμα Β΄ εξαμήνου 2016
06.09.2016 10:11
Επιλογή τίτλων από το εκδοτικό πρόγραμμα του «Πεδίου» το τετράμηνο Σεπτέμβριος ‐ Οκτώβριος 2016: