Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο του Christopher Catherwood, με τίτλο «Ιράκ. Το ολίσθημα του Τσώρτσιλ» σε μετάφραση της Φωτεινής Λεβεντάκου.

Η αναταραχή που επικρατεί σήμερα στη Μέση Ανατολή έχει τις ρίζες της στους λανθασμένους χειρισμούς του Τσώρτσιλ.

Christopher Catherwood

Αυτό το συναρπαστικό βιβλίο εγείρει απόκοσμες ηχούς του σημερινού Ιράκ.

Publishers Weekly

 

Αν επιθυμείτε να κατανοήσετε γιατί το Ιράκ μοιάζει καταδικασμένο σε διαρκείς διαμάχες, και γιατί οι ζωές μας μεταβάλλονται ως αποτέλεσμα τούτου, αυτό το βιβλίο είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Alexander McCall Smith, The Mail on Sunday

Πώς η δημιουργία του Ιράκ από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ οδήγησε στον Σαντάμ Χουσεΐν;

Ενώ σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν την εγκαθίδρυση μιας νέας κυβέρνησης στο Ιράκ, αυτό το βιβλίο αποκαλύπτει όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πρώτης απόπειρας να συμβεί κάτι τέτοιο, η οποία έγινε από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη δεκαετία του 1920, ο Τσώρτσιλ διέπραξε κάποια σφάλματα με ολέθριες συνέπειες και επιπτώσεις που εκτείνονται μέχρι και σήμερα. Ο Christopher Catherwood, λόγιος και σύμβουλος της κυβέρνησης Τόνι Μπλερ, εξετάζει την ίδρυση της μοναρχίας του Ιράκ από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος εξανάγκασε Σουνίτες Μουσουλμάνους Κούρδους, Σουνίτες Μουσουλμάνους Άραβες και Σιίτες Μουσουλμάνους να συμβιώσουν υπό έναν ηγέτη, δημιουργώντας έτσι άθελά του μια μεσανατολική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, και περιγράφει τις ενέργειες του Τσώρτσιλ, οι οποίες οδήγησαν σε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της ιρακινής χασεμιτικής κυβέρνησης και σε μια σειρά όλο και πιο αιμοχαρών καθεστώτων, μέχρι τον έσχατο εφιάλτη της διακυβέρνησης από τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Christopher Catherwood διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ, στη Βιρτζίνια. Είναι υφηγητής στη  Royal Historical Society και έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος στο Κλιμάκιο Στρατηγικής του Υπουργικού Συμβουλίου του Τόνι Μπλερ, εργαζόμενος στο Κτίριο του Ναυαρχείου, όπου ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε την έδρα του ως Πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου.