Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Ρεσιτάλ κρουστών με την Εύη Φιλίππου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ρεσιτάλ κρουστών με την Εύη Φιλίππου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Καλωσόρισμα - Νέοι Καλλιτέχνες στο Μέγαρο» είναι ο τίτλος του κύκλου εκδηλώσεων που προσφέρει στους φιλόμουσους το Μέγαρο Μουσικής, για πρώτη φορά φέτος, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν αξιόλογους Έλληνες μουσικούς που σπουδάζουν σε ευρωπαϊκές ακαδημίες και διακρίνονται στο εξωτερικό.


Η παρουσίαση νέων ερμηνευτών και δημιουργών ήταν από τη πρώτη ημέρα λειτουργίας του, βασική επιδίωξη του Μεγάρου. Όπως γράφει στο σημείωμά του για το έντυπο πρόγραμμα της Σειράς ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του, Γιώργος Κουρουπός, «ο αριθμός των νέων μουσικών αλλά και των νέων συνθετών που φιλοξενήθηκαν στο Μέγαρο είναι η αδιάσειστη απόδειξη. […] Το μεγαλύτερο κέρδος, ωστόσο, είναι για το κοινό, που έχει την ευκαιρία να χαρεί και να θαυμάσει το υψηλό επίπεδο τεχνικής και το ταλέντο των νέων παιδιών που προετοιμάζουν το μουσικό μας μέλλον».


Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 3 Απριλίου, η σολίστ των κρουστών Εύη Φιλίππου, θα εμφανισθεί στις 20:30 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος . Η μόλις 21 ετών μουσικός, η οποία είναι σπουδάστρια στην περίφημη Σχολή Hanns Eisler(Χανς Άισλερ) του Βερολίνου, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα συνθετών του 20ού και 21ου αιώνα, καθώς μια δική της προσαρμογή για μαρίμπα δύο αποσπασμάτων από τη 2η σουίτα για βιολοντσέλο του Johann Sebastian Bach.


Γεννημένη στον Βόλο, το 1993, η Εύη Φιλίππου άρχισε μαθήματα θεωρητικών και κρουστών στο Δημοτικό Ωδείο της γενέτειράς της σε ηλικία 7 ετών. Έχει μελετήσει επίσης πιάνο με την Έφη Παπαθωμαΐδη και διεύθυνση ορχήστρας με τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, έγινε δεκτή ως μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Βόλου και αργότερα της Συμφωνικής Βόλου. Το 2009, της χορηγήθηκε υποτροφία στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράση εκτός έδρας» του Μ.Μ.Α., ενώ πραγματοποίησε τις πρώτες εμφανίσεις της στο Μέγαρο ως υπότροφος της οικογένειας Λιβανού. Αποφοίτησε από την τάξη κρουστών του Χαράλαμπου Ταλιαδούρου (Δημοτικό Ωδείο Βόλου) το 2011 με βαθμό άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο, ενώ αρίστευσε και στα θεωρητικά (τάξη Ανδρέα Μιμαίου).


Η Εύη Φιλίππου έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κρουστών με διάσημους σολίστ στο εξωτερικό, καθώς και σεμινάρια λάτιν κρουστών και υποκριτικής. Από τον Απρίλιο του 2012 σπουδάζει στη Σχολή «Χανς Άισλερ» του Βερολίνου με τους  Li Biao, Rainer Seegers και Franz Schindlbeck. Έχει συμπράξει με το Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, το σύνολο του Πολωνού συνθέτη Zbignew Preisner, τη Συμφωνική της Κύπρου, την Ορχήστρα των Μπαλέτων Μπολσόι, την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων, τη Junge Sinfonie και την Ορχήστρα του Κοντσέρτχαους του Βερολίνου. Είναι μέλος του συνόλου κρουστών και του συνόλου σύγχρονης μουσικής ECHO της Σχολής «Χανς Άισλερ», του Ensemble Mini και του σχήματος Opera Lab Berlin. Συνεργάζεται συχνά με νέους συνθέτες και σκηνοθέτες, καθώς και με τζαζ και ποπ συγκροτήματα.


Το πρώτο μέρος του ρεσιτάλ της Εύης Φιλίππου είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη δημιουργία. Θα αρχίσει με το έργο Crossover για σόλο ταμπούρο του Wolfgang Reifendern (γεν. 1960). Ακολουθούν οι συνθέσεις Libertango για μαρίμπα του Eric Sammut (γεν. 1968) και Side by Side για κρουστά του Michio Kitazume (γεν. 1948), καθώς και το απόσπασμα  Brazilian Landscape από το έργο για σόλο βιμπράφωνο Two Reflections του Ney Rosauro (γεν. 1962). Η πρώτη ενότητα του ρεσιτάλ θα κλείσει με τη Romantica για μαρίμπα του Emmanuel Séjourné (γεν. 1961).


Στο δεύτερο μέρος, οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την ενδιαφέρουσα προσαρμογή για μαρίμπα που έκανε η Εύη Φιλίππου στο Πρελούδιο και την Αλλεμάντ από τη Σουίτα για τσέλο αρ. 2 σε ρε μείζονα, BWV 1008 του Johann Sebastian Bach (1685-1750). To πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τις Παραλλαγές επάνω σε γιαπωνέζικα παιδικά τραγούδια για μαρίμπα της Γιαπωνέζας συνθέτιδος και σολίστ των κρουστών Keiko Abe (γεν. 1937), τη σύνθεση Rebonds b για κρουστά του «δικού μας» Ιάννη Ξενάκη (1922-2001) και το έργο Ghanaia για σόλο μαρίμπα του Matthias Schmitt (γεν. 1968).

Σχετικές ειδήσεις
Οι πόλεις της μουσικής - Λονδίνο: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 10:17
Ένα από τα πιο αγαπημένα και συγκινησιακά φορτισμένα Kοντσέρτα για τσέλο, είναι το, πλήρες σε πηγαίο λυρισμό του και «εξομολογητική» διάθεση, Κοντσέρτο του Άγγλου σερ Έντουαρντ ‘Ελγκαρ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραδίδεται στο σολιστικό ταλέντο του Α΄κορυφαίου τσελίστα της Ορχήστρας Γιάννη Τσιτσελίκη.
Οι πόλεις της μουσικής - Μόσχα: συναυλία από την ΚΟΑ με τον Ούρος Λάγιοβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.10.2016 15:47
Ο σπουδαίος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς που ενθουσίασε το φιλόμουσο αθηναϊκό κοινό στις προηγούμενες συνεργασίες του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επιστρέφει και πάλι στο πόντιουμ της Ορχήστρας, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μουσικοί συσχετισμοί: Ρεσιτάλ του Άρη Γραικούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.03.2016 17:01
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης στις 14 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - Mεγάλη Bιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και ώρα 20:30, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, με διαχρονικά "κλασσικά" κομμάτια και επιλεγμένα τραγούδια, με τίτλο «Μουσικοί Συσχετισμοί».
Impromptus: Ρεσιτάλ του Χαράλαμπου Αγγελόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
24.02.2016 16:14
Μετά το πρόσφατο ρεσιτάλ της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου, με φωνητικές μικρογραφίες του Φραντς Σούμπερτ, σειρά έχουν οι πιανιστικές μινιατούρες του σπουδαίου αυστριακού συνθέτη, οι Impromptus, έργα 142 και 90. Θα τις παρουσιάσει ο διακεκριμένος σολίστ Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, την Τρίτη 1 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Κύκλου Σούμπερτ.
Το Μεγάρο Μουσικής μόνιμη στέγη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
16.12.2015 10:23
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έχουν τη χαρά να σας ανακοινώσουν ότι την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.