«Καλωσόρισμα – Νέοι Καλλιτέχνες στο Μέγαρο» είναι ο τίτλος του κύκλου εκδηλώσεων που προσφέρει στους φιλόμουσους το Μέγαρο Μουσικής, για πρώτη φορά φέτος, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν αξιόλογους Έλληνες μουσικούς που σπουδάζουν σε ευρωπαϊκές ακαδημίες και διακρίνονται στο εξωτερικό.

Η παρουσίαση νέων ερμηνευτών και δημιουργών ήταν από τη πρώτη ημέρα λειτουργίας του, βασική επιδίωξη του Μεγάρου. Όπως γράφει στο σημείωμά του για το έντυπο πρόγραμμα της Σειράς ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του, Γιώργος Κουρουπός, «ο αριθμός των νέων μουσικών αλλά και των νέων συνθετών που φιλοξενήθηκαν στο Μέγαρο είναι η αδιάσειστη απόδειξη. […] Το μεγαλύτερο κέρδος, ωστόσο, είναι για το κοινό, που έχει την ευκαιρία να χαρεί και να θαυμάσει το υψηλό επίπεδο τεχνικής και το ταλέντο των νέων παιδιών που προετοιμάζουν το μουσικό μας μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 3 Απριλίου, η σολίστ των κρουστών Εύη Φιλίππου, θα εμφανισθεί στις 20:30 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Η μόλις 21 ετών μουσικός, η οποία είναι σπουδάστρια στην περίφημη Σχολή Hanns Eisler(Χανς Άισλερ) του Βερολίνου, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα συνθετών του 20ού και 21ου αιώνα, καθώς μια δική της προσαρμογή για μαρίμπα δύο αποσπασμάτων από τη 2η σουίτα για βιολοντσέλο του Johann Sebastian Bach.

Γεννημένη στον Βόλο, το 1993, η Εύη Φιλίππου άρχισε μαθήματα θεωρητικών και κρουστών στο Δημοτικό Ωδείο της γενέτειράς της σε ηλικία 7 ετών. Έχει μελετήσει επίσης πιάνο με την Έφη Παπαθωμαΐδη και διεύθυνση ορχήστρας με τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, έγινε δεκτή ως μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Βόλου και αργότερα της Συμφωνικής Βόλου. Το 2009, της χορηγήθηκε υποτροφία στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράση εκτός έδρας» του Μ.Μ.Α., ενώ πραγματοποίησε τις πρώτες εμφανίσεις της στο Μέγαρο ως υπότροφος της οικογένειας Λιβανού. Αποφοίτησε από την τάξη κρουστών του Χαράλαμπου Ταλιαδούρου (Δημοτικό Ωδείο Βόλου) το 2011 με βαθμό άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο, ενώ αρίστευσε και στα θεωρητικά (τάξη Ανδρέα Μιμαίου).

Η Εύη Φιλίππου έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κρουστών με διάσημους σολίστ στο εξωτερικό, καθώς και σεμινάρια λάτιν κρουστών και υποκριτικής. Από τον Απρίλιο του 2012 σπουδάζει στη Σχολή «Χανς Άισλερ» του Βερολίνου με τους  Li Biao, Rainer Seegers και Franz Schindlbeck. Έχει συμπράξει με το Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, το σύνολο του Πολωνού συνθέτη Zbignew Preisner, τη Συμφωνική της Κύπρου, την Ορχήστρα των Μπαλέτων Μπολσόι, την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων, τη Junge Sinfonie και την Ορχήστρα του Κοντσέρτχαους του Βερολίνου. Είναι μέλος του συνόλου κρουστών και του συνόλου σύγχρονης μουσικής ECHO της Σχολής «Χανς Άισλερ», του Ensemble Mini και του σχήματος Opera Lab Berlin. Συνεργάζεται συχνά με νέους συνθέτες και σκηνοθέτες, καθώς και με τζαζ και ποπ συγκροτήματα.

Το πρώτο μέρος του ρεσιτάλ της Εύης Φιλίππου είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη δημιουργία. Θα αρχίσει με το έργο Crossover για σόλο ταμπούρο του Wolfgang Reifendern (γεν. 1960). Ακολουθούν οι συνθέσεις Libertango για μαρίμπα του Eric Sammut (γεν. 1968) και Side by Side για κρουστά του Michio Kitazume (γεν. 1948), καθώς και το απόσπασμα  Brazilian Landscape από το έργο για σόλο βιμπράφωνο Two Reflections του Ney Rosauro (γεν. 1962). Η πρώτη ενότητα του ρεσιτάλ θα κλείσει με τη Romantica για μαρίμπα του Emmanuel Séjourné (γεν. 1961).

Στο δεύτερο μέρος, οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την ενδιαφέρουσα προσαρμογή για μαρίμπα που έκανε η Εύη Φιλίππου στο Πρελούδιο και την Αλλεμάντ από τη Σουίτα για τσέλο αρ. 2 σε ρε μείζονα, BWV 1008 του Johann Sebastian Bach (1685-1750). To πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τις Παραλλαγές επάνω σε γιαπωνέζικα παιδικά τραγούδια για μαρίμπα της Γιαπωνέζας συνθέτιδος και σολίστ των κρουστών Keiko Abe (γεν. 1937), τη σύνθεση Rebonds b για κρουστά του «δικού μας» Ιάννη Ξενάκη (1922-2001) και το έργο Ghanaia για σόλο μαρίμπα του Matthias Schmitt (γεν. 1968).