Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

(The) Heavy Page: έκθεση στο metamatic: taf

(The) Heavy Page: έκθεση στο metamatic: taf

Το metamatic:taf με χαρά παρουσιάζει την έκθεση (the) heavy page, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και την από κοινού επιμέλεια της ομάδας Campus Novel. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 8 Απριλίου 2014 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως την 1η Μαΐου.


Στην οπτική μιας πολιτισμικής ανθρωπολογίας η γλώσσα και η γραφή αποτελούν συστήματα διαδοχικών ιστορικών και επιστημονικών μορφωμάτων. Τους τέσσερεις τελευταίους αιώνες η πρακτική της γραφής ανέπτυξε μυθική αξία αναδιοργανώνοντας σταδιακά όλους τους τομείς όπου εκτεινόταν η φιλοδοξία της Δύσης να διαμορφώσει την ιστορία της. Η διαδικασία της γραφής συνιστά μια συγκεκριμένη δραστηριότητα: την κατασκευή ενός κειμένου που έχει εξουσία πάνω στην εξωτερικότητα από όπου αρχικά απομονώθηκε. Αυτή η τοπο-γραφική και παραστατική εκδοχή της γλώσσας νοηματοδοτεί τη σελίδα ως το διακριτό χώρο που εγκαθιδρύει την κυριαρχία αλλά και την απομόνωση ενός υποκειμένου μπροστά σε ένα αντικείμενο.


Η νεωτερική συνθήκη μετατοπίζει την ιδιαιτερότητα αυτής της σχέσης σε διαφορετικές διατυπώσεις που εκτείνονται από την ερμηνευτική και επικοινωνιακή διαδικασία ως το αβαρές υπερκείμενο του διαδικτύου.


Η δυνητικοποίηση της κειμενικής εμπειρίας και η συνδιαλλαγή της με την εμπειρία του αισθητού ή την εμπειρία του χώρου δημιουργούν ένα πεδίο πολυσημίας χωρίς καθορισμένο νόημα.


Σύμφωνα με το Βιτγκενστάιν, η φυσική γλώσσα κινείται πέρα από τα γράμματα, τις λέξεις και τα ιεραρχικά συστήματα ερμηνείας, πρόκειται περισσότερο για μια ολιστική εμπειρία παρά για μια μονοδιάστατη πράξη. "[…] Τα πάντα μπορούν να ερμηνευτούν ως γλώσσα. Ακόμα και μια συστάδα δέντρων μπορεί να έχει φυτευτεί έτσι ώστε να κρυπτογραφεί κάτι σε κώδικα."*


Οι Campus Novel, στο πλαίσιο της έκθεσης (the) heavy page, επιχειρούν λογικές συσχέτισεις του γραπτού λόγου και της γλώσσας με την εκδήλωση φαινομένων που συνδέονται με την επίσημη ιστορία, την αρχειοθετική πρακτική, την καλλιτεχνική φόρμα, την κανονιστική ηθική, τον εκδημοκρατισμό και την αναπαράσταση της γνώσης ως κοινωνική και πολιτισμική αξία.


* Wittgenstein, L. Philosophical Grammar. Berkeley and Los Angeles, CA: University of California Press, 1978


Συμμετέχουν: Campus Novel (Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Φωτεινή Παλπάνα, Γιάννης Σινιόρογλου, Γιάννης Χειμωνάκης)
Επιμέλεια: Campus Novel

Σχετικές ειδήσεις
Ο Marcin Knyziak στο  CTRL+T του metamatic:taf
31.01.2017 17:07
To metamatic:taf συνεχίζει το πρόγραμμα δράσεων CTRL+T με τη συμμετοχή του Marcin Knyziak και το project Go West, το οποίο εγκαινιάζεται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως και τις 24 Φεβρουαρίου.
Studios, η έκθεση του metamatic:taf για 7η χρονιά
27.01.2017 10:48
Το metamatic:taf με χαρά παρουσιάζει για έβδομη συνεχή χρονιά την έκθεση Studios που εγκαινιάζεται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου.
Μετέωροι χρονότοποι: ομαδική έκθεση στο metamatic:taf
22.06.2016 16:37
Το metamatic:taf παρουσιάζει την καλοκαιρινή έκθεση Μετέωροι χρονότοποι, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 16 Αυγούστου 2016.
Are We Moving?: ομαδική έκθεση στο metamatic:taf
22.06.2016 15:41
To metamatic:taf ανακοινώνει την καλοκαιρινή έκθεση Are we Moving?, σε επιμέλεια των METASITU, καλλιτεχνικών διευθυντών του metamatic:taf, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 στις 20.30.
Με τη συγκατάθεσή σας: έκθεση στο metamatic:taf
18.03.2016 12:23
Το metamatic:taf και οι METASITU με ενθουσιασμό παρουσιάζουν την έκθεση Με τη συγκατάθεσή σας που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 17 Απριλίου. Η έκθεση αποτελεί ένα project σε εξέλιξη το οποίο ξεκινά με μια σειρά εκδηλώσεων - εργαστηρίων και θα είναι ανοιχτό στο κοινό από τη Δευτέρα 4 Απριλίου.