Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Καιρός ήταν. Μικρές ιστορίες - Βάσω Νικολοπούλου

Καιρός ήταν. Μικρές ιστορίες -  Βάσω Νικολοπούλου

Οι Εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν με χαρά την έκδοση των μικρών ιστοριών της Βάσως Νικολοπούλου Καιρός ήταν.

Θυμάσαι που έμπλεξες με δηλητήρια κι εγώ σε κανάκευα, θυμάσαι που αρρώστησες από την απουσία και σου έβαζα παγωμένα πανάκια στο μέτωπο να σου πάρω την κάψα, σου έφτιαχνα φιδέ και τσάι με κάρδαμο, στρίψε στην Πατησίων να περάσουμε απ’ τη Στουρνάρη και το Μουσείο , και τι θα’ λεγες για το Πεδίον του Άρεως, μετανάστη μου; Στο μεταξύ κάνω πως δεν τους βλέπω όσους ψάχνουνε στα σκουπίδια, κάνω πως δεν τους βλέπω, γιατί αν τους δω με αρπακώνει η θλίψη, με τσαλακώνει η ανέχεια, και ύστερα νομίζω πως φταίω για όλους που πεινάνε, για σένα που πονάς και τα έχεις χαμένα γιατί δε νογάς τη ζωή. Εδώ, στην Ιθάκης θα σταματήσουμε. Κάθισε στο παγκάκι να ξαποστάσω – να που φτάσαμε στην Ιθάκη μας….”

 

Εικόνες που ζητούν να γίνουν ιστορίες. Μικρές ιστορίες που θέλουν να μείνουν εικόνες. Ιστορίες που επιμένουν.

Η καθημερινότητα, η απουσία, ο χρόνος που τρέχει, η νοσταλγία, οι αλήθειες και τα ψέματα, οι εμμονές.

Όλα τα πριν και τα χθες που στήνουν τις ζωές μας, εκείνα που δίνουν ταυτότητα, που φτιάχνουν τον ίσκιο μας.

 

 

Η Βάσω Νικολοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV), όπου έκανε και το μεταπτυχιακό της στις Νεοελληνικές Σπουδές. Γυρίζοντας στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την Εκπαίδευση Ενηλίκων, χώρο στον οποίο εργάζεται μέχρι σήμερα.

Έχει μεταφράσει Γάλλους λογοτέχνες και έχει δημοσιεύσει μελέτες, κείμενα και κριτικές.

Η νουβέλα της Βασιλική (εκδόσεις Πόλις) ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 2011, καθώς και για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω. Την άνοιξη του 2013 η Βασιλική ανέβηκε στο θέατρο.

 

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση του βιβλίου
06.02.2017 13:28
Oι Εντύποις Εκδόσεις σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους, στη Θεσσαλονίκη στο Ηλιοτρόπιο café, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017.
Ιστορίες της ζωής σου, και άλλες ιστορίες - Ted Chiang
16.12.2016 13:26
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ted Chiang με τίτλο Ιστορίες της ζωής σου, και άλλες ιστορίες, σε μετάφραση Δημήτρη Αρβανίτη.
Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες - Δημήτρης  Νόλλας
06.12.2016 10:14
Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Δημήτρη Νόλλα, «Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες».
Η πτώση και άλλες ιστορίες - Friedrich Dürrenmatt
07.07.2016 11:47
Από τις εκδόσεις Ροές, και στη σειρά «Γερμανόφωνοι συγγραφείς», επανακυκλοφορεί σε «ανανεωμένη» Β΄ έκδοση το βιβλίο Η πτώση και άλλες ιστορίες του σπουδαίου Φρήντριχ Ντύρρενματτ, σε μετάφραση του Βασίλη Πατέρα.
Φευγάτες Ιστορίες - Μιχάλης Δήμας
14.06.2016 11:15
Από τις εκδόσεις Έναστρον κυκλοφορεί το βιβλίο, Φευγάτες Ιστορίες του Μιχάλη Δήμα.