Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Νεφέλη Λιούτα: Nefeli Walking Undercover

Νεφέλη Λιούτα: Nefeli Walking Undercover

Δεν είναι και λίγο πράγμα, μόλις στα εικοσιπέντε σου χρόνια να είσαι δασκάλα βιολιού, φοιτήτρια της νομικής, ενεργό μέλος της κολλεκτίβας των Leon και πολύ ευτυχισμένη που τελείωσε η παραγωγή του δεύτερου δίσκου σου. Η Νεφέλη Λιούτα μετά «Τα μολύβια- κομάντος» απαντά στις ερωτήσεις μας για το επερχόμενο album της και όχι μόνο.

 

Συνέντευξη Μπάμπης Βασιλειάδης


C. N.: Δεύτερος δίσκος λοιπόν! Μίλησε μας για αυτόν.

Νεφέλη Λιούτα: Ο δεύτερος δίσκος γράφτηκε όπως και «Τα μολύβια – κομάντος» πρώτα στο δωμάτιό μου και ύστερα μεταφέρθηκε στα The New Fab Liquid Recording Studios, όπου με τη βοήθεια του Νίκου Αγγλούπα και του Μιχάλη Τσομπάνογλου ηχογραφήθηκε στην τελική μορφή του. Συνθέσεις, στιχογραφία, ενορχήστρωση είναι δικά μου αλλά αυτή τη φορά έχω και εξαίρετους συνεργάτες στην εκτέλεση. Παρ' όλα αυτά, η παραγωγή και ο συντονισμός είναι δικά μου, η βοήθεια από την Universal και την Αθηναική Ζυθοποιία δεν δόθηκε ποτέ όπως είχε συμφωνηθεί το 2011, άμα τη βραβεύσει μου στους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά η ελπίδα γερνάει τελευταία! Σε άλλα λόγια, το άλμπουμ θα ονομάζεται «1041ΑΚ (Finders, keepers)», όλα τα υπόλοιπα τα σχετικά με την κυκλοφορία είναι ακόμα υπό διαμόρφωση αλλά 1η Οκτώβρη του 2014 θα τον κυκλοφορήσω με όποιο τρόπο έχει ευοδώσει έως τότε, είτε αυτό σημαίνει φορέας διακίνησης, είτε αυτό σημαίνει ταχυδρομικό περιστέρι. Μέχρι εκείνη τη στιγμή και πριν μας πιάσει ώριμο καλοκαίρι, θα δοθούν συνολικά τρία κομμάτια στη δημοσιότητα από τρεις ιστότοπους, εν είδει single. Το πρώτο εξ αυτών είναι ήδη ανεβασμένο.


C. N. : Τι διαφορετικό να περιμένουμε από τον πρώτο σου δίσκο, «Τα Μολύβια-Κομάντος»;

Ν. Λ.: Ήδη η συμμετοχή στην εκτέλεση παραπάνω μουσικών και φωνών πέραν του εαυτού μου, έχει θέση στο μυαλό μου σαν ένας ολόκληρος ωκεανός διαφοράς. Μόνο στο μυαλό μου! Τα παιδιά έχουν παίξει με τόσο σεβασμό και ευαισθησία στο υλικό που βγαίνει πάλι σαν να προκύπτει ο ήχος από έναν ενιαίο άνθρωπο. Ωστόσο υπάρχει σε σημεία ο ήχος του κλαρινέτου ή των χάκλινων πνευστών, η αντρική φωνή , το τσέλο , το κοντραμπάσο, πιο στιβαρό παίξιμο κρουστών, λιγότερα δικαιώματα στα νεραϊδάκια. Επίσης, πιο ποπ διάρκειες και τρία κομμάτια που έχουν εντελώς και κανονικότατα ρεφραίν. Αμέ! Και το εικαστικό του δίσκου θα είναι σε συνεργασία με τον Pan Pan, άρα γενικά, τέλος στον αιώνα της απόλυτης συγκέντρωσης εξουσιών.


C. N.: Από επιλογή δεν κυκλοφορείς σε κάποια δισκογραφική ή έτυχε;

Ν. Λ.: Είναι συνδυαστική απάντηση. Ως απόλυτη κυρία του υλικού μου και θεωρώντας τό το πιο προσωπικό κομμάτι του εαυτού μου, θα ήμουν ανοιχτή στη συνεργασία με μια εταιρία που θα μοιραζόμασταν κάποια κοινά στην αισθητική και κατά κάποιο τρόπο την ιδιοσυγκρασιακή φιλοσοφία . Δεν είμαι κλειστή στο να υπάρξει το πλαίσιο μιας εταιρίας στη δουλειά μου και θα προχωρήσω σε αυτό, αν δω ότι καταλαβαινόμαστε και μπαίνει το παιδάκι μου σε περιβάλλον που θα ταιριάξουν τα χνώτα τους, χωρίς επιπλέον ελιτισμούς.


C. N.: Βγήκαμε στις αγορές και η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Συμμερίζεσαι την χαρά αυτή;

Ν. Λ.: Όχι, χωρίς να θέλω να ενοχοποίησω την ικανότητα κάποιου να ενθουσιάζεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ενθουσιαζόμενος είναι ο επίσημος αντιπρόσωπός μου και παρά τον τίτλο του, νιώθω ότι πανηγυρίζει σαν παιδάκι που πέρασε τη δοκιμασία για να γίνει αποδεκτό ως μέλος της κουλ ομάδας του σχολείου, κάνοντας πέρα σε αυτή του την προσπάθεια τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του, το προσωπικό του στυλ, τις επιθυμίες του, τις ανάγκες του, τους αληθινούς του φίλους που μπορεί να είναι λιγότερο φαντεζί. Η παντοτινή ταυτότητα μιας χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό που την απαρτίζει σε έναν μέσο όρο Δt και Δx και αυτό το δυναμικό, που η διαβίωσή του φλερτάρει μεταξύ σύγχρονων όρων και μεσαίωνα, δεν ξέρω αν η είσοδος στις αγορές μπορεί να το σταματήσει από το να είναι τμηματικά θλιμμένο.


C. N.: Ποια είναι τα επόμενα βήματα και σχέδια που έχεις;

Ν. Λ.: Επόμενα βήματα! Ένα κατάδικό μου live στις 7 του Μαϊου στο six dogs, ολοκλήρωση του δίσκου σε ό,τι απομένει πέραν του ηχητικού, ολοκήρωση του μουσικού μου παραμυθιού «Ένα τρένο πάνω απ’ τη θάλασσα» - όπου μουσική και κείμενο γράφονται κατά παραγγελίας της Παιδικής Ορχήστρας του ωδείου Φ. Νάκας και θα παρουσιαστούν στις 2 Ιουνίου. Το παραμύθι εκτυλίσσεται στο μέλλον και έναν πλανήτη με τους πάγους λιωμένους, όπου ένα μικρό τρενάκι ενώνει με ράγες πάνω απ’ τη θάλασσα τα δύο τελευταία κομμάτια γης.


http://nefeli-haiku.blogspot.com
http://nefeliwalkingundercover.bandcamp.com

Σχετικές ειδήσεις
Alex Drakos: Αναζητώντας το «Χαμένο Τραγούδι»
13.01.2017 15:30
Ο Alex Drakos, με αφορμή το νέο του project “Lost Track”, μας μίλησε για την ενδιαφέρουσα προσωπική του διαδρομή και ανέφερε κάποια από τα «χαμένα κομμάτια» που μπορούμε να ακούσουμε κάθε Παρασκευή στο Bios.
Τα female stories του Ian Ikon μέσα από τέσσερις γυναικείες φωνές
17.10.2016 14:35
Για πρώτη φορά στο Gazarte, τέσσερις γυναικείες φωνές τραγουδούν τα Female Stories του Ian Ikon, σε ένα κοινό live, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016. Η Ιrene, η Natalia Corvington, η Idra Kayne και η Maya Siozou θα ερμηνεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μουσικής διαδρομής του Ian Ikon αλλά και νέα του κομμάτια "ακροβατώντας" με ευελιξία μεταξύ indie pop, vintage pop, nu soul αλλά house.
Wedding Singers: Υπεργκλάμ, τσουνάμι ή ψυχοθεραπευτική μουσική (;)
25.01.2016 09:51
Oι Wedding Singers είναι ίσως η πιο διάσημη εγχώρια party μπάντα, που έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα, παίζοντας παντού, από τρύπες μέχρι αρένες, και από παραδοσιακά πανηγύρια μέχρι γάμους (!), αποδεικνύοντας πως με τα non-stop-mix από 90s διασκευές μπορεί να μετατρέψει κάθε live στο μεγαλύτερο χορευτικό, ψυχοθεραπευτικό πάρτι της πόλης! Κι επειδή μόνο 1, 2, 3 φορές δεν αρκούν .. στις 29 Ιανουαρίου, οι Wedding Singers ξαναχτυπούν και επιστρέφουν στο Roof Stage του Gazarte για να μας παρασύρουν σε μία έκρηξη αγάπης, χορού, αστερόσκονης και χορευτικής διάθεσης! Με αυτή την αφορμή, ο Θοδωρής Μαυρογιώργης απάντησε στις ερωτήσεις μας! Απολαύστε τον!
Tricky: Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο απ' το να φτιάχνω μουσική
22.01.2016 12:29
O Tricky επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την Αθήνα να έχει την τιμητική της καθώς την ημέρα της συναυλίας (22 Ιανουαρίου) είναι και η ημέρα της επίσημης κυκλοφορίας του νέου του project, με τίτλο Skilled Mechanics.
Ορέστης Ντάντος: Στα συντρίμμια ζούμε και προσπαθούμε να βρούμε άκρη για το πώς θα ξαναχτίσουμε
21.01.2016 15:39
Ο Ορέστης Ντάντος, που έδωσε το πρώτο του ιδιαίτερο στίγμα το 2009 με τραγούδια όπως: «Θα πάω όταν γουστάρω», «Όταν γυρνάς το βράδυ απ’ τα ξενύχτια», «Κατοικίδια Ζώα» και «Είναι κι άλλοι σαν κι εμάς», επιστρέφει μετά από χρόνια στον Σταυρό του Νότου, με τον τρίτο του προσωπικό δίσκο «Θα το 'κανα ξανά», για τρεις μόνο βραδιές. Ο ξεχωριστός και ταλαντούχος τραγουδοποιός -που ως έφηβος ζήλεψε τη μαθητική μπάντα του Λυκείου- έρχεται με τη νέα, δική του πλέον μπάντα για να μας τραγουδήσει «αυτά που σκεφτόμαστε».