Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

7x2=1: Μεθόριες Χειρονομίες & Οπτικές Ηχο-πλασίες - επί τόπου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

7x2=1: Μεθόριες Χειρονομίες & Οπτικές Ηχο-πλασίες - επί τόπου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

To Mακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Μόνιμων Υπαλλήλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την Τρίτη 8 Απριλίου 2014 στις 21.00, στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, το Μουσικό Εικαστικό Δρώμενο (performance) με τίτλο 7 x 2 = 1. Μεθόριες Χειρονομίες & Οπτικές Ηχο-πλ∀σίες -επί τόπου- διάρκειας 90 λεπτών, που βασίζεται στην ιδέα του Modest Mussorgsky, Pictures at an Exhibition - Εικόνες σε μια έκθεση.


Ανά δύο ταυτοχρόνως και σε συνεργασία μεταξύ τους, μουσικοί και εικαστικοί καλλιτέχνες αυτοσχεδιάζοντας και συντονίζοντας  τη δράση τους, θα παρουσιάσουν -επί τόπου- για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης, τις προσωπικές τους ερμηνείες, που αφορούν στον ανά-προσδιορισμό και ανά-πλαση διαχρονικών έργων της κλασικής μουσικής.


Ιδέα - επιμέλεια - συντονισμός: Σταύρος Παναγιωτάκης, Νίκος Κουκής. Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Χρήστος Αλαβέρας, Κλειώ Βάττη / Εύη Καραιωσηφόγλου, Άρης Γεωργίου , Χάρης Κοντοσφύρης, Σταύρος Παναγιωτάκης,  Δήμητρα Σιατερλή, Γιώργος Τσακίρης .


Οι Μουσικοί που συμμετέχουν, μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του ΣΜΥΚΟΘ και μουσικοί της πόλης, είναι οι: Αλέξανδρος Αγγουριδάκης, Πέτρος Δαμιανίδης, Νίκος Κουκής, Σάκης Παπαδημητρίου , Θοδωρής Πατσαλίδης, Θεόφιλος Σωτηριάδης, Κώστας Χάνης, Αγγελική Χατζηθεοδώρου.


Μέσα στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων και συνεργασιών, που στοχεύουν στη δημιουργία ενός πρωτογενούς έργου, όπως θα προκύψει από τον συνδυασμό καλλιτεχνών δύο διαφορετικών τεχνών και την άμεση επαφή τους με το κοινό.


Η δράση υλοποιείται συνδυάζοντας διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα, μουσικά όργανα , ετερόκλητα υλικά και μη συμβατές τεχνοτροπίες. Όλοι οι καλλιτέχνες δημιουργούν ένα πρωτότυπο, διαδραστικό, έργο εικόνας και ήχου, αποδίδοντας με ατομικούς αυτοσχεδιασμούς τις απόψεις τους για τη σύγχρονη τέχνη, επάνω σε ένα πολύπτυχο και ενιαίο έργο, σε μία οργανικά κινούμενη, ηχητική εικόνα.


Οι μουσικοί, σε συνεργασία με τους εικαστικούς καλλιτέχνες, επέλεξαν τα μουσικά μέρη που θα ακουστούν, δηλαδή 7 μουσικά έργα, θέματα του κλασικού ρεπερτορίου. Τα έργα αυτούσια (όπως έχουν γραφεί αρχικά από τους συνθέτες τους), μελετήθηκαν από τους  εικαστικούς και μουσικούς καλλιτέχνες.


Οι θεατές/ακροατές στην πορεία τους, αφού ανακαλύψουν και περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, θα παρακολουθήσουν –επί τόπου- τη δράση «7 Χ 2 = 1», όπου ανά δύο κάθε φορά, ένας μουσικός και ένας εικαστικός καλλιτέχνης, ανα-συνθέτουν ένα γνωστό έργο κλασικής μουσικής.


Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, με την τεχνική τους σε χρόνο 10-15 λεπτών, έχοντας προσκομίσει ο καθένας, όλα τα απαραίτητα υλικά και όργανα που τους χρειάζονται, επηρεάζοντας με τον τρόπο του ο ένας τον άλλον, θα δημιουργήσουν με αυτοσχεδιασμούς -επί τόπου-, ένα έργο βασισμένο στο μουσικό κομμάτι που είχαν επιλέξει. Το δρώμενο ολοκληρώνεται όταν όλα τα καλλιτεχνικά ζεύγη  παρουσιάσουν το έργο τους.


Στο τέλος της δράσης από την προσωπική «εργασία» όλων των καλλιτεχνών, θα προκύψει ένα μεγάλων διαστάσεων, ενιαίο, πολυδιάστατο, και εφήμερο εικαστικό έργο χώρου, το οποίο έχει επενδυθεί από τη γέννηση του με μια βιωματική και πρωτότυπη μουσική πολυσύνθεση.


Το μουσικό εικαστικό δρώμενο «7 x 2 Μεθόριες Χειρονομίες & Οπτικές Ηχο-πλασίες – επί τόπου» είναι ένα συνολικό έργο ήχου και εικόνας, ολοκληρωμένο, που στηρίζει με το πρωτογενές ύφος του, μια σύγχρονη αντίληψη της δημιουργικής διαδικασίας, συμπεριλαμβάνοντας ανόμοιες και ενδεχομένως αντίθετες τεχνοτροπικές κατευθύνσεις.


Διανομή

1. «Χωρίς Τίτλο»
2. Αγγελική Χατζηθεοδώρου: φωνητικά / Χρήστος Αλαβέρας: σχέδιο με Καρβουνο
3. «Solo sonata Bach»,
Θοδωρής Πατσαλίδης: βιολί / Κλειώ Βάττη, Εύη Καραιωσηφόγλου: εγκατάσταση, περφόρμανς
4. «Χωρίς Τίτλο»
Πέτρος Δαμιανίδης: Κοντραμπάσο / Γιώργος Τσακίρης, ζωγραφική σε χαρτί
5. «Jules Mouquet, ‘’ La flute de Pan»:
Νίκος Κουκής: φλάουτο, Αλέξανδρος Αγγουριδάκης: κρουστά / Σταύρος Παναγιωτάκης: ζωγραφική σε μουσαμά
6. «Κρούσεις»
Κώστας Χάνης: κρουστά / Δήμητρα Σιατερλή: περφόρμανς, ζωγραφική, εγκατάσταση
7. «Χωρίς Τίτλο»
Σάκης Παπαδημητρίου: πιάνο / Άρης Γεωργίου: ζωγραφική, εγκατάσταση
8. «Δρόμος 1»    
Θεόφιλος Σωτηριάδης: σαξόφωνο, Αλέξανδρος Αγγουριδάκης: κρουστά / Χάρης Κοντοσφύρης: εγκατάσταση

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική, Επανάσταση, Χρώμα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
22.09.2016 12:59
Έργα των Prokoffief, Shostakovich, Tchaikovsky και Rakhmaninoff μεταξύ άλλων σημαντικών Ρώσων συνθετών των αρχών του 20ού αι. από το μουσικό σχήμα Transcription Ensemble (Χρήστος Γρίμπας-Βιολοντσέλο, Νίκος Ζαφρανάς-Πιάνο, Γιώργος Κανδυλίδης-Βιολί), τη Γαρυφούλα Τσομάκου (Πιάνο) και την Ξένια Τσαβκοπούλου (Σοπράνο) θα πλαισιώσουν τα έργα Ρώσων εικαστικών της ίδιας εποχής που φιλοξενούνται στην έκθεση «Η Επανάσταση του χρώματος. Ρωσική Πρωτοπορία. Έργα της συλλογής Κωστάκη», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 19:30.
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2016 με τον Βασίλη Λέκκα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
09.08.2016 17:23
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης μας προσκαλούν στην καθιερωμένη συναυλία για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με τίτλο «Στο Φως του Φεγγαριού» με τον Βασίλη Λέκκα,την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016 και ώρα 9:00 μ.μ., στον κήπο της Κεντρικής εισόδου του Μουσείου.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή στην ταράτσα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
14.06.2016 16:41
Με μια συναυλία αφιερωμένη στην σύγχρονη όπερα και μουσική του 20ου και του 21ου αιώνα, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στην βεράντα του 4ου ορόφου στο νέο κτήριο του Μουσείου, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, στις 21.30.
Η τρίτη συναυλία της ΚΟΑ στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη
12.05.2016 14:54
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μετά τη συναυλία που έδωσε (στις 7/12) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη, συνεχίζοντας την πολυετή τους συνεργασία.
Η ΚΟΑ για τέσσερις συναυλίες στο Μουσείο Μπενάκη
15.03.2016 15:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μετά τη συναυλία που έδωσε (στις 7/12) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επιστρέφει με το φετινό θεματικό της κύκλο μουσικής δωματίου «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία» στο Μουσείο Μπενάκη, συνεχίζοντας τη πολυετή τους συνεργασία.