Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Νεφέλη Λιούτα: Nefeli Walking Undercover

Νεφέλη Λιούτα: Nefeli Walking Undercover

Δεν είναι και λίγο πράγμα, μόλις στα εικοσιπέντε σου χρόνια να είσαι δασκάλα βιολιού, φοιτήτρια της νομικής, ενεργό μέλος της κολλεκτίβας των Leon και πολύ ευτυχισμένη που τελείωσε η παραγωγή του δεύτερου δίσκου σου. Η Νεφέλη Λιούτα μετά «Τα μολύβια- κομάντος» απαντά στις ερωτήσεις μας για το επερχόμενο album της και όχι μόνο.

 

Συνέντευξη Μπάμπης Βασιλειάδης


C. N.: Δεύτερος δίσκος λοιπόν! Μίλησε μας για αυτόν.

Νεφέλη Λιούτα: Ο δεύτερος δίσκος γράφτηκε όπως και «Τα μολύβια – κομάντος» πρώτα στο δωμάτιό μου και ύστερα μεταφέρθηκε στα The New Fab Liquid Recording Studios, όπου με τη βοήθεια του Νίκου Αγγλούπα και του Μιχάλη Τσομπάνογλου ηχογραφήθηκε στην τελική μορφή του. Συνθέσεις, στιχογραφία, ενορχήστρωση είναι δικά μου αλλά αυτή τη φορά έχω και εξαίρετους συνεργάτες στην εκτέλεση. Παρ' όλα αυτά, η παραγωγή και ο συντονισμός είναι δικά μου, η βοήθεια από την Universal και την Αθηναική Ζυθοποιία δεν δόθηκε ποτέ όπως είχε συμφωνηθεί το 2011, άμα τη βραβεύσει μου στους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά η ελπίδα γερνάει τελευταία! Σε άλλα λόγια, το άλμπουμ θα ονομάζεται «1041ΑΚ (Finders, keepers)», όλα τα υπόλοιπα τα σχετικά με την κυκλοφορία είναι ακόμα υπό διαμόρφωση αλλά 1η Οκτώβρη του 2014 θα τον κυκλοφορήσω με όποιο τρόπο έχει ευοδώσει έως τότε, είτε αυτό σημαίνει φορέας διακίνησης, είτε αυτό σημαίνει ταχυδρομικό περιστέρι. Μέχρι εκείνη τη στιγμή και πριν μας πιάσει ώριμο καλοκαίρι, θα δοθούν συνολικά τρία κομμάτια στη δημοσιότητα από τρεις ιστότοπους, εν είδει single. Το πρώτο εξ αυτών είναι ήδη ανεβασμένο.


C. N. : Τι διαφορετικό να περιμένουμε από τον πρώτο σου δίσκο, «Τα Μολύβια-Κομάντος»;

Ν. Λ.: Ήδη η συμμετοχή στην εκτέλεση παραπάνω μουσικών και φωνών πέραν του εαυτού μου, έχει θέση στο μυαλό μου σαν ένας ολόκληρος ωκεανός διαφοράς. Μόνο στο μυαλό μου! Τα παιδιά έχουν παίξει με τόσο σεβασμό και ευαισθησία στο υλικό που βγαίνει πάλι σαν να προκύπτει ο ήχος από έναν ενιαίο άνθρωπο. Ωστόσο υπάρχει σε σημεία ο ήχος του κλαρινέτου ή των χάκλινων πνευστών, η αντρική φωνή , το τσέλο , το κοντραμπάσο, πιο στιβαρό παίξιμο κρουστών, λιγότερα δικαιώματα στα νεραϊδάκια. Επίσης, πιο ποπ διάρκειες και τρία κομμάτια που έχουν εντελώς και κανονικότατα ρεφραίν. Αμέ! Και το εικαστικό του δίσκου θα είναι σε συνεργασία με τον Pan Pan, άρα γενικά, τέλος στον αιώνα της απόλυτης συγκέντρωσης εξουσιών.


C. N.: Από επιλογή δεν κυκλοφορείς σε κάποια δισκογραφική ή έτυχε;

Ν. Λ.: Είναι συνδυαστική απάντηση. Ως απόλυτη κυρία του υλικού μου και θεωρώντας τό το πιο προσωπικό κομμάτι του εαυτού μου, θα ήμουν ανοιχτή στη συνεργασία με μια εταιρία που θα μοιραζόμασταν κάποια κοινά στην αισθητική και κατά κάποιο τρόπο την ιδιοσυγκρασιακή φιλοσοφία . Δεν είμαι κλειστή στο να υπάρξει το πλαίσιο μιας εταιρίας στη δουλειά μου και θα προχωρήσω σε αυτό, αν δω ότι καταλαβαινόμαστε και μπαίνει το παιδάκι μου σε περιβάλλον που θα ταιριάξουν τα χνώτα τους, χωρίς επιπλέον ελιτισμούς.


C. N.: Βγήκαμε στις αγορές και η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Συμμερίζεσαι την χαρά αυτή;

Ν. Λ.: Όχι, χωρίς να θέλω να ενοχοποίησω την ικανότητα κάποιου να ενθουσιάζεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ενθουσιαζόμενος είναι ο επίσημος αντιπρόσωπός μου και παρά τον τίτλο του, νιώθω ότι πανηγυρίζει σαν παιδάκι που πέρασε τη δοκιμασία για να γίνει αποδεκτό ως μέλος της κουλ ομάδας του σχολείου, κάνοντας πέρα σε αυτή του την προσπάθεια τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του, το προσωπικό του στυλ, τις επιθυμίες του, τις ανάγκες του, τους αληθινούς του φίλους που μπορεί να είναι λιγότερο φαντεζί. Η παντοτινή ταυτότητα μιας χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό που την απαρτίζει σε έναν μέσο όρο Δt και Δx και αυτό το δυναμικό, που η διαβίωσή του φλερτάρει μεταξύ σύγχρονων όρων και μεσαίωνα, δεν ξέρω αν η είσοδος στις αγορές μπορεί να το σταματήσει από το να είναι τμηματικά θλιμμένο.


C. N.: Ποια είναι τα επόμενα βήματα και σχέδια που έχεις;

Ν. Λ.: Επόμενα βήματα! Ένα κατάδικό μου live στις 7 του Μαϊου στο six dogs, ολοκλήρωση του δίσκου σε ό,τι απομένει πέραν του ηχητικού, ολοκήρωση του μουσικού μου παραμυθιού «Ένα τρένο πάνω απ’ τη θάλασσα» - όπου μουσική και κείμενο γράφονται κατά παραγγελίας της Παιδικής Ορχήστρας του ωδείου Φ. Νάκας και θα παρουσιαστούν στις 2 Ιουνίου. Το παραμύθι εκτυλίσσεται στο μέλλον και έναν πλανήτη με τους πάγους λιωμένους, όπου ένα μικρό τρενάκι ενώνει με ράγες πάνω απ’ τη θάλασσα τα δύο τελευταία κομμάτια γης.


http://nefeli-haiku.blogspot.com
http://nefeliwalkingundercover.bandcamp.com

Σχετικές ειδήσεις
Alex Drakos: Αναζητώντας το «Χαμένο Τραγούδι»
13.01.2017 15:30
Ο Alex Drakos, με αφορμή το νέο του project “Lost Track”, μας μίλησε για την ενδιαφέρουσα προσωπική του διαδρομή και ανέφερε κάποια από τα «χαμένα κομμάτια» που μπορούμε να ακούσουμε κάθε Παρασκευή στο Bios.
Τα female stories του Ian Ikon μέσα από τέσσερις γυναικείες φωνές
17.10.2016 14:35
Για πρώτη φορά στο Gazarte, τέσσερις γυναικείες φωνές τραγουδούν τα Female Stories του Ian Ikon, σε ένα κοινό live, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016. Η Ιrene, η Natalia Corvington, η Idra Kayne και η Maya Siozou θα ερμηνεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μουσικής διαδρομής του Ian Ikon αλλά και νέα του κομμάτια "ακροβατώντας" με ευελιξία μεταξύ indie pop, vintage pop, nu soul αλλά house.
Γεωργία Νταγάκη: Η παράδοση οφείλει να δίνεται στους νέους σαν ερωμένη και όχι σαν προξενιό
31.03.2016 15:25
Η Γεωργία Νταγάκη συναντιέται μουσικά με τον αγαπημένο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, αλλά και τον ταλαντούχο Σταύρο Σιόλα, για λίγες εμφανίσεις στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θέατρου και λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, μας μιλάει για αυτή τη συνεργασία, για τη μουσική της και τη λύρα της...
Δήμος Αναστασιάδης: Να ζούμε την κάθε μέρα όσο καλύτερα μπορούμε!
25.03.2016 19:00
Η προηγούμενη χρονιά ήταν για εκείνον αρκετά έντονη επαγγελματικά. Εκρηκτικά live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενορχήστρωση στο Rocky Horror Show, πρωτότυπη μουσική στη Φρουτοπία, επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, συνεργασία με τον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, ενώ η “ατζέντα” του περιλάμβανε και εξωτερικό. Ο λόγος φυσικά για τον ταλαντούχο συνθέτη και ερμηνευτή Δήμο Αναστασιάδη!
Angèle Dubeau: Όταν η μουσική μου
29.02.2016 15:32
Μια δυναμική και δυνατή γυναίκα, μία εξαιρετική και ιδιαίτερη μουσικός. Η Angèle Dubeau έρχεται για πρώτη φορά την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας της για μία συναυλία στο Θέατρο Παλλάς την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στην οποία τη συνοδεύει η πιστή της ορχήστρα με το όνομα La Pietà.