Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μετα-Βιβλιοθήκη / Meta-Library» της Χριστίνας Μήτρεντσε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Μετα-Βιβλιοθήκη / Meta-Library» της Χριστίνας Μήτρεντσε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, προτείνουν ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό δρώμενο για τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.


Πρόκειται για τη διαδραστική εγκατάσταση με τίτλο «Μετα-Βιβλιοθήκη / Meta-Library» της Χριστίνας Μήτρεντσε, που θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο του ΜΙΕΤ (εντός της ΔΕΒΘ), την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στις 12:00 το μεσημέρι (Περίπτερο 15, Stand 16).


Το κύριο σώμα του έργου θα αποτελείται από δεκάδες βιβλία, τα οποία θα επιλεγούν από την καλλιτέχνη από τις βιβλιοθήκες του ΚΜΣΤ και του ΜΙΕΤ και μαζί με τα βιβλία που προτείνουν οι εργαζόμενοι των δύο φορέων θα απαρτίσουν το δομικό υλικό για την κατασκευή μιας εφήμερης «Μετα-Βιβλιοθήκης (Meta-Library)».


Ουσιαστικά η Μήτρεντσε θα στήσει μια συμμετοχική, διαδραστική εγκατάσταση στο δάπεδο μαζί με το κοινό, ως μια site-specific παρέμβαση στο πλαίσιο μιας διοργάνωσης που επικεντρώνεται στο βιβλίο. Η συμμετοχή του κοινού και η αλληλεπίδραση με το έργο είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι επισκέπτες θα πρέπει να κληθούν και να ενθαρρυνθούν να συμπληρώσουν το δικό τους αγαπημένο βιβλίο προς δανεισμό, προκειμένου να διευρυνθεί το περιεχόμενο και ο «κατάλογος» του Meta-Library.


Όπως αναφέρει και η επιμελήτρια – ιστορικός τέχνης του ΚΣΤΘ/ΚΜΣΤ, Αρετή Λεοπούλου: «Ως αποτέλεσμα, η Χριστίνα Μήτρεντσε χτίζει ένα συμβολικό μετα-μουσείο για βιβλία που έχουν συμβολικά ‘απενεργοποιηθεί ή ‘θανατωθεί’. Το εννοιολογικό αυτό οικοδόμημα έχει ισχυρά θεωρητικά και μεθοδολογικά θεμέλια: εμβλήματα, αρχαία μνημεία και πλίνθους, σύμβολα πολιτισμών, το διαδίκτυο, καθώς και το υπόβαθρο προγενέστερων καλλιτεχνών (όπως π.χ. ο John Latham). […] Με τον τρόπο αυτό επαναφέρει τα βιβλία στη ζωή με τη δική της μουσειολογική εκδοχή. Συστήνει έναν νέο Λόγο, προτείνει μια νέα γνώση. Άλλωστε, αν μη τι άλλο, όσες φορές και αν ανακοινωθεί ο θάνατος των βιβλίων ή άλλων πολιτισμικών προϊόντων, όσο κι αν η πρόσβαση στην πληροφορία έρχεται να ισοσκελιστεί με την αφομοιωμένη πληροφορία, η γνώση παραμένει μία ανάγκη που δε θα πεθάνει ποτέ».


Η Χριστίνα Μήτρεντσε γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Σπούδασε στο Greenwich University London (PGCE, 2007-2008), στο Chelsea College of Art & Design (ΜΑ fine art, 2003-2004 και PG Diploma fine art, 2002-2003) και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (1995-2000).

Έχοντας ως εργαλείο και όπλο της το βιβλίο, προσεγγίζει την ιστορία και την εξέλιξή του μέσω εκδόσεων, σχεδίων, γλυπτών, in situ εικαστικών εγκαταστάσεων και διαδραστικών δρώμενων. Ήδη από τη δεκαετία του ‘0 εργάστηκε σε συμμετοχικές δράσεις. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται και σταθερά εξελίσσει το project της «Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου, Vol. I, II, III» (“Add To My Library vol. I, II, III”), ένα διεθνές project, που περιοδεύει στην Ευρώπη. Έχει ιδρύσει το “Bibliographic Data Flow”, ένα σε εξέλιξη μεθοδολογικό εργαλείο που λειτουργεί και ως μια αυτόνομη βιβλιοθήκη, τη λεγόμενη «Μετα-Βιβλιοθήκη», μία εικαστική πλατφόρμα για τη διάδοση της ιδέας και του συμβολισμού του βιβλίου και της σημασίας του για την κοινωνία και την εξέλιξή της. Έχει κερδίσει σειρά διακρίσεων και βραβείων (The Swedenborg Society 2013, European Artist Book exhibition/Fair, The Art Academy, London 2012, Υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση 2003-4, Υποτροφία Ιδρύματος Μιχελή 2002-3, Υποτροφία του Ι.Κ.Υ. 1999 & 1995 κ.ά.)

Παρουσιάζει δουλειά της στο Λονδίνο (Dalla Rosa Gallery, The Residence Gallery, Trinity), στη Νέα Υόρκη (Central Booking) καθώς και διάφορους χώρους στην ΕΕ (στις Βρυξέλλες, Nadine Feront Gallery), συμπεριλαμβανομένων των Γκαλερί Λόλα Νικολάου (Θεσσαλονίκη) και Apartment (Αθήνα) στην Ελλάδα, ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις
Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
13.01.2017 10:13
Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 13η ΔΕΒΘ
11.05.2016 13:35
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του συμμετέχει και φέτος στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού βιβλίου στο πλαίσιο της 13ης  ΔΕΒΘ
11.05.2016 11:29
Οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ-ΑΚΡΙΤΑΣ-ΔΟΜΟΣ, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σε συνεργασία με 10 εκδοτικούς οίκους (Ατέρμονο, Αρχονταρίκι, Βιβλική Εταιρεία,Εκδοτική Δημητριάδος,Επέκταση, Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου, Λυχνία, Μανιφέστο, Μπότσης, Παναγόπουλος) συμμετέχουν στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με μεγάλη ποικιλία τίτλων ορθόδοξης πνευματικότητας
Η Ρωσία τιμώμενη χώρα στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20.04.2016 16:32
Ένα ταξίδι στην Ιστορία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό της Ρωσίας θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι επισκέπτες της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
13.04.2016 16:53
Με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία και θεματικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο Πρόσφυγες, τότε και σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η φετινή 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 12 ως τις 15 Μαΐου στο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της πόλης, με τη συνδιοργάνωση των Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ΔΕΒ-HELEXPO, Ελλήνων Εκδοτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.