Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Η Πνιγμονή στη Φυλακή Γυναικών Ελεώνα Θήβας

Η Πνιγμονή στη Φυλακή Γυναικών Ελεώνα Θήβας

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου, η παράσταση Πνιγμονή θα παρουσιαστεί στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα Θήβας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το τμήμα κοινωνικής υπηρεσίας του καταστήματος Ελεώνα για την ψυχαγωγία των έγκλειστων γυναικών.


Ενημερωτικό σημείωμα της κοινωνικής Λειτουργού Νίκης Μουσχή, για το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα Θήβας, τις ανάγκες και τις δράσεις του


...Το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και έχει μεταστεγαστεί στο χώρο αυτό, εδώ και 6 χρόνια  από τον Κορυδαλλό. Το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών, έχει  επιδείξει ένα ιδιαίτερο πρόσωπο.


Είμαστε ίσως το πιο «ανοιχτό» Κατάστημα για δράσεις στο χώρο εγκλεισμού, χώρος υλοποίησης πολλών προγραμμάτων εκπαίδευσης & κατάρτισης, απασχόλησης κ.α. Θεωρείται «πετυχημένο» και έχουμε  προσφορά για δραστηριότητες επισκέψεων από φορείς και ιδιώτες για υποστήριξη στις έγκλειστες γυναίκες.


Στο Κατάστημά μας κρατείται η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που έχουν  καταδικαστεί για παραβατική συμπεριφορά στη χώρα μας (500 περίπου γυναίκες) .


Ανήλικα κορίτσια, μητέρες με τα φιλοξενούμενα μέχρι 3 ετών παιδιά τους,  πολλές γυναίκες με τοξική εξάρτηση, γυναίκες με προβλήματα ψυχικής υγείας, γυναίκες σε ειδική κράτηση για θέματα απέλασης από τη Χώρα, γυναίκες με σοβαρά προβλήματα σωματικής υγείας, υπερήλικες, νέες γυναίκες που βρίσκονται στη κυρίως παραγωγική ηλικία, γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, γυναίκες που έχουν αφήσει οικογένεια και παιδιά εκτός φυλακής, βρίσκονται στο Κατάστημά μας.


Μεγάλος αριθμός γυναικών (περίπου το 1/3) είναι άπορες, ή/και στερούνται επισκεπτηρίων και οι ανάγκες τους  σε είδη υγιεινής, καθαριότητας, ρουχισμό, παπούτσια, τηλεκάρτες για τηλεφωνική επικοινωνία κ.α. καλύπτονται στο δυνατό βαθμό από μέριμνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας και μέσω δωρεών από ιδιώτες, φορείς και εθελοντές που γνωρίζουν το έργο μας.     


Η υπηρεσία μας κρατά λεπτομερές αρχείο για τα προσφερόμενα είδη, τα αιτήματα των εγκλείστων γυναικών και την παραλαβή τους από τις ενδιαφερόμενες.

 

Μέσω του Φιλόπτωχου Ταμείου του Καταστήματός μας αγοράζουμε γυαλιά όρασης, ορθοπεδικά είδη, είδη ρουχισμού, παντόφλες, είδη ψυχαγωγίας, αθλητικών δραστηριοτήτων, ηλεκτρικές συσκευές, εξαγορά μικρών ποινών για αποφυλάκιση απόρων, οικονομικές ενισχύσεις  σε άπορες για αγορά ειδών που έχουν ανάγκη. κ.α. για τα οποία επίσης κρατούνται λεπτομερή αρχεία.  Η προσφορά χρημάτων σε αυτό είναι πολύτιμη.


Το τμήμα της κοινωνικής υπηρεσίας σε συνεργασία με το τμήμα ψυχολόγων δραστηριοποιούνται, πλέον των ειδικών καθηκόντων, στα ακόλουθα: εμπλουτισμός των δανειστικών βιβλιοθηκών που λειτουργούν σε όλες τις πτέρυγες με βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια, εμπλουτισμός της αποθήκης ιματισμού και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης στις άπορες κρατούμενες, δημιουργία υποδομής και διεξαγωγή δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας, δημιουργικής απασχόλησης, κατάρτισης, επιμόρφωσης, εμπλουτισμός και εξωραϊσμός του χώρου διαβίωσης κ.α.    


Στόχος μας είναι μέσα από τη συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρουμε και τη διαμόρφωση συνθηκών διαβίωσης που προάγουν την αξιοπρέπεια, να συνδράμουμε στην αξιοποίηση αυτής της εμπειρίας εγκλεισμού με απώτερο σκοπό την προσωπική τους ανάπτυξη και κατ’ επέκταση την ομαλή επανένταξή τους.


Στα παραπάνω πλαίσια, δηλώνουμε ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε για την κάλυψη των αναγκών των έγκλειστων γυναικών στα ακόλουθα είδη:

• Είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας  
• Επιτραπέζια παιχνίδια, πάζλ, ξενόγλωσσα βιβλία, λεξικά, γραφική υλη και υλικά για χειροτεχνίες.
• Αθλητικά είδη (μπάλες βόλεϊ, μπάσκετ, ρακέτες και μπαλάκια τένις, φόρμες, κάλτσες και αθλητικά παπούτσια)  
• Είδη βρεφανάπτυξης (μπιμπερό, βραστήρας, relax, pampers, παιχνίδια για παιδιά ως 3 ετών κ.α)
• Ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήρια ρούχων, ψυγεία, ηλεκτρικά μάτια, σίδερα, καλοριφέρ, ανεμιστήρες, πιστολάκια για τα μαλλιά, τηλεοράσεις, μικρά πορτατίφ, Η/Υ κ.α )


Η υπηρεσία μας στα πλαίσια επικοινωνίας της έχει δημιουργήσει  ηλεκτρονική εφημερίδα (ιστοσελίδα, kkgeth@blogspot.com) όπου καταχωρούνται  οι φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες που προσφέρουν βοήθεια στο έργο μας, αλλά και οι δράσεις μας. Τέλος για κάθε είδος προσφοράς η Υπηρεσία μας εκδίδει νόμιμες αποδείξεις για κάθε χρήση.


Στο Κατάστημά μας λαμβάνουν χώρα και προγράμματα εκπαιδευτικά (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, προπαρασκευαστικό τμήμα επιπέδου δημοτικού, πρόγραμμα κατ΄ιδίαν διδαχθέντων για τις μαθήτριες λυκειακού επιπέδου) αλλά και εκπαίδευσης σε διάφορα είδη χειροτεχνιών και κατασκευών όπως στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκευή διακοσμητικού κεριού, κατασκευή κοσμημάτων κ.α.


Επίσης πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσης για ενήλικες αλλά και για τα παιδιά που φιλοξενούνται και μουσικές εκδηλώσης για την ψυχαγωγία των έγκλειστων γυναικών.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
Λίγα λόγια για την Πνιγμονή

Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου την «Πνιγμονή» σε κείμενο και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, μια εκδοχή του σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα, μεταφέροντας το αριστούργημα του Federico García Lorca από την Ισπανία του 1936 στην Ανατολική Τουρκία του 2013, με αφορμή τα εγκλήματα τιμής, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον πουριτανισμό της κοινωνίας και την απάνθρωπη καταπίεση των γυναικών στις Μουσουλμανικές Χώρες.

Το έργο είναι ένα «φωτογραφικό ντοκουμέντο», με φόντο την σκληρή ζωή και τη βουβή απελπισία των γυναικών στα ορεινά χωριά της ανατολικής Τουρκίας, όπου η ηθική είναι συνδεδεμένη με το αίμα και τον θάνατο και το περιβάλλον , οι φυλετικοί και οικογενειακοί κανόνες ορίζουν την καθημερινή ζωή, τη συμπεριφορά και τη μοίρα αυτών των γυναικών. Το δικαίωμα της γυναίκας στη ζωή καθορίζεται από το πόσο συμμορφώνεται με τον «κοινωνικό» της ρόλο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση τιμωρείται με θάνατο.

Η παράσταση παρουσιάζεται υπό την Αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων


Κειμένο / σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Βοηθός σκηνοθέτη:  Δήμητρα Κολλά
Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά/ Επιμέλεια κοστουμιών: Σίμος Παπαναστασόπουλος
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Επιμέλεια κίνησης: Βιβή Ρωμανά
Φωτογραφίες / teaser παράστασης: Βασίλης Μεντόγιαννης (UFRteam)
Παραγωγή: Καλλιτεχνικές Επιχειρήσεις “BackUp”

Διανομή:
Αθηνά Τσιλύρα (Χαντισέ Άλντα / Μπερνάρντα Άλμπα)
Γιάννα Σταυράκη (Ζαφίρα / Μαρία Χοσέφα)
Θεοδώρα Σιάρκου (Ουλβιγιέ / Πόνθια)
Κική Μαυρίδου (Νουράν / Αγγούστιας)
Αλεξάνδρα Ούστα (Φαντιμά / Μαγκνταλένα)
Νίκη Αναστασίου (Αΐσα / Αμέλια)
Ειρήνη Σταματίου (Γιαγκμούρ / Μαρτύριο)
Μελισάνθη Μαχούτ (Νάσμα / Αντέλα)

Σχετικές ειδήσεις
Επτά επί Θήβας: Θριαμβευτικό φινάλε της περιοδείας στο Ηρώδειο
14.09.2016 12:22
H καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Επτά επί Θήβας» ολοκλήρωσε την περιοδεία της στην Αττική με τελευταίο σταθμό το Ηρώδειο τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.
Επτά επί Θήβας: για 4 μόνο παραστάσεις στo Βασιλικό Θέατρο
07.09.2016 16:51
Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που κέρδισε κοινό και κριτικούς, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο μιας εξαιρετικά επιτυχημένης καλοκαιρινής περιοδείας σε όλη την Ελλάδα.
Οι «Επτά επί Θήβας» στο Ηρώδειο
16.08.2016 12:41
Το μεγάλο ταξίδι της καλοκαιρινής παραγωγής του ΚΘΒΕ «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, συνεχίζεται με μεγάλη αποδοχή. Στην περιοδεία του στα θέατρα της Αττικής, τελευταίος σταθμός, πριν τη επιστροφή του στο Βασιλικό Θέατρο, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Επτά επί Θήβας, του Αισχύλου από το ΚΘΒΕ στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
09.08.2016 11:26
Tην τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις 31 Αυγούστου 2016 στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016.
Επτά επί Θήβας από το ΚΘΒΕ στο Θέατρο Βράχων
30.06.2016 15:28
Το Φεστιβάλ Στη σκιά των βράχων φιλοξενεί στο Θέατρο Βράχων την καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θέατρου Βορείου Ελλάδος, Επτά επί Θήβας, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.