Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Erroneous beliefs: έκθεση της Zωής Γιαμπουλντάκη στην Elika Gallery

Erroneous beliefs: έκθεση της Zωής Γιαμπουλντάκη στην Elika Gallery

Η γκαλερί Elika παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ζωής Γιαμπουλντάκη στην Αθήνα, με τίτλο Erroneus beliefs.


Η προσέγγιση της Γιαμπουλντάκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν αλχημική: Την έκθεση απαρτίζουν γλυπτά , εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο, έργα που το καθένα ξεχωριστά αλλά και στο σύνολό τους, αποπνέουν μια έντονη αίσθηση υλικότητας. Τα έργα προκύπτουν από μια διαδικασία λεπτομερούς διερεύνησης των υλικών που χρησιμοποιούνται και των ιδιοτήτων τους, της αντοχής τους και των αντιδράσεών τους. Το στοιχείο του πειραματισμού είναι έντονο και δεν αφορά μόνο στα υλικά που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη αλλά και στα αντικείμενα και τις εικόνες που συνθέτουν το μορφολογικό λεξιλόγιο της Γιαμπουλντάκη. Ανακατασκευάζοντας τον κόσμο από τα ίδια τα υλικά του, η καλλιτέχνις διαπραγματεύεται την χρήση των αντικειμένων και το πως σχετιζόμαστε με αυτά, τις ιδιότητες των υλικών και το πως τα επενδύουμε.
Το διαδίκτυο αποτελεί κι αυτό συχνά μια ‘πρώτη ύλη’ στη διαδικασία παραγωγής των έργων, πηγή πληροφόρησης, γνώσης, επικοινωνίας και παροχής υπηρεσιών.


Τα έργα που παρουσιάζονται προκύπτουν μέσα από μια έρευνα η οποία αποτελείται από αμέτρητα links που οδηγούν σε ντοκιμαντέρ , you tube tutorials, video clips, διαφημίσεις έως την on line παραγγελία των υλικών και μεταφορά των έργων. Η διαμεσολάβηση συχνά αποτελεί εργαλείο και αντικείμενο της δουλειάς.


Διερευνώντας τη σημασία του πραγματικού και του φαινομενικού, του πρωτότυπου και του αντίγραφου, η Ζωή Γιαμπουλντάκη διαπραγματεύεται την υποκειμενικότητα και την αντικειμενικότητα της αξίας καθώς και τις συνθήκες παραγωγής και κατανάλωσης από τις οποίες αυτή προκύπτει.


Η Ζωή Γιαμπουλντάκη γεννήθηκε το 1982 στην Αλεξανδρούπολη. Το 2007 αποφοίτησε από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2011 παρουσίασε το πρώτο ατομικό της πρότζεκτ στο Δυναμό Project Space στη Θεσσαλονίκη. Το Erroneous Beliefs είναι η πρώτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.


Κείμενο έκθεσης: Γαλήνη Νόττι

Σχετικές ειδήσεις
Kαι που πάει όλος αυτός ο ιδρώτας: έκθεση της Ζωής Γιαμπουλντάκηστη γκαλερί Elika
09.09.2016 10:33
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 22 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου τη δεύτερη ατομική έκθεση της Ζωής Γιαμπουλντάκη στην Αθήνα, με τίτλο Kαι πού πάει όλος αυτός ο ιδρώτας.
Revengefuck: έκθεση της Μαρίας Καραντζή στη γκαλερί Elika
26.05.2016 17:07
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 10 Ιουνίου έως τις 16 Ιουλίου την ατομική έκθεση της Μαρίας Καραντζή, με τίτλο Revengefuck.
Somebody had to do it: έκθεση του Βασίλη Παπαγεωργίου στη γκαλερί Elika
11.04.2016 14:48
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 22 Aπριλίου έως τις 4 Ιουνίου την πρώτη ατομική έκθεση του Βασίλη Παπαγεωργίου με τίτλο 'Somebody had to do it'.
Evening then and evening now / απόγευμα: έκθεση του Γιάννη Μαλεγιαννάκη στη γκαλερί Elika
12.01.2016 15:20
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου τη δεύτερη ατομική έκθεση του Γιάννη Μαλεγιαννάκη στην Αθήνα ‘απόγευμα’.
Artists' Cards: Ομαδική έκθεση στη γκαλερί Elika
07.12.2015 15:08
H γκαλερί Elika οργανώνει για τρίτη χρονιά το Artists' Cards. Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου 2015, κατά τη διάρκεια του Gallery Weekend, και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2016.